«Του ζήτησα να πράξει το καθήκον του…»

Ο παλαίμαχος πολιτικός τονίζει επίσης σε όλα τα επίπεδα ότι η όλη υπόθεση είναι μια πρωτοφανής σκευωρία που στόχο έχει να τον πλήξει ηθικά και πολιτικά. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγορείται για παρότρυνση κατά συρροήν στη διάπραξη του πλημμελήματος της ψευδορκίας μάρτυρα και για υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:

«Κατά το χρονικό διάστημα 20 – 22/1/2004 και σε αδιευκρίνιστη (!) ακριβέστερα ημέρα, κάλεσε μέσω του συγκατηγορουμένου του, Αρκάδιου Σπανουδάκη, στο πολιτικό του γραφείο τον αστυνομικό Ειρηναίο Χαροκόπο του Ευθυμίου, υπηρετούντα στην ΕΙΔΑΣΥΔΕ Ρεθύμνου, και τον παρότρυνε να καταθέσει ψευδώς ενώπιον της Ανακρίτριας Ρεθύμνου, ενώπιον της οποίας είχε κληθεί ως μάρτυρας, ότι αμφιβάλλει για την ταυτότητα του τότε κατηγορούμενου Κων/νου Βασσάλου του Κων/νου –που κατηγορείτο για τα κακουργήματα της καλλιέργειας και συγκομιδής φυτών ινδικής κάνναβης και για τα πλημμελήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της απλής σωματικής βλάβης από πρόθεση– και ότι δεν αναγνωρίζει αυτόν 100%. Στο γραφείο δε του κατηγορουμένου κατά τον άνω χρόνο παρευρισκόταν και ο Κων/νος Βασσάλος. Τέλη Ιανουαρίου 2004 και σε αδιευκρίνιστη (!) ακριβέστερα ημερομηνία, παρότρυνε τον αστυνομικό Ιωάννη Βρυλλάκη του Κων/νου, υπηρετούντα στην ΕΙΔΑΣΥΔΕ Ρεθύμνου, να καταθέσει ψευδώς ενώπιον της Ανακρίτριας Ρεθύμνου, ενώπιον της οποίας είχε κληθεί ως άνω μάρτυρας, ότι αμφιβάλλει για την ταυτότητα τού τότε κατηγορουμένου Κων/νου Βασσάλου και ότι δεν τον αναγνωρίζει καίτοι ο εν λόγω αστυνομικός είχε παλέψει μαζί του μέσα στην ανακαλυφθείσα φυτεία της ινδικής κάνναβης προκειμένου να τον συλλάβει και, μάλιστα, είχε τραυματιστεί κατά την προσπάθειά του αυτή (είχε υποστεί θλάση δεξιού γόνατος, τραύμα στη δεξιά κνήμη και θλάση αριστερής κνήμης). Στην προτροπή δε αυτήν προς τον ως άνω αστυνομικό προέβη και διαμέσου του συγκατηγορουμένου του Αρκάδιου Σπανουδάκη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ως άνω αστυνομικό του είπε ότι είναι επιθυμία του υπουργού να βοηθήσει τον τότε κατηγορούμενο Κων/νο Βασσάλο να μην ξαναδικαστεί.

Ο ίδιος κατηγορούμενος, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, έχοντας αποφασίσει να εκτελέσει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία, δηλαδή της εν γνώσει ματαίωσης της δίωξης άλλου για κακουργήματα και πλημμελήματα, επιχείρησε πράξη που περιείχε αρχή εκτέλεσης του εν λόγω πλημμελήματος (της υπόθαλψης), πλην όμως, από εξωτερικά εμπόδια, άσχετα της βουλήσεώς του δεν πέτυχε το ως άνω αξιόποινο αποτέλεσμα (της ματαίωσης της δίωξής του). Συγκεκριμένα, επιχείρησε να ματαιώσει την καταδίκη του Κων/νου Βασσάλου του Κων/νου, κατοίκου Περάματος Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, σε βάρος του οποίου διεξαγόταν κύρια ανάκριση για τα κακουργήματα της καλλιέργειας και συγκομιδής ναρκωτικών και για τα πλημμελήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της απλής σωματικής βλάβης από πρόθεση, πράξεις που τελέστηκαν στους Δαφνέδες του Δήμου Κουλούκωνα Μυλοποτάμου Ρεθύμνου στις 24/9/03. Τούτο δε έπραξε επιχειρώντας, κατά τους χρόνους που αναφέρονται στην υπό στοιχ. 1 κατηγορία, να επηρεάσει τους μάρτυρες αστυνομικούς της ΕΙΔΑΣΥΔΕ Ρεθύμνου Ειρηναίο Χαροκόπο του Ευθυμίου και Ιωάννη Βρυλλάκη του Κων/νου, ώστε να καταθέσουν ψευδώς ενώπιον της διενεργούσης την ανάκριση Ανακρίτριας Ρεθύμνου ότι τάχα διατηρούν αμφιβολίες για την ταυτότητά του και ότι δεν αναγνωρίζουν τον άνω δράστη, τον οποίο οι ίδιοι κατέλαβαν επʼ αυτοφώρω μέσα στη φυτεία ινδικής κάνναβης!

Οι ανωτέρω, όμως, μάρτυρες δεν επηρεάστηκαν και κατέθεσαν την αλήθεια, αναγνωρίζοντας τον ως άνω δράστη, ο οποίος, τελικώς, καταδικάστηκε πρωτόδικα για τις ως άνω πράξεις του με την υπʼ αρ. 182/20.3.07 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης».

Τι λέει ο Γ. Κεφαλογιάννης

Απαντώντας στις κατηγορίες αυτές ο Γ. Κεφαλογιάννης, σε υπόμνημα που κατέθεσε, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Κατά τις αρχές του έτους 2004, ως βουλευτής Ρεθύμνου της αντιπολίτευσης, μεταξύ δεκάδων άλλων συμπολιτών που είχα εκείνη την ημέρα δεχθεί, με επισκέφθηκε στο πολιτικό μου γραφείο στο Ρέθυμνο και ο Κωνσταντίνος Βασσάλος του Ευάγγελου, κάτοικος Δαφνέδων, ήσυχος και έντιμος άνθρωπος και παλιός μου γνώριμος. Ήταν πάρα πολύ αναστατωμένος και σε έξαλλη και απελπιστική κατάσταση, διαμαρτυρόταν ότι κάποιοι αστυνομικοί επιφυλάσσουν μια τεράστια αδικία στον γιο του. Μου μετέδωσε δε τέτοια ψυχολογική φόρτιση, ώστε οποιοσδήποτε στοιχειωδώς καλοπροαίρετος άνθρωπος, αν άκουγε τα λεγόμενά του, θα πειθόταν, θα στεναχωριόταν και θα ανησυχούσε για την επερχόμενη αδικία, όπως εκείνος την αποκαλούσε. Μου ανέφερε μάλιστα το όνομα του αστυνομικού Ειρηναίου Χαροκόπου, τον οποίο προσωπικά δεν γνώριζα, αλλά με την οικογένειά του διατηρούσα φιλικές σχέσεις.

Για να διαπιστώσω τι πραγματικά συμβαίνει, ζήτησα την επόμενη μέρα από τον Αρκάδιο Σπανουδάκη, ο οποίος ευκαιριακά με βοηθούσε στο πολιτικό μου γραφείο, να επικοινωνήσει με τον Ειρηναίο Χαροκόπο και να του μεταβιβάσει την παράκλησή μου ότι θέλω να τον δω. Πράγματι, μια από τις επόμενες μέρες, μεταξύ δεκάδων επισκεπτών του πολιτικού μου γραφείου, με επισκέφθηκε και ο Χαροκόπος, ο οποίος μπήκε στο γραφείο μου και παρουσία συνεργατών μου και άλλων προσώπων, του μετέφερα ότι ο πατέρας Βασσάλος παραπονείται και ισχυρίζεται ότι ο γιος του δεν είναι το πρόσωπο που διέφυγε και τον παρακάλεσα να μου εξηγήσει τι συμβαίνει. Εκείνος μου απάντησε ότι τα παράπονα δεν ευσταθούν, ότι είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο δράστης είναι ο υιός Βασσάλος και εγώ του είπα απερίφραστα ότι με ενδιαφέρει η αλήθεια, με ενδιαφέρει να μην αδικηθεί κανείς και να πράξει το καθήκον του. Αυτό ήταν ακριβώς το περιεχόμενο και το νόημα της συνάντησης αυτής, το οποίο μπορεί να βεβαιωθεί και από όλους τους παριστάμενους. Έκτοτε, ουδέποτε ασχολήθηκα με το θέμα αυτό και ουδείς με απασχόλησε.

Οτιδήποτε πέραν των παραπάνω αποτελεί ασύστολο ψεύδος, ανακρίβεια και κακόηθες μύθευμα. Αν έστω και μία λέξη από τα αναφερόμενα ήταν αληθής, θα έπρεπε αμέσως να είχε αναφερθεί αρμοδίως στον διοικητή τους, στον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου και βεβαίως στην εισαγγελέα και όχι μετά από 4 χρόνια να εξυφαίνονται σκευωρίες. Και εξ αυτού του λόγου είναι αυταπόδεικτα αναξιόπιστα τα εν λόγω κατασκευάσματα.

Είμαι εξαιρετικά ενοχλημένος και ρητά επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου, γιατί πρόκειται για κλασική πολιτική σκευωρία και επιχειρείται η συκοφάντηση και η σπίλωσή μου. Τέσσερα χρόνια μετά, το περιστατικό αυτό ανασύρεται, διαστρεβλώνεται πλήρως και ακολούθως προβάλλεται, ενώ το αντιμετώπισα, ακριβώς με τον τρόπο που σας εξέθεσα παραπάνω, στα πλαίσια του αυτονόητου καθήκοντός μου, σαν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ρεθυμνιώτικου λαού και μάλιστα επί 50 χρόνια: Να ακούω τα προβλήματα και τα παράπονα κάθε Ρεθυμνιώτη και όχι μόνο, χωρίς κομματικές διακρίσεις, και να μεριμνώ ώστε να μην υπάρχουν υπερβάσεις και να μην αδικείται κανείς.

Η σκευωρία έχει την εξήγησή της: Με την “ευκαιρία” των τραγικών γεγονότων των Ζωνιανών, επιχειρείται από κάποιους κύκλους να αμαυρωθεί η 50ετής κοινοβουλευτική ιστορία και προσφορά μου στο Ρέθυμνο και κατʼ επέκτασιν να πληγεί η πολιτική σταδιοδρομία της κόρης μου Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου στις τελευταίες εκλογές.

Είναι γνωστή και αδιαπραγμάτευτη η αντίθεσή μου στη μάστιγα των ναρκωτικών και αδιάκοποι οι αγώνες μου για την καταπολέμησή τους από κυβερνητικές και μη θέσεις και εγώ ήμουν εκείνος που απαίτησε και κατάφερε να διατεθεί ελικόπτερο από την ΕΛΑΣ για την αστυνόμευση του ορεινού όγκου του νομού Ρεθύμνης».


Σχολιάστε εδώ