νέος πολιτης

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι μια νέα σελίδα ανοίγει για την ΠΑΣΠ, τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, αυτό το Σαββατοκύριακο… Όπως ενημερωθήκαμε, μόλις την Τρίτη (κλασσικός συντονισμός ΠΑΣΟΚ), η εθνική συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου στις 7 και 8 Ιουνίου. Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο το πρωί με ομιλία Ραγκούση και προέδρου ΓΑΠ. Ζητούμενα της συνδιάσκεψης (που στην ουσία θα είναι ένα ιδρυτικό συνέδριο) αποτελούν οι πολιτικές θέσεις της παράταξης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (εν μέσω αναβρασμού στην Παιδεία), το καταστατικό και η ιδρυτική διακήρυξη της ΠΑΣΠ. Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι η ΠΑΣΠ είναι το πιο βαθιά διαιρεμένο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Παιδείας, ενώ ταυτόχρονα οι ομαδούλες και τα καπετανάτα έχουν την τιμητική τους. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει μάχη για να μη φανούν αυτά στο διήμερο, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο…

Και εγένετο τάση «Φιλελεύθερων Σοσιαλιστών» στο ΠΑΣΟΚ, έστω και διαδικτυακά… Με blog στο ίντερνετ και group στο facebook, δεκάδες -νεαρά κυρίως- μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαδηλώνουν την πίστη τους στην ελεύθερη αγορά αλλά και στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, μακριά από βολέματα και επιχορηγήσεις, προς μια πράσινη οικονομία με ελευθερία επιλογών. Όλο αυτό το κλίμα υπάρχει ήδη στην Ευρώπη και στη σύγχρονη πολιτική επιστήμη αναφέρεται ως σοσιαλφιλελευθερισμός, ενώ υφίσταται από το 1930 στη βιβλιογραφία από τον Ιταλό Κάρλο Ροσελίνι. Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αυτές οι τάσεις ευθύνονται για την κατρακύλα του Κινήματος. Πάντως στη λίστα των συμμετεχόντων εντύπωση προκαλούν ονόματα όπως των Κώστα Πανταζή, Λάμπρου Παλάντζα, Θάνου Μωραΐτη, Χάρη Πανακούλια, Θόδωρου Καρούνου, Αντώνη Κωνσταντίνου. Εμάς πάντως «γνήσιος σοσιαλιστής» της νεολαίας μας είπε: «Καλά, αν θέλουν να πειραματίζονται και να είναι φιλελεύθεροι, γιατί δεν πάνε στη Φιλελεύθερη Συμμαχία (κόμμα του 0,1%); Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όχι στην Ένωση Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών…».

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ το προηγούμενο Σάββατο είχαμε την «εκλογή» νέου μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου. Η Πόπη Παππά, ως άτομο με ειδικές ανάγκες, με τη δική της ιστορία στη «γαλάζια» νεολαία, αναλαμβάνει το νεοσύστατο τμήμα της ΟΝΝΕΔ που θα ασχολείται με θέματα των νέων με ειδικές ανάγκες και φιλοδοξεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κάθε τοπική κοινωνία. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αναγνώρισε ότι η «γαλάζια» νεολαία πολύ καθυστερημένα δίνει βαρύτητα στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά υποσχέθηκε συνεχή ενασχόληση από εδώ και πέρα.

Ταυτόχρονα η ΟΝΝΕΔ αποφάσισε το φετινό της φεστιβάλ, «Παρουσίες 2008», να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία από 18 έως 20 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες για τις πληγείσες περιοχές, χωρίς βαρετές ομιλίες και παρουσιάσεις. Αλήθεια, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας δεν είχε πει ότι θα κάνει κάτι αντίστοιχο αυτήν την περίοδο στην ίδια περιοχή; Τους κλέψανε την ιδέα και τους προλάβανε ή παίζει κάτι άλλο; Παράλληλα ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για την επικείμενη Συνδιάσκεψη Αρχών και Θέσεων της ΟΝΝΕΔ (το φθινόπωρο), όπως το ότι η «γαλάζια» νεολαία θα συζητήσει να διεκδικήσει στράτευση των γυναικών, σε συνδυασμό με πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις στρατολογικών θεμάτων…

Μάθαμε ότι στα προγράμματα της ΓΓΝΓ που συνδυάζουν διακοπές με εθελοντισμό, συμμετέχουν συνήθως νέα παιδιά κάτω των 23 ετών που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες για διακοπές και δεν έχουν εργασιακές υποχρεώσεις (λόγω ανεργίας ή σπουδών). Μάλιστα, στην κλήρωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα από τους διοργανωτές, παραβρέθηκαν καμιά 50αριά από τους ενδιαφερομένους. Οι ίδιοι οι νέοι διεξήγαγαν την κλήρωση, υπό το άγρυπνο βλέμμα υψηλόβαθμου διευθυντικού στελέχους της ΓΓΝΓ και την εποπτεία του ίδιου του ΓΓΝΓ Παντελή Σκλιά. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η κλήρωση για το αντίστοιχο πρόγραμμα με τον ΕΟΤ, ενώ ξεκινά και το πρόγραμμα για τα ιστιοπλοϊκά τριήμερα. Αυτά τα προγράμματα έτυχαν κριτικής από ορισμένα γνωστά blogs, που τώρα ανακάλυψαν το θέμα και διαμαρτυρήθηκαν για την «απλήρωτη εργασία» των εθελοντών, με μόνη κάλυψη «κάποιων εξόδων». Η κριτική είναι γνωστή, κυρίως από τα αριστερά, όπως και οι απαντήσεις της ΓΓΝΓ.

Επιτέλους αποκτούμε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη χώρα μας για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές της Νεολαίας! Η θεματολογία της στήλης θα έχει «δικό της» μεταπτυχιακό! Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναπτύσσουν ήδη το μεταπτυχιακό με τίτλο «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2008 και θα δέχεται 30 φοιτητές ετησίως. Η υλοποίηση από τη ΓΓΝΓ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, η σύσταση και λειτουργία των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων στη χώρα μας, καθώς και η συμμετοχή νέων ανθρώπων σε διεθνή fora μέσω των δομών νεολαίας όπως το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, έχει αναδείξει την ανάγκη κατάρτισης νέων ανθρώπων σε σύγχρονες ειδικότητες που άπτονται του σχεδιασμού και της υλοποίησης πολιτικών που απευθύνονται σε νέους. Καρπός του προβληματισμού αυτού είναι η σύνταξη και υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας, στην οποία η ΓΓΝΓ και το ΠΑΜΑΚ εκφράζουν την αμοιβαία τους διάθεση για μόνιμη συνεργασία.

Για την τρέχουσα επικαιρότητα, εμείς τι να πούμε… Πολλές εκδηλώσεις είχαμε σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από όλες σχεδόν τις πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις νέων, οπότε θα χρειαζόμασταν σχεδόν ολόκληρη σελίδα για να τις αναφέρουμε… Η μόνη παρέμβαση που δημιούργησε πολιτικό ζήτημα ήταν η κατάληψη – διαμαρτυρία της Νεολαίας του Συνασπισμού στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προκάλεσε παρέμβαση του Γιώργου Σουφλιά και ανταπάντηση του Συνασπισμού.

Στο θέμα SIEMENS-νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τι να πούμε, αυτά ήταν γνωστά από το 2003 και μάλιστα είχε γίνει μεγάλο θέμα το έλλειμμα που άφησε η παγκόσμια συνάντηση νέων σοσιαλιστών στο ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι αυτή η ιστορία «βάρυνε» για καιρό τον τότε γραμματέα Παντελή Καμά στο εσωκομματικό σκηνικό, ενώ το ΠΑΣΟΚ «κατάφερε να ξεπληρώσει» το χρέος των 700.000 ευρώ μόλις πέρυσι… Επίσης, στο θέμα SIEMENS – Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφέρουμε ότι ακούστηκε την ώρα που έκλεινε η στήλη ότι παραιτήθηκε νεαρός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη για αντίστοιχη υπόθεση, πάνω που είχαμε γράψει καλά λόγια για το επιτελείο της στο διαδίκτυο…

Μια άλλη κίνηση, που φαίνεται ουσίας και όχι επικοινωνιακή, είναι το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με αυτό το μνημόνιο οι πρόσκοποι δεσμεύονται ότι θα βοηθούν ενεργά στην ανάπτυξη και την προστασία των δασών και της φύσης με τη διάθεση ενήλικων στελεχών τους, ενώ ο υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα ενισχύει και θα υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες. Από την άλλη πλευρά, η αδελφή οργάνωση Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού βραβεύεται την επόμενη Παρασκευή από τον Δήμο Αμαρουσίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας στην Κηφισίας για την πολυετή κοινωνική προσφορά του. Η βράβευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου (13 και 14 Ιουνίου 2008) που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, με θέμα: «Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Σχολιάστε εδώ