Πάγκαλος και Βενιζέλος αναστατώνουν το ΠΑΣΟΚ

Και το λέει αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωρίζοντας πως καμία μέχρι σήμερα δημοσκόπηση δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Με λίγα λόγια, και οι δύο υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και των στελεχών, λες και στο ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται ή δεν βλέπουν πού το πάει κυρίως ο θεσσαλονικιός βουλευτής. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, αντίθετα μάλιστα, ότι όλα αυτά ειπώθηκαν λίγες ημέρες πριν από δημοσκόπηση που δείχνει να μεγαλώνει η ψαλίδα της διαφοράς με τη ΝΔ.

Οι συνεργάτες και οι θεματοφύλακες του Γιώργου εξηγούν τι συμβαίνει: Με δόλιο τρόπο ο Βενιζέλος ενισχύει την εσωστρέφεια, αφού ξέρει ότι θέμα αυτοδυναμίας δεν υπάρχει. Άρα γιατί το κάνει αυτό; Προκαλεί τον Παπανδρέου, αλλά κυρίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να ξεκινήσουν νέο κύκλο αμφισβήτησης, με στόχο μετά τις ευρωεκλογές, αν δεν έχει πάει καλά το ΠΑΣΟΚ, να ξεκινήσουν και πάλι τα «όργανα». «Αυτός είναι ο στόχος του και γι’ αυτό εργάζονται», λένε κατηγορηματικά στελέχη του κ. Παπανδρέου. Άλλωστε, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην οδό Πλουτάρχου οι επιτελείς του Ευάγγελου εργάζονται κανονικά πάνω στην εσωκομματική μηχανή που έχουν στήσει. Στόχος τους να ηττηθεί ο Παπανδρέου, ώστε να έχουν την ευκαιρία να δώσουν αγώνα ντέρμπι για την τελική τους νίκη. «Μερικοί εργάζονται για την ήττα», λένε στελέχη του κ. Παπανδρέου και παρομοιάζουν τα σημερινά με την εποχή που η τότε εσωκομματική αντιπολίτευση, σήμερα στα δεξιά του Γιώργου, πριόνιζε την καρέκλα του Κ. Σημίτη, με αποτέλεσμα να χάσει ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές το 2002.

Κακά τα ψέματα, αυτό είναι, ας μη γελιόμαστε. Καμία απολύτως πληγή από το παρελθόν δεν έχει επουλωθεί.

Παρών ήθελε να δηλώσει

ο Βενιζέλος

Η συνέντευξη του κ. Βενιζέλου πριν από δύο εβδομάδες στο Mega δεν ήταν τίποτα άλλο, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, παρά μια αναφορά, μια υπενθύμιση στα στελέχη του ότι είναι «παρών» στις εξελίξεις: «Δεν ακούσαμε καμία ερώτηση για τη Siemens, καμία ερώτηση, για την ακρίβεια, για τον ΟΤΕ, για την καθημερινότητα των πολιτών, αντίθετα ακούσαμε επτά ερωτήσεις για τα εσωκομματικά…» Από το περιβάλλον του ωστόσο λένε ότι αυτό που ήθελε ο ίδιος ήταν λίγο πριν από το καλοκαίρι να αναθερμάνει τα στελέχη του, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του φυλλορροήματος.

Το θέμα ωστόσο των συνεργασιών γύρισε μπούμερανγκ εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της ηγεσίας, που έπεσε στην «παγίδα» που έστησαν τα ίδια τα στελέχη του. Ξέχωρα αν όλη η συζήτηση κάνει και τεράστια ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή και εκεί τα στελέχη του μιλούν διαφορετική γλώσσα, το μεγαλύτερο κόστος το εισπράττει το ΠΑΣΟΚ. Διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές, επιτρέπει στα στελέχη του να δημιουργούν μια «Βαβέλ» που το άμεσο αποτέλεσμά της είναι να προκληθεί σύγχυση στους ψηφοφόρους.

Ό,τι κι αν έχτισε ο Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα, με τις παρεμβάσεις του, την κριτική του στην κυβέρνηση, τη νέα τακτική με την οποία επιχειρεί να εμφανιστεί ως η υπεύθυνη δύναμη που δίνει λύσεις για να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα, δεν ήταν παρά παλάτι χτισμένο στην άμμο. Οι δηλώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του και όσων άλλων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμπαρατάχτηκαν μαζί τους, επέτειναν το αρνητικό κλίμα και αυτό φάνηκε αμέσως και στις δημοσκοπήσεις.

Επαναφέρουν τα σενάρια

επίθεσης από εξωθεσμικά

κέντρα

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Στο ΠΑΣΟΚ επαναφέρουν και πάλι σενάρια επίθεσης από εξωθεσμικά κέντρα και μιλάνε εκ νέου για συγκεκριμένο σχέδιο που ξεδιπλώνεται σε βάρος τους, με στόχο την αποσταθεροποίηση του Παπανδρέου μέχρι τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, όπως σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και πίεση προς διάφορα στελέχη να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, και φέρνουν ως παράδειγμα την Άννα Διαμαντοπούλου που δέχθηκε πίεση να δηλώσει δημόσια τη γνώμη της για τα περί συνεργασίας. Με ποιον είναι στην ουσία, με τον Γιώργο, τον Βαγγέλη ή τον Πάγκαλο! Γι’ αυτό και η ίδια έκανε τη γνωστή δήλωση στις κάμερες: εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι ορισμένα κέντρα δεν έχουν ξεπεράσει το ότι ο Παπανδρέου εξελέγη μέσα από μια δημοκρατικότατη διαδικασία αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχασε ο κ. Βενιζέλος. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, λένε, και επισημαίνουν την επιμονή ορισμένων μέσων να αναδεικνύουν σε μείζον θέμα τα δήθεν εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, όταν την ίδια ώρα περνάει σε δεύτερη μοίρα η τακτική του ΣΥΝ, για παράδειγμα, στον χώρο των πανεπιστημίων, όπου με την ανοχή που δείχνει προσφέρει άλλοθι στην κυβέρνηση να απαξιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια, και να πείσει τους λεγόμενους «νοικοκυραίους» ότι θα βάλει τάξη στο μπάχαλο των ιδρυμάτων ιδρύοντας μη κρατικά πανεπιστήμια.

Πού είναι ο Λαλιώτης;

Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη που τηρούν στάση σιωπής. Παρατηρούν τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να παρέμβουν. Ένας από αυτούς είναι ο Κώστας Λαλιώτης, που είτε βρίσκεται στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ είτε όχι, ένα και το αυτό: Δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη στην πολιτική κατεύθυνση που χαράζει η Χαριλάου Τρικούπη. Σημειώνει απλώς τις πολιτικές επιλογές του Γιώργου και των άλλων στελεχών έναντι της κυβέρνησης και μελετά τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά μέχρις εκεί.

Και βέβαια αυτό το κάνει από δικό του και μόνο ενδιαφέρον, προκειμένου να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι γίνεται. Ο ίδιος αναμένει. Τα μεγάλα λόγια του Γιώργου Παπανδρέου, πριν από πολύ καιρό, τότε που τον κάλεσε δίπλα του, έμειναν απλώς λόγια. Το ερώτημα είναι, αφού ο Λαλιώτης γνώριζε πού θα κατέληγε η πρόσκληση, γιατί δέχθηκε. Ίσως γιατί είχε την αγωνία για το κόμμα, λένε μερικοί. Ίσως πάλι νόμιζε ότι θα βοηθούσε επί της ουσίας στο νέο ξεκίνημα του Γιώργου.

Ό,τι και να ισχύει από τα δύο, εκείνο που παραμένει μέχρι σήμερα είναι η δήλωση στήριξης με αστερίσκο στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, που την είχε κάνει παραμονές των εσωκομματικών εκλογών.


Σχολιάστε εδώ