η επίσκεψη του γάλλου Προέδρου

» Απλός και καταδεκτικός εμφανίστηκε ο Νικολά Σαρκοζί στην Αθήνα. Δεν περιορίστηκε μάλιστα να επικαλεστεί την ελληνική του καταγωγή στην ομιλία του στην ολομέλεια, αλλά έδειξε και το μεσογειακό του ταμπεραμέντο, ανταλλάσσοντας χειραψίες με τον κόσμο που έβλεπε στο πρόσωπό του έναν υποστηρικτή στα εθνικά θέματα και τον χειροκροτούσε στον Άγνωστο Στρατιώτη… Ήταν θερμός και άνετος.

Στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής χειροκροτήθηκε δέκα φορές. Απέφυγε να τον χειροκροτήσει το ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από επτά βουλευτές, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα δεν παραβρέθηκε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του κόμματός της. Χλιαρό χειροκρότημα εισέπραξε από τους μισούς μόνο από τους οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκαν.

» Η καθυστέρηση της πτήσης του Νικολά Σαρκοζί έστησε πολύ κόσμο στα θεωρεία της Βουλής, ξένους πρέσβεις και διπλωμάτες και άλλους επίσημους προσκεκλημένους. Εκείνη όμως που στήθηκε δύο ολόκληρες ώρες περιμένοντας ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου, που ξεχώριζε στα θεωρεία ντυμένη στα λευκά δίπλα στον σύζυγό της Θόδωρο Αγγελόπουλο…

Έτσι άραγε εξηγείται ότι στη συνέχεια, στο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, άλλαξε ρούχα; Φόρεσε κάτι σε μπεζάκι…

» Στα έδρανα των επισήμων περίμεναν την άφιξή του από νωρίς ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, και οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης, Τζ. Τζαννετάκης και Ι. Γρίβας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

Αρκετά κενά υπήρχαν ωστόσο στα κυβερνητικά έδρανα. Νωρίς-νωρίς είχαν πάρει θέση οι Δ. Αβραμόπουλος, Φ. Πετραλιά, Πρ. Παυλόπουλος, Α. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Τζίμας, Θ. Κασσίμης, Γ. Βαληνάκης, Π. Καμμένος. Αργότερα ήρθαν οι Ντ. Μπακογιάννη, Θ. Ρουσόπουλος, Κ. Χατζιδάκης και Β. Μεϊμαράκης.

Ο πατήρ Μητσοτάκης φάνηκε να συνομιλεί στιγμιαία με τον Χρ. Σαρτζετάκη (!), ενώ χαμογελούσε κοιτάζοντας προς τα ορεινά. Προφανώς… εμψύχωνε τον υιό του Κυριάκο, που είχε στήσει κουβέντα με τους συναδέλφους του Μ. Κεφαλογιάννη και Σ. Κεδίκογλου.

» Ο γάλλος Πρόεδρος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας μεσημέρι στις 2.00 ακριβώς, μία ώρα αργότερα από αυτήν που είχε προγραμματιστεί. Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Βουλής, χαιρέτισε τους αρχηγούς των κομμάτων, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο και του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τις θέσεις τους για να έρθουν στα μπροστινά έδρανα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης τον καθυστέρησε, προσφέροντάς του ένα λεύκωμα που περιείχε φωτογραφίες της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης.

» Αντάλλαξε επίσης χειραψία με τους βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Σπύρο Χαλβατζή, που κάθονταν στις πρώτες θέσεις. Προχώρησε και χαιρέτησε μάλιστα όλους όσοι βρίσκονταν στην πρώτη σειρά των εδράνων. Και καθώς φάνηκε να μη γνωρίζει τον Κώστα Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου, ευγενής ως συνήθως, τον έστρεψε προς το μέρος του για να τον χαιρετήσει…

» Ισχυρή η ανάμνηση του συνθήματος «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία», στη διάρκεια της θερμής ομιλίας του γάλλου Προέδρου, ο οποίος θέλησε να το ανανεώσει σε «Ελλάς-Γαλλία-νέα συμμαχία».

» «Η Βουλή των Ελλήνων σας καλωσορίζει στη γη των πατέρων σας». Με τη φράση αυτή υποδέχτηκε τον Νικολά Σαρκοζί στην αίθουσα της ολομέλειας ο Δημήτρης Σιούφας. Ο Γάλλος πρόεδρος κάθησε στα δεξιά του και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στ’ αριστερά. Πριν ανέβει στο βήμα ο Σαρκοζί, είχε την άνεση να παρατηρήσει την αίθουσα της ολομέλειας, κοιτάζοντας ψηλά, εξεταστικά, την οροφή και τα θεωρεία της αίθουσας.

Ο κ. Σιούφας στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που βρέθηκε δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Φρανσουά Μιτεράν, που στάθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, μίλησε και για τον στρατηγό Ντε Γκολ, αλλά λέξη για τον Σιράκ, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τη γαλλική αντιπροσωπεία αλλά όχι και τον Κ. Σημίτη, που απέφυγε γενικώς τα χειροκροτήματα…

» «Όταν ο παππούς μου που λάτρεψα εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη, ήταν νέος και δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι το εγγονάκι του θα επέστρεφε στην Ελλάδα ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας». Για την ακρίβεια είναι η δεύτερη φορά που ο Νικολά Σαρκοζί επισκέπτεται την Ελλάδα (το πρώτο του ταξίδι το πραγματοποίησε πριν από 35 χρόνια) και είναι ο δεύτερος γάλλος Πρόεδρος που απευθύνεται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί το 1963 ο στρατηγός Ντε Γκολ.

Πολλοί ήταν αυτοί που χρειάστηκαν μετάφραση και φόρεσαν ακουστικά για να κατανοήσουν την ομιλία του γάλλου Προέδρου. Στους μη γαλλομαθείς συγκαταλέγονται οι υπουργοί Α. Σπηλιωτόπουλος, Θ. Ρουσόπουλος, Β. Μεϊμαράκης, Μ. Τζίμας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσήλωση την ομιλία του γάλλου Προέδρου, όλοι οι παραβρισκόμενοι βουλευτές του ΚΚΕ και οι μισοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαμε πάντως την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων μιλούν γαλλικά…

» Επέμενε πολύ στην αλληλεγγύη Ελλάδας-Γαλλίας ο γάλλος Πρόεδρος. Όλη του η ομιλία στηρίχτηκε πάνω σ’ αυτόν τον άξονα, με έμφαση στο πολιτισμικό παρελθόν των δύο λαών και στην ευρωπαϊκή τους ταυτότητα στο παρόν και στο μέλλον. Τόνισε το γεγονός ότι «η Γαλλία στήριξε με αδελφικό τρόπο την Ελλάδα στο Βουκουρέστι», τάχθηκε υπέρ μιας στενής σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ένωσης, είπε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας και έκλεισε την ομιλία του πανηγυρικά μ’ ένα σύνθημα: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η νέα συμμαχία»…

» Ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας απέμεινε στον Νικολά Σαρκοζί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής. Του παρέδωσε επίσης συμβολικό δώρο ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Βεργίνας, τη λάρνακα του Φιλίππου Βʼ, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τη στιγμή της παράδοσης ο σκοπιανός πρέσβης έδειξε να καταρρέει…

Το δώρο Σαρκοζί περιελάμβανε δύο χαρακτικά που απεικόνιζαν τη Σύρο και τον Αγ. Νικόλαο της Ρόδου.

» Υπό τις οδηγίες των σκηνοθετών Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου και Γιώργου Παπαδόπουλου καλύφθηκε τηλεοπτικά η επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στο κοινοβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου.

Παντού στο κτίριο της Βουλής είχαν τοποθετηθεί κάμερες, στη στέγη, στους διαδρόμους, στο γραφείο του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής. Οι τεχνικοί του καναλιού της Βουλής είχαν υποχρεωθεί να φοράνε κουστούμια, ακόμα κι αυτοί που κουβαλούσαν… τα καλώδια! Αντιθέτως, για τους τεχνικούς της ΕΡΤ δεν ήταν υποχρεωτικό να πειθαρχήσουν σ’ αυτήν την εμφάνιση…

» Στο περιθώριο της συνάντησης Καραμανλή – Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του γάλλου Προέδρου (UMP) και στενός του συνεργάτης Jean Francois Cope επισκέφτηκε το Κοινοβούλιο και είχε συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Πάνο Παναγιωτόπουλο και την αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Έλσα Παπαδημητρίου.

Ο κ. Cope συνοδευόταν και από τον γερουσιαστή Marc Massion, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνογαλλικής Φιλίας.

Στη συνάντηση έγινε ευρύτατη συζήτηση για την κατάσταση στα Βαλκάνια (Σκόπια – Κόσοβο – σχέσεις Σερβίας και Ευρώπης), καθώς και για άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τη γαλλική Προεδρία και την Ελλάδα, όπως το Κυπριακό, η ενεργειακή κρίση, η σχέση με τη Ρωσία κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι ο Παναγιωτόπουλος είναι πρόεδρος του δικού μας συνδέσμου Ελλάδας – Γαλλίας.


Σχολιάστε εδώ