Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

> Τα πάντα παραμένουν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κινήσεις των διεθνών αγορών, όπου τα θετικά νέα έχουν να κάνουν με τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά τα αρνητικά νέα (πριν καν δημοσιοποιηθούν μάλιστα οι αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ και λοιπών διεθνών οργανισμών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας την τρέχουσα χρονιά) από το μέτωπο του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και των συναλλαγματικών ισορροπιών, είναι τέτοια ώστε να ακυρώνουν στην πράξη κάθε διάθεση ανοδική, ή έστω σταθεροποιητική.

> Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η έκθεση της JP Morgan που προβλέπει νέες επισφάλειες και μείωση της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περίπου 9,5 με 10 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά, γεγονός που προφανώς συνετέλεσε και στην άσκηση σημαντικών πιέσεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ιδίως την Τετάρτη, όπου μόλις και μετά βίας ένας τίτλος (Πειραιώς) κατάφερε να μην κλείσει στα κόκκινα!

> Κατά τα λοιπά έντονος είναι ο προβληματισμός των εμπλεκομένων με την αγορά όσον αφορά στη συμπεριφορά των δεικτοβαρών τίτλων, αφού η διολίσθηση των τραπεζικών τίτλων δεν αντισταθμίστηκε από κανένα άλλο χαρτί του 20άρη και μάλιστα αυτό είναι κάτι που παρατηρείται επί σειρά ημερών. Μεσοβδόμαδα μάλιστα (Τετάρτη) ο 20άρης έχασε ακόμα και τη βάση στήριξης που είχε προβλέψει η τεχνική ανάλυση, γεγονός που στέλνει στον… «κουβά» πολλές ανοικτές θέσεις στο ΧΠΑ.

> Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε ένα φαινόμενο –ομοίως επαναλαμβανόμενο επί σειρά ετών (!)– που είναι ενδεικτικό όχι της τάσης, αλλά της ποιότητας των εισηγμένων εταιρειών και κυρίως της σημασίας που δίνουν πολλοί επιχειρηματίες στους μετόχους τους, ιδίως τους μικρομετόχους.

Ο λόγος για τη στάση που τηρεί η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών όσον αφορά στην ανακοίνωση των εκάστοτε οικονομικών αποτελεσμάτων. Πάνω από τα δύο τρίτα των εισηγμένων εξάντλησαν μέχρι… λεπτού τις προθεσμίες υποβολής των οικονομικών καταστάσεων τριμήνου. Μέχρι την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας τα δύο τρίτα των εταιρειών ΔΕΝ είχαν ανακοινώσει το παραμικρό. Κάτι που μπορεί ο καθένας να μεταφράσει όπως θέλει…

> Ακόμα όμως και μετά το πέρας των ανακοινώσεων –και πάντως με την εξαίρεση των λιγοστών περιπτώσεων που τα μεγέθη εντυπωσίασαν την αγορά– η ανάλυση του τριμήνου δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως ιδιαίτερα θετική. Σε περίπτωση που έχει διαφύγει της προσοχής σας, πάνω από τα δύο τρίτα των εισηγμένων ανακοίνωσαν πτώση κερδών! Αναλυτικότερα 217 εισηγμένες εμφάνισαν μείωση στα κέρδη τριμήνου, 147 ήταν οι κερδοφόρες χρήσεις και εξ αυτών μόλις 84 ήταν οι εταιρείες που ανακοίνωσαν αύξηση των κερδών τους σε ετήσια βάση!

ΥΓ.: Επειδή πολλοί ίσως ψέξουν και πάλι τη στήλη για… πεσιμισμό, ιδίως όταν γράφουμε για απαξίωση της αγοράς –αναγκαστικά έστω– εκ μέρους των ιδιωτών μικροεπενδυτών, ας δούμε τι έχουν να πουν και πώς θα σχολιάσουν την είδηση πως ΜΟΝΟ τον μήνα Μάιο οι εκροές από τα Αμοιβαία Κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην αγορά μας υπερέβησαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για «αιματοχυσία» ακόμα και στον πιο… «ανώδυνο» τρόπο συμμετοχής ενός μικροεπενδυτή στα δρώμενα της αγοράς μας…


Σχολιάστε εδώ