Άκουσε τον εξάψαλμο ο Ιερώνυμος από τους Συνοδικούς
Αρχικά είχε αποφασισθεί και η εκλογή βοηθού επισκόπου και για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μια και τα καθήκοντα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου στην προεδρία της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον έχουν επιβαρύνει, αφού απαιτούν τη συχνή του παρουσία στην Αθήνα. Τα σχέδια όμως ανατράπηκαν μετά από παρέμβαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος επισήμανε ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων ανήκει στις νέες χώρες και η θέση του βοηθού επισκόπου δεν προβλέπεται από την Πράξη του 1928, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων vα αναγκασθεί σε ανάκληση της επιθυμίας του αυτής, αν και αρχικά είχε εγκριθεί από τη ΔΙΣ.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν επείσθη τελικά, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, από την πίεση του Μητροπολίτη Φιλίππων η Ιεραρχία να διαρκέσει δύο ημέρες, για να αποφευχθούν η ένταση, οι ζυμώσεις, τα σχόλια και η δημιουργία αρνητικού κλίματος, αφού το χρονικό διάστημα δεν θα επιτρέψει να ακουστούν και άλλες φωνές.
Περιορίστηκε στην ενημέρωση των μελών της ΔΙΣ σχετικά με την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, χωρίς να τολμήσει να εισηγηθεί καμιά αλλαγή που θα προσφέρει νομοθετική κάλυψη της Πράξης του 1928, ενώ αντίθετα δέχθηκε τα πυρά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο οποίος έκανε αναφορά σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας: «Πήγε Αρχιεπίσκοπος και επέστρεψε Μητροπολίτης». Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Σπάρτης πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τα δώσατε όλα Μακαριώτατε»!
Για το Πατριαρχικό Γραφείο στην Αθήνα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προοπτική να μετατραπεί σε Εξαρχία, παρά μόνο να αναβαθμιστεί ο ρόλος του.
Αναστάτωση, ωστόσο, έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ιεραρχίας η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να συζητήσει το θέμα της εκλογής βοηθών επισκόπων στη ΔΙΣ, αγνοώντας τις ποιμαντικές ανάγκες άλλων Μητροπολιτών εκτός ΔΙΣ. Σημειώνουμε ότι τις τρεις θέσεις βοηθών τις κατοχύρωσαν Μητροπολίτες μέλη της ΔΙΣ. Τα τηλέφωνα άναψαν την Τρίτη το βράδυ, αφού Ιεράρχες προσπαθούσαν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες που είχαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά τους για την παντελή παραθεώρηση των αναγκών των Μητροπόλεών τους.
«Αυτή είναι η συνοδικότητα; Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι Μητροπολίτες που χρειάζονται βοηθό Επίσκοπο;» αναρωτήθηκε γηραιός μητροπολίτης της Θράκης. «Αν ενεργούσε έτσι ο Μακαριστός Χριστόδουλος θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Πού είναι τώρα αυτοί που ασκούσαν κριτική τότε;». Και συνεχίζει σχολιάζοντας την επικαιρότητα: «Πού πήγε η φωνή της Εκκλησίας; Γιατί κάνουμε τα πάντα προκειμένου να περιθωριοποιήσουμε την Εκκλησία, έναν θεσμό που αποτελεί ενεργό κύτταρο της κοινωνίας μας; «Όταν, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, το 60% του ελληνικού λαού καταδικάζει τις όποιες επίσημες σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων, η Εκκλησία πώς περιορίζεται σε μια ψυχρή, άχρωμη, άοσμη και ολιγόλογη αναφορά περί αμαρτίας; Τι έχουμε να φοβηθούμε; Πού πήγαν τα επιχειρήματά μας; Οι θέσεις μας για μια υγιή κοινωνία;»
Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με άλλους Μητροπολίτες, προσπαθεί να κλείσει τα μέτωπα (στόματα), όπως αυτό που προέρχεται από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων ικανοποιώντας το αίτημά του. Αίτημα που, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι Μητροπολίτες, αποκλείεται να το ικανοποιούσε ακόμη και ο ίδιος ο Μακαριστός Χριστόδουλος αν ζούσε. Τη θέση τού βοηθού αναμένεται να την πάρει ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Πετρίδης, ένας ικανός κληρικός που χαίρει της εκτιμήσεως της Ιεραρχίας. Με τον ίδιο τρόπο αναχαιτίζεται και ο Μητροπολίτης Ηλείας, ο οποίος μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΜΚΟ Αλληλεγγύη κατορθώνει να τακτοποιήσει το πνευματικό του παιδί Αθανάσιο Μπαχό, αίτημα το οποίο εκκρεμούσε εδώ και χρόνια, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπάθησε να τον εκλέξει σε κάποια γειτονική του Μητρόπολη. Ως αντάλλαγμα ο Μητροπολίτης Ηλείας δύσκολα θα αντιταχθεί στις επαμφοτερίζουσες επιλογές του Αρχιεπισκόπου στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, εκ των ισχυρών υποστηρικτών του Ιερώνυμου κατά την προεκλογική του περίοδο, θα εξαργύρωνε κατά πολλούς το γραμμάτιο μέσω της θέσης βοηθού Επισκόπου του, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη συνέχιση της στήριξής του, ειδικά σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου την επόμενη χρονιά, όπως όλοι εκτιμούν, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρήσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Απώτερος στόχος του Αρχιεπισκόπου είναι η επίτευξη της εκλογής ανθρώπων που τους επηρεάζει απόλυτα στις κενές Μητροπόλεις στις 24 Ιουνίου. Και ενώ φαίνεται να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Θηβών, από τον αριθμό των ψήφων που θα πάρει ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ματζουράνης της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας θα φανεί αν ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί τις δυνάμεις του. Αντίθετα, τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν για τη Λευκάδα, όπου τον θρόνο θα τον διεκδικήσει ο ντόπιος Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ασπρογεράκας, ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μανωλάτος, συνοδικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Λευκάδα και με σπουδαίο ποιμαντικό έργο, που διατηρεί ισχυρές επαφές με μεγάλο μέρος της Ιεραρχίας. Ενώ ταυτόχρονα στη μάχη για τη διεκδίκηση της ίδιας της Μητροπόλεως συντηρητικά μέλη της Ιεραρχίας προσβλέπουν στον γηραιό Τιτουλάριο Μητροπολίτη Αχελώου Ευθύμιο ως ευκαιρία δίκαιης αποκαταστάσεώς του.
Τέλος, για τη Μητρόπολη Παροναξίας επικρατέστερος εμφανίζεται ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Δεμενόπουλος, β΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος κατάγεται από τη Νάξο. Για τη θέση του δεύτερου γραμματέα της ΙΣ τον είχε επιλέξει προσωπικά ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εκτιμώντας το ήθος του, τις ποιμαντικές και διοικητικές του ικανότητες και τις γραμματικές του γνώσεις. Χειροτονήθηκε και υπηρέτησε κοντά στον πρώην Μητροπολίτη Ύδρας κ. Ιερόθεο, συνόδευσε στα πρώτα του βήματα τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας Αμβρόσιο ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως και είναι αρεστός και αγαπητός στην κοινωνία της Παροναξίας.
Υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη ομάδα της Ιεραρχίας και έχει διεισδύσει σ’ ένα μεγάλο μέρος Μητροπολιτών που ψήφισαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τον υποστηρίζει η ομάδα του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, η ομάδα του Δημητριάδος Ιγνατίου και η ομάδα του Θεσσαλονίκης Ανθίμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε υπήρξε μέλος εκκλησιαστικής οργάνωσης.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο Επίσκοπος Δαυλείας Δαμασκηνός Καρπαθάκης, πρώην Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που είχε επιβαρυνθεί η υγεία του. Ο Επίσκοπος Δαυλείας επιχειρεί για δεύτερη φορά να διεκδικήσει Μητροπολιτικό Θρόνο μετά τη διεκδίκηση της Μητροπόλεως Ύδρας, όπου ο νυν Μητροπολίτης κ. Εφραίμ εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία.
Στηρίζεται από τον Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Αλέξιο, ενώ πιθανή εκλογή του θα θεωρηθεί νίκη του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος για πολλούς προλειαίνει το έδαφος για μια μελλοντική Αρχιεπισκοπική εκλογή του, αφού έχει ήδη μπει στη διαδικασία αλίευσης ψήφων, κάνοντας δημόσιες σχέσεις και χειρονομίες καλής θέλησης προς πάσα κατεύθυνση.
Για τον λόγο αυτό, πάντα κατά τους ίδιους εκκλησιαστικούς κύκλους, ο Μητροπολίτης Σύρου δυσαρεστήθηκε όταν ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε για την τοποτηρητεία της Μητρόπολης Παροναξίας τον όμορο Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο και όχι τον ίδιο, στερώντας του τη δυνατότητα να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τον επίσκοπο Δαυλείας στην Πάρο και στη Νάξο.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κρατάει ίσες αποστάσεις από τις υποψηφιότητες, εκτός αυτής της Μητροπόλεως Θηβών, και έχει δώσει ελευθερία κινήσεων σε όλους τους υποψηφίους και αυτό διότι μια πιθανή αποτυχία ιδιαίτερα στη Μητρόπολη Παροναξίας θα σηματοδοτούσε μια κακή αρχή που θα περιόριζε τις κινήσεις του στο εξής. Για τον λόγο αυτό ρίχνει όλο το βάρος στην εκλογή του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Ματζουράνη στη Θήβα, η οποία θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.