Σε ίδρυση καταναλωτικών οργανώσεων προχωρούν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να παρέμβουν με δημιουργία καταναλωτικών οργανώσεων, υπό την ευθύνη τους, σε πανελλαδική κλίμακα. Δύσκολο το εγχείρημα, πολλές οι επιφυλάξεις, όμως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (πρωτοστατούν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ) φέρονται αποφασισμένες να υλοποιήσουν την απόφασή τους. Ομάδα καθηγητών προχωρά στην εκπόνηση μελέτης, ώστε με βάση τον μηχανισμό των συνδικάτων και σε συνεργασία με τις καταναλωτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις να καταστήσουν τους πολίτες «ρυθμιστές της αγοράς».

«Φιλοδοξούμε να καταστούν ισχυρές οι καταναλωτικές οργανώσεις, τόσο ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ανταποκρίνονται μαζικά στις οδηγίες τους», μας είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας πως παράλληλα με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία καταναλωτικών οργανώσεων, η ΓΣΕΕ στον διάλογο με τους εργοδότες θα θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της ακρίβειας και των ευθυνών των επιχειρήσεων.

Επιφυλακτικός απέναντι στο εγχείρημα ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Παπαντωνίου, που αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) δεν δραστηριοποιήθηκαν στον βαθμό που όφειλαν στο πλαίσιο της δραστηριότητας που αναπτύσσει η Επιτροπή με τις υπάρχουσες καταναλωτικές οργανώσεις.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) Κ. Πουπάκης δεν αντιτίθεται στη δημιουργία καταναλωτικών οργανώσεων υπό τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως υπογραμμίζει «την ανάγκη επιβολής διατίμησης-ελέγχου τιμών σε κάποια μεμονωμένα είδη πρώτης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διαρκεί η κρίση για να προστατέψει τους πολίτες μπροστά στην ασύδοτη αγορά που κυριαρχείται από κερδοσκόπους».

Η ακρίβεια που καλπάζει φέρνει στο προσκήνιο και την υπογραφή της επίμαχης νέας διετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) υπογραμμίζει ως σοβαρή παράλειψη τη μη πρόβλεψη ρήτρας στη νέα ΕΓΣΣΕ, που έχει συνέπεια ο πληθωρισμός να έχει εξανεμίσει προ πολλού τις πενιχρές αυξήσεις. Ο κ. Καλύβης υποστηρίζει ότι η ΓΣΕΕ θα πρέπει να διεκδικήσει από την εργοδοσία διορθωτικό ποσό που να καταβάλλεται μηνιαίως με τη μορφή εισοδήματος ακρίβειας. Για φέτος 200 ευρώ και 300 ευρώ συνολικά για το 2009 σε μισθούς και συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ.

Ως προς τη δημιουργία καταναλωτικών οργανώσεων, ο ίδιος συνδικαλιστής αντιπαραθέτει πρόταση για ίδρυση δικτύου κατά της ακρίβειας, με συντονισμό των εργατικών οργανώσεων με τις καταναλωτικές οργανώσεις που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας.

Για κοινωνικό εργατικό έλεγχο μιλά ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος, υπογραμμίζοντας πως «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, πληρώνουν ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, της κερδοφορίας των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων».

Το ΠΑΜΕ –υπενθυμίζει ο κ. Πέρρος- διεκδικεί κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο ημερομίσθιο 56 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ