Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Βαριά η σκιά της κρίσης στις μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Κολοσσιαίες επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες, όπως π.χ. η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Citigroup, κινδυνεύουν με αφανισμό. Και όμως, μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι επενδυτές περίμεναν με κατάνυξη τους χρησμούς-αναλύσεις των εξυπνάκηδων που «εμβριθώς» ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση και έδιναν τις «σοφές» συμβουλές τους. Ακόμη και ο πρόεδρος Μπους έπαιρνε τα «σοφά» στελέχη της Goldman Sachs και τους έκανε υπουργούς. Έτσι, με τη «σοφία» τους ξετίναξαν και την εταιρεία τους και την οικονομία των ΗΠΑ και δημιούργησαν πληθώρα απειλών για την παγκόσμια οικονομία. Τώρα οι επενδυτικές τράπεζες για να αποφύγουν την πτώχευση έχουν προβεί σε 83.000 απολύσεις και η Citigroup έχει ανακοινώσει την απόφασή της να πραγματοποιήσει άλλες 15.900 απολύσεις προσωπικού. Μέχρι τώρα οι ζημιές των επενδυτικών εταιρειών και των τραπεζών έχουν φτάσει (για τη χρήση του 2007) στα 383 δισ. δολάρια και πολλοί αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς προβλέπουν ότι οι ζημιές το 2008 θα είναι ακόμη υψηλότερες. Πάντως, οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας σημειώνονται στις μεγαλύτερες αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ενώ αντίθετα αυξάνεται η απασχόληση στις αναδυόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας και του Ντουμπάι.

2
Με την πρόθεση να χτυπήσουν την κερδοσκοπία που κυριαρχεί στην αγορά πετρελαίου και οργιάζει στη διαμόρφωση των τιμών, οι αμερικανικές και βρετανικές ελεγκτικές αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για να εντοπίσουν πρακτικές χειραγώγησης και εναρμονισμένες συμφωνίες στις τιμές των καυσίμων. Και φυσικά, αν ευρεθούν στοιχεία, πράγμα απίθανο κατά τη γνώμη μου, ίσως δούμε τις τιμές του πετρελαίου να μειώνονται κατά 30-40 δολάρια το βαρέλι, όση υπολογίζεται ότι είναι η «κερδοσκοπική ρεπούμπλικα» (το καπέλο εννοώ) στην τιμή του πετρελαίου. Στα πλαίσια των ερευνών αυτών, που είχαν ξεκινήσει μυστικά από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν μπει στο μικροσκόπιο όλες οι συναλλαγές γύρω από τις τιμές των καυσίμων από τα χρηματιστήρια παραγώγων μέχρι τη μεταφορά, την αποθήκευση και το κύκλωμα της χονδρικής και λιανικής διάθεσης των προϊόντων του πετρελαίου. Από τα «καπέλα» στις τιμές, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι καταναλωτές των προϊόντων της ενέργειας σε όλον τον κόσμο έχουν ζημιωθεί από το 2007 μέχρι σήμερα με το ποσόν του 1,8 τρισ. δολαρίων, που μπήκαν στις τσέπες των κερδοσκόπων, μεσαζόντων, αεριτζήδων και λοιπών τρωκτικών της αγοράς. Επειδή οι ΗΠΑ και η Βρετανία λατρεύουν την πλήρη ελευθερία των αγορών και στηρίζουν με νύχια και με δόντια την κερδοσκοπία, έχουμε τη γνώμη ότι η έρευνα γίνεται για να βγούνε λάδι οι κερδοσκόποι. Φοβάμαι ότι τελικά το φταίξιμο για τις τιμές θα πέσει στους καταναλωτές!

3
Πόλεμο ενάντια στην ακρίβεια έχει ξεκινήσει και η ΕΕ, καθώς οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και δημιουργούν πλέον οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα. Βέβαια η ηγεσία της ΕΕ και της ΟΝΕ δεν ενδιαφέρονται για την κοινωνική διάσταση του προβλήματος και τη διεύρυνση της φτώχειας που προκαλεί. Ενδιαφέρονται μόνον για τη σταθερότητα και τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης του ευρώ στην εσωτερική αγορά της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ με απόγνωση βλέπει να συντρίβεται ο στόχος της για πληθωρισμό 2% ετησίως. Τώρα ξύπνησε και προσπαθεί μάταια να πετύχει χειραγώγηση του ασύδοτου μέχρι τώρα εμπορίου. Τώρα διαπιστώνουν οι υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού ότι η ασύδοτη δραστηριότητα των δυνάμεων της αγοράς δεν βλάπτει μόνο τους καταναλωτές αλλά ολόκληρη την οικονομία. Τώρα προσπαθεί να βρει τις πρόχειρες λύσεις με «συμφωνίες κυρίως» και με τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Η υποκρισία στο έπακρον. Μέχρι τώρα οι «ειδικοί» της ΕΕ (και της ΟΝΕ) πανηγύριζαν για τις εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνενώσεις επιχειρήσεων με το σκεπτικό ότι δημιουργούνται μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με αυξημένες αντοχές στον διεθνή ανταγωνισμό. Καλά, τις άλλες παρενέργειες τις αγνοούσαν; Δεν γνώριζαν ότι η πρακτική αυτή οδηγεί σε μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις, δηλαδή σε νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και σε χειραγώγηση των τιμών; Επιτέλους, να σταματήσουν να μας κυβερνάνε οι ημιμαθείς του νεοφιλελευθερισμού.


Σχολιάστε εδώ