Τρέχουν και δεν φτάνουν…

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, διά στόματος Γ. Αλογοσκούφη, ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την υλοποίηση μέτρων που θα ανακουφίσουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, οι οποίες πλήττονται από τις ανατιμήσεις των προϊόντων και την κερδοσκοπία. Τα μέτρα είναι υπό εξέταση και λογικά δεν πρόκειται να ισχύσουν νωρίτερα από το ερχόμενο φθινόπωρο. Η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ζήτησε ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Στο μεταξύ, πενιχρά ήταν τώρα τα αποτελέσματα της προσπάθειας του Χρ. Φώλια να πείσει τους εμπόρους και τα σούπερ μάρκετ να ρίξουν τις τιμές.

Αβεβαιότητα

ΑΣΤΑΘΕΙΑ και αβεβαιότητα επικρατεί στα Σκόπια μετά τις εκλογές (βίας και νοθείας…) της περασμένης Κυριακής. Το κλίμα, μετά και τα αιματηρά επεισόδια στις αλβανόφωνες περιοχές, παραμένει έκρυθμο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμοί αμφισβητούν την εγκυρότητα και τη νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών. Ο νικητής των εκλογών Ν. Γκρούεφσκι βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με τη διεθνή κοινότητα όσο και με τα δύο αλβανικά κόμματα τα οποία οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Μέσα σʼ αυτό το σκηνικό τα περιθώρια έναρξης νέου γύρου συνομιλιών με την Ελλάδα για το όνομα είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Πόσω μάλλον που από την πλευρά της γειτονικής χώρας δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, και ενδεικτικό αυτού ήταν το «μπλόκο» σε ελληνική στρατιωτική φάλαγγα που είχε προορισμό το Κόσοβο. Οι Σκοπιανοί απαίτησαν, κατά παράβαση των κανόνων του ΝΑΤΟ, διαβατήρια από τους έλληνες στρατιώτες. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ΝΑΤΟ.

Έβαλε τέλος…

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ αρκετών ημερών, η οποία προκάλεσε σύγχυση και κόντρες, το ΠΑΣΟΚ πήρε επισήμως θέση στα σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΝ. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι πρώτος στόχος είναι η νίκη στις εκλογές και η αυτοδυναμία, αλλά παράλληλα το κόμμα είναι ανοιχτό στον διάλογο με τα προοδευτικά κόμματα. Στην ίδια συνεδρίαση διατυπώθηκαν αιχμές κατά του Θ. Πάγκαλου, που την προηγούμενη ημέρα είχε αμφισβητήσει τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές, λέγοντας ότι είτε θα συνεργαστούν ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ είτε ο Κ. Καραμανλής θα εκλεγεί για τρίτη φορά πρωθυπουργός. Από την πλευρά τους, οι Αλαβάνος και Τσίπρας απέκλεισαν εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας, ενώ εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ προκάλεσε παρέμβαση του Ν. Κωνσταντόπουλου, που εκτόξευσε «πυρά» κατά των προαναφερθέντων. Η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ δεν έπεισε πάντως την Αλ. Παπαρήγα, η οποία επέμεινε στη θεωρία της για την ύπαρξη «κρυφού έρωτα» ανάμεσα σε Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου.

Θερμό κλίμα

ΘΟΛΟ παραμένει το τοπίο στον χώρο της Παιδείας. Η κυβέρνηση επανέλαβε με πολλούς τρόπους την απόφασή της να «μπάσει» τους ιδιώτες στην ανώτατη εκπαίδευση. Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, βάσει του οποίου προβλέπεται συνεργασία με ξένα ιδρύματα, αλλά και χορηγούς ιδιώτες. Ο νόμος-πλαίσιο εφαρμόζεται στην πράξη, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ οι εκλογές για τους πρυτάνεις έστω και μετʼ εμποδίων συνεχίζονται. Στο μεταξύ οι πρυτάνεις ανέλαβαν πρωτοβουλία και κάλεσαν κόμματα και φοιτητές να ρίξουν τους τόνους, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ομάδα φοιτητών κράτησε όμηρους για 8 και πλέον ώρες 25 μέλη της Συγκλήτου. Το επεισόδιο πυροδότησε σφοδρή κόντρα μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ, με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών για τη στάση που τηρούν τα δύο κόμματα στις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ. Ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της και κατήγγειλε μειονότητες που επιχειρούν να εξορίσουν τη δημοκρατία από τα ΑΕΙ.

Τριγμοί

ΔΙΧΑΖΕΙ την ελληνική κοινωνία ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, με αφορμή την τέλεση δύο, στο δημαρχείο της Τήλου. Τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία, εκτός από άκυρη, είναι και παράνομη και οι δήμαρχοι που θα την υιοθετήσουν θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Νομικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι βάσει του Συντάγματος μπορούν να τελεσθούν τέτοιοι γάμοι, ενώ ο δήμαρχος Τήλου δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

ΤΡΙΓΜΟΥΣ στο πολιτικό σύστημα προκαλούν οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Ζήμενς, όπου γραμματέας πρώην διευθυντικού στελέχους της εταιρείας φέρεται να έχει καταθέσει στοιχεία για χρηματισμό κομμάτων και πολιτικών προσώπων. Με καθυστέρηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι δεν πήραν χρήματα από τη γερμανική εταιρεία. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι η Ζήμενς ήταν… χορηγός (με 15.000 ευρώ) φεστιβάλ που οργάνωσε η νεολαία του κόμματος το 2003. Παράλληλα, η Χαρ. Τρικουπη επανέφερε το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.


Σχολιάστε εδώ