Συζήτησαν και για την ακρίβεια

Το όλο θέμα άνοιξε ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί -η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ- όταν ζήτησε να ανοίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ. Ακολούθησε λίγες μέρες μετά η γνωστή επιστολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, με την οποία του ζητούσε να ξεκινήσει συζήτηση στην ΕΕ για μέτρα οικονομικής ενίσχυσης υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Οι πληροφορίες λένε πως υπήρξε προσυνεννόηση Αθήνας – Παρισιού για την επιστολή του Κ. Καραμανλή στον Μπαρόζο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η μια πλευρά γνωρίζει τις προθέσεις της άλλης στο θέμα αυτό και ότι οι δηλώσεις στήριξης του κ. Σαρκοζί προς μείζονα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Σκοπιανό, Κυπριακό…) τρόπο τινά έχει να κάνει σχέση και με την αλληλοστήριξη Σαρκοζί – Καραμανλή εντός ΕΕ για θέματα που αφορούν μέτρα υπέρ των ασθενέστερων, μείωση ΦΠΑ κ.ά. Μάλιστα οι κινήσεις αυτές της Αθήνας και του Κ. Καραμανλή συνδέονται ευθέως με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία.

Το μείζον αυτό ζήτημα τέθηκε και κατά τη συνάντηση Καραμανλή – Σαρκοζί στο Μέγαρο Μαξίμου και φαίνεται ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για το ποιοι χειρισμοί πρέπει να γίνουν επί γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ο κ. Καραμανλής στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Σαρκοζί υπογράμμισε με έμφαση ότι στη συνάντηση συζήτησαν για το θέμα της ακρίβειας, με αφορμή και την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο για να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Για το ζήτημα της ακρίβειας, ο Σαρκοζί, που απευθύνθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό με το μικρό του όνομα, τόνισε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τους πολίτες της, υπενθυμίζοντας τη δική του πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και την πρόταση της Αυστρίας να φορολογηθεί η κερδοσκοπία.


Σχολιάστε εδώ