Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος του ΣΑΕ για το θέμα των Σκοπίων

Η τακτική αυτή δημιούργησε πολλούς «πονοκεφάλους» στον κ. Ταμβάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά τρόπους εξόδου από την κρίση που μέρες τώρα επικρέμαται πάνω από το ΣΑΕ εξ αιτίας του θέματος αυτού.
«Ο αγώνας θα συνεχισθεί με περισσότερη ένταση και περισσότερη πίεση και προς την Αμερική και προς την Ελλάδα» δήλωσε η επανακλεγείσα πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ντίνα Γκατζούλη και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στεφ. Ταμβάκη να στείλει διορθωτικό κείμενο σε όλες τις εφημερίδες στις οποίες δημοσιεύτηκε η επίμαχη διαφημιστική καταχώρηση με την ονομασία «Βόρειος Μακεδονία».
Τα πράγματα έγιναν ακόμη δυσκολότερα για τον πρόεδρο του ΣΑΕ με την ανοικτή αντιπαράθεση του συντονιστή Αμερικής Θόδωρου Σπυρόπουλου. Ο συντονιστής Αμερικής σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το θέμα της Μακεδονίας είναι θέμα όλου του Ελληνισμού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ομογένεια πρέπει να στηρίζει τις προσπάθειες της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής. «Η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής είναι μέλος της περιφέρειάς μας και παραδοσιακά υιοθετούμε τις θέσεις της καθώς εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία της Ομογένειας», τόνισε δίνοντας νέα διάσταση στο όλο θέμα.
Το επταμελές προεδρείο του ΣΑΕ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του κ. Σπυρόπουλου, εμφανίστηκε ενωμένο στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση κατά τις συναντήσεις που είχε με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, στα θέματα της Παιδείας και της ψήφου των Αποδήμων σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κάλυψε πλήρως τον κ. Ταμβάκη για το επίμαχο ζήτημα της καταχώρησης. Το ΣΑΕ, είπε, και όχι οι επιμέρους οργανώσεις είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί και να εισηγείται στην κυβέρνηση, αλλά και να εκφράζει την Ομογένεια.
Ομογενειακοί παράγοντες που κράτησαν την ανωνυμία τους τόνιζαν σχετικά στο «Π» ότι μπορεί αυτό που υποστήριξε ο κ. Κασσίμης να απηχεί, ως πρακτική, την αλήθεια «ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ΣΑΕ αν θέλει να υποστηρίζει ότι εκφράζει την ομογένεια, πρέπει να μάθει να ακούει και να αφουγκράζεται την Ομογένεια και όχι να εκθέτει εαυτούς και αλλήλους με αδόκιμες ενέργειες όπως η επίμαχη διαφήμιση».
Το προεδρείο του ΣΑΕ θα επισκεφθεί στις 11 και 12 Ιουνίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εν συνεχεία θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των μελών του προεδρείου.
Η Βουλή για τους απόδημους
Με την απουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των λοιπών πολιτικών αρχηγών σημαδεύτηκε η πρώτη εν ολομελεία συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, συνεδρίαση την οποία, μιλώντας στο «Παρόν της Κυριακής» ο συντονιστής ΣΑΕ Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος, αποκάλεσε ιστορική.
Την ίδια διάσταση προσέδωσε στη συνεδρίαση και ο πρόεδρος ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, μιλώντας επίσης στην εφημερίδα μας.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν στους εκπροσώπους των αποδήμων και τα άδεια κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς η απουσία των πολιτικών αρχηγών συντέλεσε στην εξαιρετικά περιορισμένη προσέλευση των βουλευτών όλων των πτερύγων, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που το προεδρείο του ΣΑΕ εμφανίζονταν εν σώματι στο Κοινοβούλιο όπου είχε καταθέσει Έκθεση πεπραγμένων…
«Βέβαια, είδαμε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου και επομένως μας τίμησε με το παραπάνω», έλεγε στο «Παρόν» ο ταμίας του ΣΑΕ κ. Δημητρίου, ο οποίος επεσήμανε και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού να συζητήσει με τα υπόλοιπα κόμματα, μέσα στο 2008, την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων «από μηδενική βάση ώστε να ακουστεί και η άποψη του ΣΑΕ».
Υπενθυμίζεται ότι το ΣΑΕ ζητά την εκλογή στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας 2-3ων ομογενών βουλευτών και την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.
Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε στο προεδρείο του ΣΑΕ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, τηλεφωνικά και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Τάξης Προκόπης Παυλόπουλος, με τον οποίο επίσης επρόκειτο να συναντηθούν τα μέλη του ΣΑΕ.
Στην ανάγκη διαλόγου για την ψήφο συμφώνησαν και όλοι οι ομιλητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένου του ΚΚΕ το οποίο έχει ταχθεί κατά του μέτρου αυτού, ενώ ο Θόδωρος Κασσίμης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συμβολή όλων των κομμάτων, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη τα οποία θα διορθωθούν και σημείωσε ότι το προσχέδιο νόμου που τέθηκε υπόψη των κομμάτων ήταν μια ευκαιρία να γίνουν συζητήσεις και να εκφράσουν όλοι τις απόψεις τους.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας, αλλά και το σύνολο των ομιλητών, τόνισαν με έμφαση τον θετικό ρόλο της ομογένειας και τη συμβολή της στα εθνικά θέματα.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση και αναφέρονται και στην ετήσια Έκθεση πεπραγμένων που κατέθεσε για πρώτη φορά (αν και προβλεπόμενη) ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, ήταν η παιδεία, η γλώσσα, τα εθνικά θέματα και η ψήφος Αποδήμων.
Ο κ. Δημ. Σιούφας αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η ομογένεια και επεσήμανε την καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού» που στην ουσία αφορά ένα τριήμερο εργασιών μέσα στο οποίο τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ θα εκθέτουν στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής τα προβλήματα και τα αιτήματα της ομογένειας, θα συναντώνται με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την τελευταία μέρα θα γίνεται συζήτηση επί της εκθέσεως πεπραγμένων στην ολομέλεια του Σώματος.
Θετικές ήταν και οι επαφές του ΣΑΕ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Μπεγλίτης τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο προσχέδιο νόμου που να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και του ΣΑΕ, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το προηγούμενο προσχέδιο. «Περιμένουμε το νέο προσχέδιο για να τοποθετηθούμε», είπε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι το κόμμα του διατηρεί επιφυλάξεις, ωστόσο δήλωσε ότι συζητά το ενδεχόμενο ενός μικρού αριθμού ομογενών βουλευτών, οι οποίοι να εκλέγονται από ομογενείς. Σε ανάλογο μήκος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος δήλωσε ότι «ευτυχώς η κυβέρνηση αναγνώρισε τις αδυναμίες του προσχεδίου νόμου». Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, επεσήμανε ότι η εξ υπαρχής συζήτηση του θέματος είναι στη σωστή κατεύθυνση και σημείωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει κάθε προσπάθεια που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους.


Σχολιάστε εδώ