ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

Με μια θερμή ομιλία που χαρακτηρίστηκε από την πρότασή του για ένα νέο σύνθημα, «Ελλάς – Γαλλία Νέα Συμμαχία», ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απευθύνθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Ν. Σαρκοζί επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη στήριξη των ελληνικών θέσεων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να ρυθμιστεί πριν από κάθε προσχώρηση. «Η Γαλλία στήριξε με αδελφικό τρόπο την Ελλάδα στο Βουκουρέστι», τόνισε ο γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας πως «η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα υπάρχει και θα παραμείνει».

«Αυτή η ειδική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας από το 1974, μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά τα δύσκολα χρόνια, οδήγησε στο «Ελλάς-Γαλλία, Συμμαχία». Αυτό που ήρθα σήμερα να σας πω είναι ότι αυτή η συμμαχία είναι σήμερα πραγματικότητα. Ενστικτωδώς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε οι μεν στους δε. Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη Γαλλία και η Γαλλία μπορεί να βασιστεί στην Ελλάδα. Έναντι όλων των προκλήσεων, θέλω να σας προτείνω ένα καινούργιο σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία, Νέα Συμμαχία»», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας ο κ. Σαρκοζί είπε ότι «πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο δεν είναι τέλειο. Δίνει, όμως, τέλος σε δέκα χρόνια θεσμικών συζητήσεων. Η κύρωση της συνθήκης από την Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις».

Σχετικά με τη μετανάστευση, που «θα είναι μια από τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας» της ΕΕ, ο γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δικό μας πρόβλημα. Γι’ αυτό και δεν θέλω να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα μόνη στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τα προβλήματα της Ελλάδας στον τομέα της μετανάστευσης είναι προβλήματα όλης της Ευρώπης».

Για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας ο Ν. Σαρκοζί αναρωτήθηκε «τι θα γίνει η οικονομική ισχύς της Ευρώπης; Τι θα γίνει η πολιτική ισχύς της Ευρώπης, εάν η Ευρώπη δεν είναι ικανή από μόνη της να εγγυηθεί την άμυνά της και την ασφάλειά της;» και τόνισε πως «Η Ευρώπη της Άμυνας και η Ατλαντική Συμμαχία είναι συμπληρωματικές. Είναι δύο πυλώνες. Χρειαζόμαστε και το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη της Άμυνας».

Εξάλλου, ο γάλλος Πρόεδρος τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ένωσης και τόνισε ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας».

«Εκφράζω μια ευχή. Δεν μπορεί κανείς να χαίρεται ενώ ακόμη υπάρχει το τείχος της Λευκωσίας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε οι σημερινές πρωτοβουλίες να προχωρήσουν. Σήμερα οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν με μια καινούργια ελπίδα. Πραγματικά χαιρετίζω τους ηγέτες της Κύπρου και τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν με έναν μοναδικό στόχο στις προσπάθειές τους, την επανένωση της Κύπρου με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ μιας στενής σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία «είναι η καλύτερη απάντηση και για την Ευρώπη και για την Τουρκία», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ξέρω, επίσης, ότι άλλα λέμε πολλές φορές, άλλα σκεπτόμαστε, ότι υπάρχει η καρδιά και ότι υπάρχει και η λογική. Αλλά νιώθουμε με την καρδιά μας και άλλα λέμε πολλές φορές με τη λογική μας».

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στην Ελλάδα, αλλά και ανησυχίες για τον τρόπο διενέργειας των πρόσφατων εκλογών στη γείτονα, ενώ ο πρωθυπουργός, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε στις εκλογές αυτές, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και έστειλε μήνυμα ότι αν δεν υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος η Ελλάδα θα τηρήσει την ίδια στάση όπου αλλού χρειαστεί.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καταγωγή του, λέγοντας ότι «όταν ο παππούς μου -τον οποίο λάτρευα- εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη, ήταν νέος και σίγουρα δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι το εγγονάκι του θα ξαναρχόταν ποτέ στην Ελλάδα ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για τους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και χαρακτήρισε τον γάλλο Πρόεδρο προσωπικό του φίλο, αλλά και συμπατριώτη από τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας έτσι αναφορά στις ρίζες του Νικολά Σαρκοζί.

Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, είπε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη γαλλική Προεδρία της ΕΕ και σε αυτόν τον τομέα, αναφερόμενος δε σε μια από τις προτεραιότητες της γαλλικής Προεδρίας, που είναι η μετανάστευση, επανέφερε την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης της Μεσογειακής Ένωσης, που προτείνει η Γαλλία, σημειώνοντας ότι θα ωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής από νέες μορφές συνεργασίας που θα προκύψουν και τόνισε ότι αυτή η προοπτική δεν συνδέεται με τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ.

Συζητήθηκαν ακόμα θέματα διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, αλλά και συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών και στρατιωτικής συνεργασίας. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες πάνω σε αυτά τα θέματα.

Πολιτικοί παράγοντες σημείωναν πως ως έναν βαθμό οι φιλελληνικές θέσεις του γάλλου Προέδρου και η επιχείρηση γοητείας με την ομιλία του στη Βουλή έχουν να κάνουν και με την πρόθεση της Γαλλίας να προμηθεύσει με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και φρεγάτες την ελληνική πλευρά, στα πλαίσια της αμυντικής συνεργασίας.


Σχολιάστε εδώ