Το δύσκολο καλοκαίρι της κυβέρνησης

Η καθημερινότητα, η οικονομική δυσπραγία και η ασφάλεια σε σχέση με τις πυρκαγιές καθορίζουν την καλοκαιρινή ατζέντα και… προκαθορίζουν τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού όπως αυτές θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Ενδεικτικό είναι ότι ανησυχία εκφράζουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για τον πληθωρισμό και τη στασιμότητα που παρατηρούνται στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη περισσότερο ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο, διότι κάτω από το γενικευμένο κλίμα καχυποψίας και οικονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η ολιγοπωλιακή κατάσταση στην ελληνική αγορά.

Με τα μέσα ενημέρωσης να… περιμένουν ακόμη και την πυρκαγιά που θα κάψει αγριόχορτα, για να βάλουν εναντίον των αρμόδιων υπηρεσιών, υπουργών και ολόκληρης της κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως πρόκειται για ένα καυτό καλοκαίρι που θα καθορίσει την… αφετηρία από την οποία θα ξεκινήσει την αντεπίθεσή της η κυβέρνηση το φθινόπωρο, εν όψει ΔΕΘ.

Αυτό το γνωρίζουν φυσικά όλες οι αντιπολιτευόμενες την κυβέρνηση δυνάμεις, τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σκοπεύουν να της κάνουν τη ζωή δυσκολότερη.

Το εσωτερικό μέτωπο καλά κρατεί. Σουφλιάς – Αλογοσκούφης βρίσκονται σε διαφορετικά χαρακώματα και επ’ ολίγον διασαλεύθηκε και η ομοψυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς Αλογοσκούφης – Φώλιας διαφωνούσαν και για τα μέτρα κατά της ακρίβειας. Όπως και να ‘χουν όμως τα πράγματα, με τέτοιο κάθε άλλο παρά ενιαίο εσωτερικό μέτωπο, μάλλον ο ένας υπουργός αναμένει πότε θα κάνει γκάφα ο άλλος, αφενός για να ανεβούν οι μετοχές του στο εσωκυβερνητικό πεδίο και αφετέρου για να νιώσει κι αυτός ασφαλής, όσο τα φώτα της δημοσιότητας ασχολούνται με τον νέο τους «στόχο».

Σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση έχει να αντιπαλέψει τα θεριά του καλοκαιριού, όπως είναι οι φωτιές, τα πολύ ακριβά μπάνια του λαού (λόγω και των πανάκριβων εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα), οι συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα, που μέχρι στιγμής βρίσκονται τουλάχιστον 20% επάνω και, τέλος, η ανασφάλεια, αφού το πανίσχυρο προφίλ της κυβέρνησης, που εμπεδώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει να ανατραπεί, εάν π.χ. μια μεγάλη πυρκαγιά κατακάψει χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες, ενώ οι έλληνες εκδρομείς θα ψάχνουν το πιο φθηνό μέρος για διακοπές σκεπτόμενοι τον βαρύ χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Τα πενήντα και… μέτρα κατά της ακρίβειας μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν αποδώσει, καθώς οι ανατιμήσεις έγιναν και δεν γίνεται να κατρακυλήσουν στην προτεραία κατάσταση, διότι δεν υπάρχουν οι δομές εκείνες που θα εξασφάλιζαν τη σταθερότητα των τιμών στην αγορά.

Αλλά και η διεθνής συγκυρία μόνον σαν κατάρα για την κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηρισθεί. Με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την παγκόσμια οικονομία σε θέση επισφαλή, κάθε άλλο παρά μπορεί κανείς να πει ότι η τραγική οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών μπορεί σύντομα να διορθωθεί.

Στο υπουργείο Εσωτερικών η ετοιμότητα βρίσκεται στο κόκκινο, με συνεχείς περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων (η ετοιμότητα σε αεροπορικά μέσα εξασφαλίσθηκε την τελευταία στιγμή), ενώ οι μνήμες από τις τραγικές πυρκαγιές έχουν διαμορφώσει ένα πεδίο τραγικό. Ταυτόχρονα, με περιπολίες αστυνομικών οργάνων μέσα στο κατακαλόκαιρο, επιχειρείται από το ίδιο υπουργείο να περισωθεί η χαμένη αξιοπρέπεια, να δοθεί εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας σ’ εκείνους που παραμένουν σπίτια τους και να εξασφαλισθούν οι περιουσίες όσων βρίσκονται για διακοπές.

Ένα τραγικό σκηνικό μες στο καλοκαίρι αποτελεί για την κυβέρνηση τον μεγαλύτερο εφιάλτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε να τεθούν σε ετοιμότητα τα συναρμόδια υπουργεία για την περίπτωση πυρκαγιών, να μην ταλαιπωρηθούν στα λιμάνια και στα αεροδρόμια όσοι ταξιδεύουν και να υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση και στα εθνικά δίκτυα και στα αστικά κέντρα.

Η εικόνα που θα έχει σχηματισθεί στον μέσο έλληνα πολίτη περί τα τέλη του μηνός Αυγούστου θα είναι καθοριστική για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση και θα αφορούν ουσιαστικά το ίδιο της το… μέλλον…


Σχολιάστε εδώ