700.000.000 ευρώ (230 δισ. δρχ.) έχασε η Εθνική από την αγορά της Finansbank

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει ότι ήταν ορθή η απόφασή του για την υπερτιμημένη εξαγορά της τουρκικής τράπεζας, η Εθνική «θυμάται» να αναφέρει στην ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2008 μόνο τα κέρδη που απέδωσε η τουρκική τράπεζα στον όμιλό της.

Όμως, μόνο ο προσεκτικός αναγνώστης των «ψιλών γραμμάτων» στις οικονομικές καταστάσεις θα διαπιστώσει ότι μέσα σε ένα τρίμηνο εξανεμίσθηκαν κεφάλαια ύψους 840 εκατ. ευρώ από την καθαρή θέση της τράπεζας, λόγω συναλλαγματικών διαφορών, δηλαδή κυρίως εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας!

Δικαιώνοντας πλήρως την κριτική που εδώ και καιρό ασκούσε μόνο το «Π» στη διοίκηση της Εθνικής, το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής. Ο κ. Βερελής επισημαίνει ότι η Εθνική εμφάνισε κέρδη τριμήνου 405 εκατ. ευρώ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το 30% των κερδών προήλθαν από τη Finansbank.

Όμως, ενώ τα κεφάλαια της τράπεζας (καθαρή θέση) θα έπρεπε με αυτή την αύξηση κερδών να φθάσουν τα 8,946 δισ. ευρώ, αυτά εμφανίζονται μειωμένα στα 8,078 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 840 εκατ. ευρώ αποδίδεται από την Εθνική σε «συναλλαγματικές διαφορές», χωρίς περισσότερες εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Βερελή, η ζημία της Εθνικής από την τουρκική τράπεζα ανέρχεται σε 700.000.000 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 230 δισεκατομμύρια δραχμές.

Πού είναι τώρα όλοι εκείνοι που, όταν το «ΠΑΡΟΝ» από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας τη χαρακτήρισε εθνικό έγκλημα, βγήκαν να πανηγυρίσουν για τη μεγάλη επιτυχία του κ. Αράπογλου, χάρη στην οποία η Εθνική Τράπεζα θα… εισέβαλλε στην τουρκική τραπεζική αγορά και θα κατακτούσε μεγάλο μερίδιο αυτής αλλά και κέρδη πολλά; Τώρα, αντί κερδών, ζημίες. Ποιος θα τις πληρώσει τώρα, κύριε Αράπογλου; Ως συνήθως το κορόιδο ο ελληνικός λαός. Άλλη μια φορά οι κερδισμένοι είναι οι Τούρκοι, που εισέπραξαν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, την ώρα που η Ελλάδα αναζητά επενδυτές και τα χρήματά τους…

Ο κ. Βερελής υπενθυμίζει ότι, όταν εξαγόρασε τη Finansbank η Εθνική, η διοίκηση της τράπεζας ισχυριζόταν ότι έχει ληφθεί υπόψη ο συναλλαγματικός κίνδυνος. Φαίνεται, όμως, ότι αυτός ακριβώς ο κίνδυνος έχει «στοιχειώσει» τον ισολογισμό της Εθνικής, αφού τα οικονομικά μεγέθη της Finansbank εκφράζονται σε τουρκικές λίρες, οι οποίες μετατρέπονται σε ευρώ, αφήνοντας στην Εθνική σημαντικού ύψους συναλλαγματικές διαφορές, δεδομένου ότι η λίρα έχει πάρει την… κάτω βόλτα σε σχέση με το ευρώ.

Έτσι, τελικά η Εθνική εμφανίζεται μεν να βάζει στη… μια τσέπη κέρδη από τη Finansbank, αλλά την ίδια στιγμή να χάνει από… άλλη τσέπη πολύτιμα κεφάλαια από τον ισολογισμό της, σε μια περίοδο μάλιστα που όλες οι τράπεζες πασχίζουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και η ίδια η Εθνική άντλησε πανάκριβο δανεισμό από την Αμερική, με προνομιούχες μετοχές που θα αποδίδουν σταθερό τόκο 9% ετησίως.

Ο κ. Βερελής ερωτά τον υπουργό Οικονομίας αν ο τρόπος παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων της Εθνικής συνιστά ενδεχομένως παραπλάνηση των επενδυτών και ζητά να πληροφορηθεί αν έχει εκφράσει άποψη επʼ αυτού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Δυστυχώς, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το «Π», ο κ. Αλέξης Πιλάβιος αφήνει ανενόχλητο τον κ. Αράπογλου να παρουσιάζει με «αλχημείες» τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής και της Finansbank, ακολουθώντας με συνέπεια το δόγμα «μην ενοχλείτε τους ισχυρούς». Αξίζει, μάλιστα, να τονιστεί ότι για τα υποτιθέμενα «σούπερ κέρδη» της τουρκικής τράπεζας ελάχιστα στοιχεία έχουν δοθεί επιλεκτικά στη δημοσιότητα, ενώ οι οικονομικές καταστάσεις της παραμένουν «άφαντες» από την ιστοσελίδα της…


Σχολιάστε εδώ