Ώρα της κρίσεως για δύο μεγάλα καρτέλ!
Οι υποθέσεις αφορούν τις αδιανόητα υψηλές προμήθειες που συντονισμένα χρεώνουν οι τράπεζες στις διατραπεζικές συναλλαγές, αλλά και σε κάθε πληρωμή εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ, όπως επίσης και στη γνωστή υπόθεση των εναρμονισμένων πρακτικών της BP και της Shell, σε ό,τι αφορά τις παροχές εκπτώσεων προς τους βενζινοπώλες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π»:
1. Ήδη έχει συνταχθεί και αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη σύμβαση του ΙΚΑ με την Ένωση Τραπεζών και την εταιρεία ΔΙΑΣ. Βάσει τηςσύμβασης, όλες οι τράπεζες χρεώνουν στο ΙΚΑ ένα ευρώ για κάθε πληρωμή εισφορών από εργοδότη μέσω των καταστημάτων τους, ενώ το ΙΚΑ πληρώνει και 9 λεπτά στην εταιρεία ΔΙΑΣ για κάθε συναλλαγή.
2. Οι όροι αυτής της συμφωνίας είναι προφανώς καταχρηστικοί και αντίθετοι στον αντιμονοπωλιακό νόμο 703/1977. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η απόφαση της Επιτροπής θα απαγορεύσει τελικά αυτήν τη σύμβαση-φιλέτο για τις τράπεζες, ώστε να πέσουν σε λογικά επίπεδα οι προμήθειες που χρεώνονται.
3. Την ίδια ώρα, φθάνουν στο τέλος τους οι διαδικασίες της αυτεπάγγελτης έρευνας για τις διατραπεζικές προμήθειες που επιβάλλονται στους καταναλωτές.
4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πλήρη τεκμηρίωση για να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, ενώ η Ένωση Τραπεζών προσπαθεί να «πέσει στα μαλακά», με μια δήλωση δέσμευσης ότι θα πάψει να εφαρμόζει τις καταχρηστικές πρακτικές. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί αν οι τράπεζες θα επιστρέψουν τελικά, υπό μορφή προστίμων, κάποια από τα υπερκέρδη που εξασφάλισαν τα τελευταία χρόνια με την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών στις διατραπεζικές συναλλαγές.
5. Άγνωστο είναι αν στην απόφαση για την αυτεπάγγελτη έρευνα θα περιληφθούν τελικά και οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών έναντι των χρηματιστηριακών εταιρειών. Οι χρηματιστές αναμένεται να τονίσουν μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθεια 1,2 ευρώ σε κάθε τραπεζική συναλλαγή που γίνεται από πελάτη ανεξάρτητης χρηματιστηριακής, ενώ η προμήθεια είναι μηδενική όταν πρόκειται για κινήσεις λογαριασμών πελατών των δικών τους χρηματιστηριακών εταιρειών.
6. Για την υπόθεση BP – Shell, η οποία «σέρνεται» εδώ και δύο χρόνια, φαίνεται ότι οριστικοποιείται η απόφαση επιβολής προστίμων. Η εισήγηση προβλέπει πρόστιμα άνω των 107 εκατ. ευρώ και έχει περάσει από… σαράντα κύματα. Η αρχική εισήγηση, επίσης για την επιβολή προστίμων, βασιζόταν σε υπολογισμούς για τις παρεχόμενες εκπτώσεις που έγιναν με βάση τα ποσοστά τους.
7. Στη συνέχεια, οι νομικοί της BP αμφισβήτησαν αυτούς τους υπολογισμούς, με τον ισχυρισμό ότι το ορθό ήταν να γίνουν υπολογισμοί με βάση απόλυτα ποσά των εκπτώσεων σε ευρώ. Η δεύτερη εισήγηση, που υπογράφεται από τον υπόδικο σήμερα γενικό διευθυντή Ανταγωνισμού Π. Αδαμόπουλο, διαπιστώνει ότι οι δύο εταιρείες εναρμόνιζαν μέχρι… δεκάρας την εκπτωτική πολιτική τους σε 28 νομούς.
8. Την εισήγηση αυτή αναψηλάφησε η Επιτροπή μετά τη σύλληψη Αδαμόπουλου για την υπόθεση των «κουμπάρων» και κρίθηκε άρτια, όπως άλλωστε συνέβη με όλες τις εισηγήσεις του. Υπό τον φόβο των ισχυρών δικηγόρων των εταιρειών (την BP την εκπροσωπεί το γραφείο Μπερνίτσα, που εκπροσώπησε και το υπουργείο Οικονομικών στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ…), η εισήγηση εξετάστηκε και από ειδικό καθηγητή βρετανικού Πανεπιστημίου, ο οποίος επίσης την έκρινε άρτια.
9. Κατόπιν τούτων, το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κ. Ζησιμόπουλος, σε μια από τις τελευταίες αποφάσεις του πριν αποχωρήσει, θα έχει το σθένος να επιβάλει τα υψηλά πρόστιμα ή αν θα αναζητηθούν διέξοδοι για ηπιότερη μεταχείριση των δύο πολυεθνικών…