αμυντικά θέματα

l Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε κάποτε στα «Νέα» ότι η μνήμη του Έλληνα είναι κοντή και ρηχή. Και έτσι είναι. Αυτό εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί μας που επιχειρούν να μας πετάνε στάχτη στα μάτια και να μας εξαπατούν με ψεύδη.

l Σας δίνουμε, επί λέξει, την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΥΕΘΑ της 16ης Μαρτίου 2006:

«Το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κων. Καραμανλή, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να μην προχωρήσει η χώρα μας στην αγορά 10 επιπλέον αεροσκαφών F-16 Block 52+.» (Σ.σ.: Ασφαλώς θυμόμαστε καλά με ποιον ταχυδακτυλουργικό τρόπο, εκτός νομίμων διαδικασιών και εν αγνοία του ΓΕΑ, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την 13/12/05 την προμήθεια 30 F-16 Block 52+.)

l Ο κ. Μεϊμαράκης, προς δόξαν της διαφάνειας, για να δέσει το γλυκό, πρόσθεσε επί λέξει:

«Με πολύ σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, του έλληνα φορολογούμενου πολίτη, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ώστε να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων και το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσει στην αγορά των επιπλέον 10 F-16. Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, που είχε λάβει το 2005, σχετικά με τη δομή δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας για την αγορά των υπόλοιπων 30, τέταρτης γενιάς αεροσκαφών και θα συστήσουμε Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει, τόσο επιχειρησιακά όσο και το κόστος, για να εισηγηθούμε σε επόμενο ΚΥΣΕΑ, όταν θα είμαστε έτοιμοι.»

Μαχητικά 4ης γενιάς…

l Αυτά που αποφάσισε η κυβέρνηση να προμηθευτεί, με πολύ σεβασμό, βεβαίως-βεβαίως, στα χρήματα του ελληνικού λαού και την ενδυνάμωση της αποτροπής, είναι, φυσικά, ένα από τα παρακάτω, που ανήκουν στην 4η γενιά και άνω: Rafale, F-35, Sukhoi, F-18 Super Hornet, Eurofighter, Gripen. Μερικά από αυτά είναι έτοιμα προς πώληση στη βιτρίνα. Κάνουμε λάθος;

l Τότε πώς δικαιολογείται η πρεμούρα για πισωγύρισμα και οπισθοδρόμηση που δείχνουν μερικοί στο ΥΕΘΑ και το ΓΕΑ για αγορά, ξανά, F-16; Η αεροπορία μας θα πάει εμπρός ή θα παραμείνει στάσιμη, προς ικανοποίηση συμφερόντων και μόνο; Ιδού η απορία… Η κυβέρνηση θα διαψεύσει τον εαυτό της και θα φαλκιδεύσει την άμυνα για να ικανοποιήσει φιλαράκια και μεσάζοντες;

l Η Πολεμική Αεροπορία δεν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της πριν της επιβάλουν πάλι κάποιο… απρόοπτο;

Χουνέρια…

l Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού κολοσσού BAE Systems, κ. Μάικ Τέρνερ, συνελήφθη και κρατήθηκε αρκετή ώρα στο αεροδρόμιο Χιούστον. Υποχρεώθηκε, στη συνέχεια, να καταθέσει σε αμερικανικό δικαστήριο που ερευνά την υπόθεση «λαδώματος» αξιωματούχου της Σαουδικής Αραβίας από την BAE για αγορά μαχητικών το… 1985! (Εκεί δεν ισχύουν παραγραφές.)

l Τη χαριτωμένη αυτή ιστορία τη δημοσιεύσαμε, κατʼ αποκλειστικότητα στο φύλλο της 23/3/08 του «Π» και ουδείς τη διέψευσε!

l Η BAE πούλησε στη Σαουδική Αραβία αριθμό μαχητικών Tornados έναντι 43 δισ. στερλινών, αλλά μέγα μέρος από αυτά τα διέθεσε στο «λάδωμα» και στις μίζες. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2004 από το BBC, δηλαδή το κρατικό ραδιόφωνο της Αγγλίας, και την «Guardian».

l Ο πολύς κ. Μπλερ διέταξε να επέμβει το αγγλικό ΣΔΟΕ, δηλαδή η SFO, αλλά σε λίγο το μετάνιωσε και διέταξε να διακοπεί η έρευνα για… πατριωτικούς λόγους και γιατί απειλείται η εθνική ασφάλεια! Κάτι παρόμοιο δηλαδή που έκανε εδώ ο κ. Καραμανλής, που διέταξε το κουκούλωμα των ληστειών της άμυνας και των «λαδωμάτων» 1996-2006.

l Παρενέβη, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί η BAE έχει βιομηχανική μονάδα στις ΗΠΑ (δεν αποφεύγουμε να πούμε ότι ο εκνευρισμός των Αμερικανών οξύνεται και από το γεγονός ότι η εγχώρια αμερικανική αεροπορική βιομηχανία με τα F-35 και Super Hornet δεν μπορεί να παρακολουθεί τις μεθοδεύσεις προώθησης των μαχητικών από μερικούς Ευρωπαίους, λόγω αυστηρότητας του αμερικανικού νόμου), αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας, που έκρινε την απόφαση Μπλερ παράνομη, οπότε ξανάρχισε ο χορός.

l Αποτέλεσμα; Η BAE, που χειρίζεται εκ μέρους της κοινοπραξίας του Eurofighter την πώληση 72 μαχητικών στη Σαουδική Αραβία, δηλαδή «τα δικά μας παιδιά», τα έχει βάψει μαύρα γιατί αποκαλύφθηκαν οι μέθοδοι πώλησης. Οπότε από κει αρχίζουν τα δύσκολα: καθυστερήσεις, αποκαλύψεις, προβλήματα καταβολής μιζών που, ίσως, να έχουν υποσχεθεί.

l Συμπέρασμα: Να έχουμε τον νου μας όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε με εταίρους περί νέου μαχητικού. Όλοι. Και ο Άρειος Πάγος ακόμη. Η φήμη των «ευκολολαδωμένων» μάς φέρνει δίπλα στη Σαουδική Αραβία, αλλά και οι εταιρείες, όπως έδειξε η BAE, είναι πολύ γαλαντόμες για να εξασφαλίσουν το συμβόλαιο.

l Στην Ελλάδα ποιος θα έρθει να μας πουλήσει Eurofighter; Μήπως αυτοί που μας πούλησαν τα ΝΗ-90;

Χορωδία…

l 31 νέους γραμματείς όρισε ο κ. Παπανδρέου στους διάφορους τομείς δράσης του ΠΑΣΟΚ.

l Στην άμυνα ορίσθηκε ο κ. Ευ. Δαμιανάκης.

l Έχουμε και λέμε: Σκιώδης υπουργός η κ. Βάσω Παπανδρέου, κοινοβουλευτικός υπεύθυνος Άμυνας ο κ. Μπεγλίτης, γραμματέας ο κ. Δαμιανάκης. Δηλαδή κουλουβάχατα…

l «Κακόν γαρ το πολυκυραννίειν, εις κύραννος (υπεύθυνος, άρχων) έστω…» έλεγε ο μακαρίτης ο Όμηρος ή, αν θέλετε το πιο σύγχρονο, «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…»

Πιέζω, πιέζεις, πιέζει

l Ο κ. Σαρκοζί πίεσε προχθές την κυβέρνηση για την αγορά από τη Γαλλία μαχητικών Rafale και φρεγατών. Η κ. Μέρκελ, επικεφαλής του κουαρτέτου Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Αγγλίας, θα αρπάξει από τον λαιμό τον κ. Καραμανλή στις 18 Ιουνίου, για να του ζητήσει την αγορά του Eurofighter. Οι Αμερικανοί πιέζουν για την αγορά F-16, F-35, F-18 Super Hornet, οι Σουηδοί για το Gripen, ο κ. Πούτιν κραυγάζει για το Sukhoi…

l Είχαμε και έχουμε ηγέτες ενδοτικούς, πιεζόμενους, ωθούμενους και μηδέποτε ωθούντες, οσφυοκάμπτες και αριστείς στις κυβιστήσεις (κωλοτούμπες).

l Έχετε ακούσει, μα τον Δία, να τολμήσει κανείς να πιέσει την τουρκική ηγεσία για εξοπλισμούς; Έχουν αξιοπρέπεια και έχουν ξεκαθαρίσει: «Ουδεμία συζήτηση για εξαιρέσεις. Ανοιχτοί διαγωνισμοί. Ο δίδων καλύτερη τιμή και καλύτερο υλικό… προσλαμβάνεται».

l Μετά τον διεθνή διασυρμό μας στην υπόθεση Ζήμενς για τα λαδώματα, δεν έχουν φιλότιμο και αξιοπρέπεια να πουν ένα ΟΥΣΤ σε όλους και να κοιτάξουν το συμφέρον του λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων;


Σχολιάστε εδώ