Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Για οσμή συγκάλυψης στην πολύκροτη υπόθεση πιθανού εντοπισμού ελλήνων φοροφυγάδων στη διαβόητη μαύρη λίστα των μεγαλοκαταθετών του Λιχτενστάιν, κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Γρ. Νιώτης, Β. Παπαχρήστος, Χρ. Αηδόνης, Θ. Μωραΐτης, Γ. Διαμαντίδης, Π. Ρήγας και Χρ. Αράπογλου. Καλούν τον υπουργό Οικονομίας να απαντήσει αν αξιοποιήθηκε πράγματι κάθε μέσο, ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων κρατικών οργάνων για την αποκάλυψη της ταυτότητας των κατά δήλωσή του «φορολογούμενων που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα» και περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» του Λιχτενστάιν και ποια τα ονόματα των εμπλεκομένων.

> Θέματα μη ισοτιμίας, διακριτικής μεταχείρισης και έλλειψης σεβασμού απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούν εγείρει ο αποκλεισμός βουλευτών της περιφέρειας από την κρατική τηλεόραση, εκτιμά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Ερωτά τον υπουργό Επικρατείας με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των προσκεκλημένων στα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές κι αν είναι στις προθέσεις του να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να παρέχεται σε όλους τους βουλευτές συγκεκριμένος τηλεοπτικός χρόνος.

> Στην ελλιπή φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων αναφέρεται η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, η οποία παρατηρεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τους δήμους, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προσωπικού. Σημειώνει ότι σε κάθε τουριστική περίοδο και ενώ κονδύλια από το τέλος παρεπιδημούντων εισρέουν στα ταμεία των δήμων, οι δήμαρχοι επιλέγουν οι δαπάνες για τον πολιτισμό να εξαντλούνται σε κάθε είδους τοπικά πανηγύρια, συνεστιάσεις και φεστιβάλ τραγουδιού με υψηλότατο κόστος, αντί να χρηματοδοτήσουν έκτακτο προσωπικό, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες προστασίας και λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων.

> Εσπευσμένες μεταθέσεις αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος κατά παράβαση του σχετικού κανονισμού που αποδυναμώνουν την πυροσβεστική δύναμη της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Θεωρεί προφανές ότι οι μεταθέσεις δεν γίνονται για υπηρεσιακούς λόγους και έχουν αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη, η δύναμη της οποίας συνδράμει κατά την αντιπυρική περίοδο σε ολόκληρη την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας που περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές.

> Καταχρηστική και παράνομη χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της ΑΤΕ σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αισθάνονται τελείως απροστάτευτοι σε μια δύσκολη γι’ αυτούς οικονομική συγκυρία. Ζητείται η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας, ώστε να εξαναγκασθεί η τράπεζα να συμμορφωθεί με τον νόμο 3259/2004.

> Στα… Τάρταρα της απορροφητικότητας βρίσκεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον», επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Για την ακρίβεια έξι μόλις μήνες πριν από την οριστική λήξη του Γ΄ ΚΠΣ το πρόγραμμα εμφανίζει απορροφητικότητα μόλις 71%, ποσοστό που το κατατάσσει στην τελευταία θέση, όταν ο μέσος όρος του ποσοστού απορροφητικότητας των 25 προγραμμάτων φτάνει το 81,3%.

> Να ανακληθεί η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων στην Αιτωλοακαρνανία, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά. Τονίζει ότι τα σχολεία αυτά πέραν της βοήθειας που δίνουν στους εργαζόμενους γονείς, δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα για εκμάθηση ξένων γλωσσών και χρήσης Η/Υ, που τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είχαν τη δυνατότητα να μάθουν.

> Για μετάλλαξη των προγραμμάτων stage σε εργαλεία εξυπηρέτησης της εκλογικής της πελατείας στο νομό Θεσσαλονίκης, κατηγορεί τη ΝΔ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας. Παραδειγματικά αναφέρει ότι δημιουργεί κοινωνική αναστάτωση η «επιλογή» της κυβέρνησης να ανανεώσει συμβάσεις στα ίδια πρόσωπα απασχολούμενων στο ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης με μικρές διακοπές που ξεπερνούν τους 30 μήνες και θα φθάσουν στα 4 σχεδόν χρόνια.

> Να προστατεύσουν το περιβάλλον της Δυτικής Αττικής, αποτρέποντας τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού στην περιοχή Σκαραμαγκά, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Θέτει επίσης θέμα του καθαρισμού της υπάρχουσας ακτής και ανάπτυξης δράσεων και αισθητικών παρεμβάσεων, που θα οδηγήσουν στο ζωντάνεμα της περιοχής.

> Απαράδεκτες καθυστερήσεις στις επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου, που αποτελεί ουσιαστικό πόρο χρηματοδότησης ειδικά για τις μικρές θεατρικές ομάδες, διαπιστώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Σημειώνει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια οι επιχορηγήσεις δίνονται αναδρομικά, με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί και οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες να μην πληρώνονται έγκαιρα ούτε να παίρνουν κανονική αμοιβή και να ζουν μέσα στην ανασφάλεια.

> Πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας χαρίζονται στους ανταγωνιστές της, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αναφέρεται στην απώλεια μιας από τις πλέον περιζήτητες χρονοθυρίδες αποπροσγείωσης (slots) στο αεροδρόμιο «Gatwick» του Λονδίνου, αξίας 12-14 εκατ. ευρώ, λόγω των επανειλημμένων ακυρώσεων πτήσεων προς το συγκεκριμένο προορισμό, τη στιγμή που ο βασικός της ανταγωνιστής σ’ αυτήν τη γραμμή, η Aegan, ξεκινά νέα δρομολόγια.

> Για τον αποκλεισμό των χημικών μηχανικών από την αδειοδότηση πρατηρίων υγρών καυσίμων, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, που σημειώνει ότι η πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, και τους αποστερεί από ένα παραδοσιακό επαγγελματικό τους αντικείμενο προς όφελος άλλων ειδικοτήτων.

> Τους λόγους για τους οποίους δεν δρομολογείται ένα μεγάλο πλοίο στο ακριτικό Καστελόριζο καλεί τον υπουργό Ναυτιλίας να εξηγήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης. Αντιθέτως, όπως τονίζει, δρομολογήθηκε πλοίο για λίγες μέρες και ήδη τα δρομολόγια, παρά τις εξαγγελίες, σταμάτησαν.


Σχολιάστε εδώ