Γκάλοπ και ερμηνείες

Προσωπικά καγχάζουμε με το «τρομερό» εύρημα των δημοσκοπήσεων, που λέει πως η εικόνα του πρωθυπουργού αντέχει, παρά τη φθορά της διακυβέρνησης. Πιότερο καγχάζουμε ακούγοντας άπλερους αναλυτές να μένουν έκπληκτοι μπροστά στο «εύρημα»! Αλήθεια, τι περίμεναν; Περίμεναν πως μέσα σε τέσσερα χρόνια ένας «φρέσκος» πρωθυπουργός (χωρίς προηγούμενες ευθύνες διακυβέρνησης) θα έχει φθαρεί; Όταν μάλιστα ο κ. Καραμανλής εκτός από «φρέσκος» είναι και καλός τακτικιστής και καλός ρήτορας και επιπρόσθετα διαθέτει, μέσω Ρουσόπουλου, ένα πανίσχυρο επικοινωνιακό σύστημα προστασίας; Ε, λοιπόν, πριν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, είναι αυτονόητο νʼ αντέχει η εικόνα του πρωθυπουργού.

• Όταν όμως έρθει το πλήρωμα του χρόνου, τότε ούτε ο κ. Καραμανλής θα γλιτώσει από τη νομοτέλεια της φθοράς. Από τον κανόνα που λέει πως κάθε πρωθυπουργός έχει εξαετή κύκλο αντοχής, αλλά με το που θα μπει στον έβδομο χρόνο άσκησης της εξουσίας φθείρεται ραγδαία, ουδείς γλιτώνει. Άρα η εικόνα του πρωθυπουργού από τον έκτο χρόνο θα αρχίσει να ραγίζει, ενώ στον έβδομο χρόνο θα «σπάσει», όχι όμως πριν. Οπότε αυτονόητα αντέχει στα γκάλοπ η εικόνα του πρωθυπουργού μετά τέσσερα μόνο χρόνια διακυβέρνηση και ουδόλως αυτό συνδέεται με την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίζονται άπλεροι ειδικοί! Όποιος γνωρίζει την πολιτική τέχνη και έχει αναλύσει επαρκώς το πολιτικό γίγνεσθαι από το ʼ74 έως το 2004, ξέρει πως μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 Καραμανλής και ΝΔ θα είναι μπροστά, μετά όμως θʼ αρχίσει η κατηφόρα…

• Αξίζει να επισημάνουμε ότι από το ʼ74 έως το ʼ81 είχαμε την επταετία Κωνσταντίνου Καραμανλή, από τα τέλη του ʼ81 έως τις αρχές του ʼ90 την επταετία Ανδρέα Παπανδρέου, από το ʼ96 έως το 2004 την οκταετία Σημίτη (του οποίου όμως η φθορά είχε συντελεστεί από το 2003) και τώρα θα έχουμε μέχρι το 2010 μια εξαετία Καραμανλή, που θα κριθεί μάλλον την άνοιξη του 2010, όταν και θα προκύψει η εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής. Ο μόνος πρωθυπουργός που έσπασε αρνητικά τον επταετή κύκλο είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για ειδικούς λόγους, όσο και ανεπανάληπτους. Έτσι έχουν τα πράγματα και όχι όπως τα ερμηνεύουν άσχετοι από τα τηλεοπτικά παράθυρα.


Σχολιάστε εδώ