ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Ο Καρατζαφέρης σε ρόλο εκφραστή της «αυθεντικής» Δεξιάς

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο είναι η τακτική που ακολουθεί ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος από τη μια δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, αλλά από την άλλη θέλει να εμφανίζεται ότι ο ίδιος και το κόμμα του αποτελούν αυθεντική έκφραση της παραδοσιακής Δεξιάς.

Έτσι, πριν από μέρες ο κ. Καρατζαφέρης μιλώντας για τα ομόλογα εγκάλεσε το κυβερνών κόμμα ότι με τη στάση της συγκάλυψης που υιοθετεί προσβάλλει την παράταξη, στην οποία δεν ανήκει μόνον η ΝΔ, αλλά και το κόμμα του. Με άλλη ευκαιρία εκθείασε την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι «εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΛΑΟΣ».

Και ως αποκορύφωμα όλων αυτών ήρθε η επίθεση από τον ίδιο τον αρχηγό, αλλά και όλους τους βουλευτές του κατά της κυβέρνησης για τη ρύθμιση με την οποία τα ευεργετήματα (άδειες περιπτέρων κ.λπ.) που προβλέπονται για άλλους αναπήρους και συγγενείς θυμάτων θα ισχύουν και για όσους υπηρέτησαν στον Δημοκρατικό Στρατό.

Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ξιφούλκησαν μιλώντας για εξομοίωση «όσων πολέμησαν για την πατρίδα, με εκείνους που έστρεψαν τα όπλα εναντίον της» και επιτέθηκαν στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι είναι «φοβική έναντι της Αριστεράς».

Κάποιοι τα αποδίδουν όλα αυτά σε προσπάθεια του Καρατζαφέρη να προλειάνει το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, εφόσον η τελευταία δεν θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Άλλοι λένε ότι προσπαθεί μ΄ αυτόν τον τρόπο να συγκρατήσει οπαδούς και στελέχη που «καλοβλέπουν» προς τη Ρηγίλλης, αφού κάθε τόσο κυκλοφορούν στην πιάτσα φήμες για «υπόγειες επαφές».

————–*—————

Περίεργες συμπτώσεις…

Συζητήθηκε πολύ στα πηγαδάκια της Βουλής η ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη ο «πράσινος» δελφίνος Βαγγέλης Βενιζέλος για τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Ντόιτσε Τέλεκομ και με την οποία επί της ουσίας υιοθέτησε την άποψη του αντιπροέδρου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου ότι πρέπει η γερμανική εταιρεία να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά εξαγοράς όλων των μετοχών του ελληνικού οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

Η άποψη αυτή μπορεί να ακούγεται ευχάριστη για όσους έχουν μετοχές του ΟΤΕ, αλλά είναι σαφές ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι όταν έρθει στην εξουσία θα επιχειρήσει να επαναφέρει τον Οργανισμό υπό δημόσιο έλεγχο. Αν οι Γερμανοί αγοράσουν όλες τις μετοχές -που προς το παρόν δε φαίνεται να έχουν κανένα λόγο να το κάνουν- τότε το 25% που κρατάει το ελληνικό κράτος δεν θα έχει κανέναν ρόλο και αυτό σημαίνει ότι έτσι γίνεται αδύνατη η επιστροφή του ΟΤΕ στον έλεγχο του δημοσίου.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτός ο λόγος για τον οποίο συζητήθηκε η ερώτηση του κ. Βενιζέλου. Είναι και το γεγονός ότι όταν ο κ. Βγενόπουλος υπερασπιζόταν το δικαίωμά του να κάνει αγωγές στους πολιτικούς αρχηγούς, επικαλέστηκε -και παραδόξως πέρασε απαρατήρητη από όλες τις εφημερίδες- «γνωμοδότηση του κ. Βενιζέλου»! Γι’ αυτό και κάποιοι βουλευτές δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτές τις συμπτώσεις.

————–*—————

Επανέφεραν την απογοήτευση στους «πράσινους» οι δημοσκοπήσεις

Απογοητευμένοι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα τους να μην παίρνει με τίποτε τα «πάνω» του και την κυβέρνηση, παρά τα μύρια όσα γίνονται, να κρατάει άνετο προβάδισμα.

Αν και διαφωνούν μεταξύ τους για το «τι φταίει», αφού άλλοι υιοθετούν την άποψη περί υπονόμευσης από τα συμφέροντα και άλλοι ρίχνουν όλο το βάρος στην ηγεσία, εκεί που όλοι συμφωνούν είναι ότι «δεν πάει άλλο και κάτι πρέπει να γίνει». Μόνον, όμως, που όταν φθάνει η συζήτηση στο «τι πρέπει να γίνει», κανείς δεν φαίνεται να έχει να πει κάτι συγκεκριμένο. Κι αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο δράμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

————–*—————

Πέντε εβδομάδες οι φετινές διακοπές της Βουλής

Για πρώτη χρονιά μετά το 2004 η Βουλή θα κάνει φέτος άνετες θερινές διακοπές. Όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, η Ολομέλεια θα σταματήσει τις συνεδριάσεις της στις 24 Ιουνίου και αφού ψηφιστούν αυτή την εβδομάδα η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, την επόμενη η συμφωνία για τον ΟΤΕ -που μπαίνει αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών.

Τη μεθεπόμενη, τέλος, εβδομάδα θα περάσει, εκτός απροόπτου, η αλλαγή στον Κανονισμό του σώματος που ετοιμάζεται πυρετωδώς σε κλειστό κύκλο από άτυπη Επιτροπή με τη συμμετοχή δύο τμηματαρχών και του διευθυντή του γραφείου του γενικού γραμματέα Νίκου Στεφάνου, υπό την εποπτεία του τελευταίου, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» στη Βουλή και ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, είτε πρόκειται για τον Κανονισμό ή την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί είτε για τις οικολογικές σακούλες στις οποίες μπαίνουν πλέον τα σκουπίδια του Κοινοβουλίου.

Οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων θα ξεκινήσουν στις 8 Ιουλίου, ενώ τον Αύγουστο δεν θα υπάρχουν συνεδριάσεις για τρεις βδομάδες.

Έτσι, συνολικά δηλαδή η Βουλή θα μείνει κλειστή για πέντε εβδομάδες, αλλά οι διακοπές των βουλευτών θα είναι μεγαλύτερες, αφού καθένα από τα τρία θερινά που θα γίνουν θα συνεδριάζει τρεις εβδομάδες.


Σχολιάστε εδώ