Αποδέχθηκε τουρκικό talking points ο Χριστόφιας

Talking points
Οι αναφορές στο κοινό ανακοινωθέν σε μία κεντρική κυβέρνηση, χωρίς καμιά μνεία σε ομόσπονδο κράτος, και η αναφορά σε συνεταιρισμό δύο «συνιστώντων κρατών», ενός ελληνοκυπριακού και ενός τουρκοκυπριακού, ήταν γραμμένα σε talking points (έγγραφο σημείων συζήτησης) τα οποία ο κ. Ταλάτ επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια, στη δεύτερη φάση της συνάντησής του, την 23η Μαΐου. Ο κ. Χριστόφιας είχε αιφνιδιαστεί και το μόνο που κατάφερε ήταν να πείσει τον κ. Ταλάτ να αποδεχθεί να περιληφθεί στο κείμενο αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία όμως αναιρείται στην επόμενη παράγραφο για τους εξής λόγους: Το ανακοινωθέν αναφέρεται σε δημιουργία μίας κεντρικής κυβέρνησης και σε δύο συνιστώντα κράτη. Δεν υπάρχει αναφορά σε ομόσπονδο κράτος.
Κριτική Παπαδόπουλου
Σχετικά με το θέμα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος άσκησε κριτική σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος». Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:
= Στο κείμενο δεν υπάρχει η αναφορά σε ομόσπονδο κράτος.
= Η αναφορά σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία αναιρείται από το ίδιο το κείμενο εφόσον γίνεται λόγος για κεντρική κυβέρνηση αντί για κεντρική κυβέρνηση του ομόσπονδου κράτους. Αυτό που τονίζεται στο κείμενο είναι η δημιουργία κεντρικής κυβέρνησης και δυο «συνιστώντων κρατών». Όπως ρητώς καθορίζεται, ενός ελληνοκυπριακού και ενός τουρκοκυπριακού.
= Κυβέρνηση είναι άλλο πράγμα και αναφορά σε κράτος άλλο.
= Γίνεται αναφορά σε μια διεθνή εκπροσώπηση, χωρίς να αναφέρονται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος η μία και ενιαία κυριαρχία, καθώς και η μία διεθνής προσωπικότητα. Σύμφωνα με τον τέως κύπριο Πρόεδρο είναι άλλο πράγμα η μία διεθνής εκπροσώπηση και άλλο η μία διεθνής προσωπικότητα. Μία διεθνής εκπροσώπηση μπορεί να υπάρξει και σε περίπτωση συνομοσπονδίας δύο κρατών.
Είναι γιʼ αυτόν τον λόγο που ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί οπισθοδρόμηση τη συμφωνία της 23ης Μαρτίου. Τόνισε, μάλιστα, ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Στήριξη από ΔΗΣΥ
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να παρέχει πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο Χριστόφια. Το έπραξε εκ νέου την περασμένη βδομάδα στο Συνέδριο του κόμματός τους. Στη Λευκωσία είναι κοινή αίσθηση της προσπάθειας για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα.

Παράλληλες συνομιλίες
στο Κυπριακό

Σενάριο παράλληλων συνομιλιών ενδέχεται να έχουμε στο Κυπριακό, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος ούτε και αυτόν τον μήνα, τον τρίτο δηλαδή και τελευταίο με βάση τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου, για τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα αρχίσουν απευθείας συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ και θα συνεχίσουν εκ παραλλήλου το έργο τους οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές σε όσους τομείς υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου, οι Ομάδες Εργασίας (ασχολούνται με θέματα ουσίας του Κυπριακού) και των Τεχνικών Επιτροπών (ασχολούνται με θέματα καθημερινότητας) θα εργάζονταν για τρεις μήνες. Ως τις 21 Ιουνίου. Μετά θα πρέπει να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες. Επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη πρόοδος, κυρίως στις Ομάδες Εργασίας, γίνονται σκέψεις για την παράλληλη διαδικασία.
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Πάντως, μέσα στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών, δηλαδή των θεμάτων καθημερινότητας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ετοιμάζει πακέτο στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους. Για το ζήτημα αυτό υπάρχουν αντιδράσεις στη Λευκωσία. Ασκείται κριτική μέσω του Τύπου ότι δεν είναι ώρα για μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων τη στιγμή που χρειάζονται, λόγω της ακρίβειας, μέτρα στήριξης οι Ελληνοκύπριοι.

Μνημόνιο Κύπρου – Βρετανίας
Οι ευθύνες της Τουρκίας
έκαναν φτερά

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο μνημόνιο για τις σχέσεις των δυο χωρών που αφορά κυρίως στο Κυπριακό. Στο μνημόνιο τονίζεται ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας όπως καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ην. Εθνών. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι σχέσεις της Κύπρου και της Βρετανίας εισέρχονται σε νέα πορεία και ότι η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί από τους Κυπρίους. Ο πρωθυπουργός Μπράουν, όταν ρωτήθηκε εάν θα ασκήσει επιρροή η Βρετανία προς την Τουρκία για να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού, στράφηκε προς τον κ. Χριστόφια λέγοντας ότι υποστηρίζει τη διαδικασία στην οποία έχει αναφερθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας… Η Τουρκία και οι ευθύνες της έμειναν απέξω…

Ο Μουν αθωώνει την Τουρκία

Συγχωροχάρτι δίδει στην Τουρκία ο γ.γ. των Ην. Εθνών Μπαν Κι Μουν, στηριζόμενος στο κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου, το οποίο θα ενσωματώνει στην έκθεσή του για το Κυπριακό, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 13 Ιουνίου. Στην έκθεσή του ο κ. Μουν αναφέρεται σε νέο παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό, στη βάση όμως της 23ης Μαΐου, δηλαδή με λύση «δύο συνιστώντων κρατών»! Ακόμη, ο γ.γ. των Ην. Εθνών τονίζει ότι η λύση στο Κυπριακό είναι ευθύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων, απαλλάσσοντας έτσι την Τουρκία από τις ευθύνες που έχει ως κατοχική δύναμη.


Σχολιάστε εδώ