«Φούσκωσαν» την προσφορά της Cosco από 500 εκατ. ευρώ στα… 4,3 δισ. ευρώ!

Την Τετάρτη, αμέσως μόλις άνοιξαν οι δύο προσφορές από την Cosco Pacific Ltd. και την HPH Ltd., η διοίκηση του ΟΛΠ έκρινε σκόπιμο να προσθέσει μπακάλικα όλα τα ετήσια ενοίκια και την αρχική προκαταβολή, για να ανακοινώσει ότι το «συνολικό αντάλλαγμα» που προσφέρει η Cosco για 35ετή μίσθωση του εμπορευματικού σταθμού φθάνει στα 4,305 δισ. ευρώ.

Σε τέτοιες συμβάσεις, όμως, ουδείς μιλάει διεθνώς για «συνολικά ανταλλάγματα», με τον μπακάλικο τρόπο που τα υπολόγισε η διοίκηση του ΟΛΠ, για να παρουσιάσει μια δήθεν μεγάλη επιτυχία στους… ιθαγενείς. Ο καθιερωμένος τρόπος υπολογισμού είναι με βάση την καθαρή σημερινή αξία του προσφερόμενου τιμήματος, η οποία υπολογίζεται βέβαια με την αφαίρεση του πληθωρισμού που εκτιμάται ότι θα μεσολαβήσει μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Γιατί, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται καθένας, η καθαρή σημερινή αξία ενός ενοικίου που θα λάβει κάποιος μετά από 35 χρόνια είναι προφανώς μηδενική.

Έτσι, το διεθνές ρεζιλίκι που ακολούθησε ήταν πρωτοφανές: διεθνώς (η Cosco είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ) όλοι πίστεψαν ότι… οι Κινέζοι τρελάθηκαν και πρόσφεραν ένα μυθικό ποσό για τον ΟΛΠ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ. Γρήγορα η Cosco, που είδε τη διαπραγμάτευση της μετοχής να αναστέλλεται προσωρινά, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, με ανακοίνωση προς τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι η καθαρή σημερινή αξία της προσφοράς της για τον ΟΛΠ είναι μόλις 500 εκατ. ευρώ.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αγνόησαν, βέβαια, τις ανοησίες της διοίκησης του ΟΛΠ και υιοθέτησαν αμέσως την εκδοχή της Cosco, που είναι και η ορθή. «Η Cosco Pacific Ltd επιβεβαίωσε αργά την Τετάρτη ότι έχει υποβάλει προσφορά αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένα δικαιώματα στο ελληνικό λιμάνι του Πειραιά, ένα ποσό πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχε αναφέρει η εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού», σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η γκάφα του ΟΛΠ, ή ενδεχομένως η σκόπιμη διαστρέβλωση οικονομικών στοιχείων, είχε άμεσες χρηματιστηριακές επιπτώσεις: η μετοχή του ΟΛΠ από τα 26,92 ευρώ την Τρίτη εκτινάχθηκε στα 29,5 ευρώ την Τετάρτη, ενώ ο όγκος των συναλλαγών «έσπασε κοντέρ», αφού αυξήθηκε από τα 131.146 τεμάχια στα 242.745. Την Τρίτη οι συναλλαγές στη μετοχή ήταν μόλις 11.819 τεμάχια, δηλαδή είναι προφανές ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΟΛΠ στήθηκε κερδοσκοπικός χορός στο ΧΑ. Μετά την «ψυχρολουσία» από τους Κινέζους, όμως, την Πέμπτη η μετοχή υποχώρησε κατακόρυφα, στα 27,7 ευρώ.

Σε αυτό το απίστευτο διεθνές ρεζιλίκι και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που ακολούθησαν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του κ. Αλέξη Πιλάβιου περιορίσθηκε πάλι σε ρόλο αμήχανου θεατή, προφανώς επειδή θέλει να αποφύγει κάθε σύγκρουση με έναν δημόσιο οργανισμό, δηλαδή τελικά με την κυβέρνηση.

Μια σοβαρή εποπτική αρχή, τονίζουν γνώστες της νομοθεσίας, θα επέβαλλε κυρώσεις κατά της διοίκησης του ΟΛΠ για χειραγώγηση της αγοράς, ενδεχομένως στέλνοντας τον φάκελο και στον εισαγγελέα.

«Συνεργός» στη χειραγώγηση έγινε, άθελά του ίσως, και ο κ. Βουλγαράκης, που έσπευσε να ανακοινώσει το δήθεν «σούπερ τίμημα» των 4,3 δισ. ευρώ, με δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου – στις διατάξεις του νόμου 3340 υποθέτουμε ότι εμπίπτουν και οι υπουργοί…

Ο δε κ. Πιλάβιος «γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει» ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νόμου 3340/2005, τον οποίο προφανώς έχει τόσο καιρό να εφαρμόσει -ίσως ακόμη και να… αναγνώσει- ώστε φθάνει στο σημείο να κλείνει τα μάτια σε μια «καραμπινάτη» περίπτωση χειραγώγησης μετοχής, αυτήν τη φορά με «κυβερνητική σφραγίδα».


Σχολιάστε εδώ