XΡΗΜΑτιστήριο

>Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Σοφοκλέους, κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι αργίες σε Λονδίνο και Wall Street (Memorial Day Holiday) έφεραν πτώση του τζίρου και ρευστοποιήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.021,85 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,09%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη μείωση την κατέγραψε αυτός των Τηλεπικοινωνιών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο τη σημείωσε εκείνος των Τροφίμων – Ποτών. Την επομένη, οι θετικές ειδήσεις από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων για πλήθος δεικτοβαρών μετοχών αντιστάθμισαν το αρχικό κύμα ρευστοποιήσεων σε χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.003,79 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή πτώση 0,45%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 319,14 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 42,9 αφορούσαν πακέτα μετοχών. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,08%, ο μεσαίας σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,36%, ενώ ο FTSE Smallcap80 παρουσίασε απώλειες 0,76%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, μετά την πίεση των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, οι τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους ήταν φυσικό επακόλουθο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.090,09 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 2,16%. Με μπροστάρη τη μετοχή της Εθνικής, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τη σημείωσαν αυτές των Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Centric Πολυμέσα και Ελβιεμέκ, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες τις κατέγραψαν εκείνες των Εμπορικός Δεσμός (κο), Κλωνατέξ (πο) και Λιβάνη. Την επομένη, με τις ευρωπαϊκές αγορές σε θετικό πρόσημο, η εγχώρια κεφαλαιαγορά κατέγραψε σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, κυρίως στην υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.091,72 μονάδες, καταγράφοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,04%.
>Παρά την τρέχουσα αρνητική συγκυρία στις αγορές χρήματος, τη μείωση των μη επαναλαμβανόμενων εσόδων, τα χαμηλότερα διαθέσιμα κεφάλαια στη διατραπεζική αγορά, το ρεκόρ των διαγραφών και την πίεση στα περιθώρια επιτοκίων δανείων λόγω έντονου ανταγωνισμού, τα ενοποιημένα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη της ATEbank, κατά το 1ο τρίμηνο του 2008, διαμορφώθηκαν σε 30,3 εκατ. ευρώ. Στα θετικά η εντυπωσιακή αύξηση των χορηγήσεων της λιανικής τραπεζικής, η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ύπαρξη επαρκούς ρευστότητας και ο σταθερά χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις. Πίστη στις προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας και υλοποίησης των στόχων έδειξαν τόσο η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, που διατήρησε αμετάβλητη τη σύσταση για τη μετοχή της, όσο και η JP Morgan, που επισήμανε ότι «… η αναδιάρθρωση και περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της…».
>Μήπως να «πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας»; Αν οι «συμφωνίες κυρίων» με τις πολυεθνικές και τα σούπερ μάρκετ αποτελούν το τελευταίο «όπλο» της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, για να βάλει «φρένο» στην έκρηξη των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, τότε… ατυχήσαμε… καθώς η μείωσή τους δεν έχει να κάνει με τις καλές προθέσεις των ιδιωτών, αλλά με την αποφασιστικότητα του κράτους.
>Πόσο δίκιο είχαμε όταν εδώ και περίπου 5 μήνες γράφαμε ότι «… από τη στιγμή που το κράτος, με τον νέο νόμο περί ανωνύμων εταιρειών, μείωσε το ποσοστό του από το 33,3 στο 20%… όλα είναι πιθανά…». Για του λόγου το αληθές, το ΠΑΣΟΚ επισήμαινε ότι «… η μείωση της μετοχικής συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ κάτω από το 33% ήταν αυτή που άνοιξε την όρεξη των επενδυτών για επιθετική εξαγορά…».
>«Μείναμε από καύσιμα»! Δεν φτάνει που το ράλι των τιμών του πετρελαίου μειώνει τη ζήτηση σε μετοχές διεθνώς, δεν αρκεί που ο υψηλός πληθωρισμός ψαλιδίζει τα κέρδη παγκοσμίως, βαρίδι για την εγχώρια χρηματαγορά αποτελούν τόσο η στροφή των κεφαλαίων προς τα ομόλογα όσο και οι συνεχείς πωλήσεις ξένων θεσμικών σε τηλεπικοινωνίες και τράπεζες.
>Από αναβολή, βλέπε 23 Μαΐου, σε αναβολή, βλέπε 10 Ιουνίου 2008, και να δούμε «πού θα πάει τελικά αυτή η βαλίτσα»; Με αφορμή την έλλειψη απαρτίας, γιατί άραγε μετατέθηκε η επαναληπτική γενική συνέλευση των προνομιούχων μετόχων της Κλωνατέξ;
>Τι κι αν τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αναλογικά το πιο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι κι αν το υπόλοιπο των καταναλωτικών τους δανείων είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης, η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα για τον Μάρτιο παρέμεινε υψηλή, καθώς οι εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να ρίχνουν άφθονο χρήμα στην αγορά, με αποτέλεσμα τα δάνεια να έχουν αυξηθεί με ρυθμό 21,8%, στα 225,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 92% του ΑΕΠ της χώρας.
>Την ίδια ημέρα που η τράπεζα Κύπρου διέψευσε τα σενάρια περί συζητήσεων και διαβουλεύσεων, για τη συγχώνευση ή εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, ο κ. Μιχάλης Σαρρής υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.
>Μπορεί οι διαδικασίες που ακολουθούνται στα private placement μετοχών να αποτελούν συνήθη πρακτική, ενώ όμως μαθαίνουμε για τα ποσοστά διάθεσης και τις τιμές τους, δεν ενημερωνόμαστε σχετικά με τις πωλήσεις και τις υπεραξίες που προκύπτουν από αυτές. Γιατί;
>Έλλειψη εργολαβιών… στάση προμηθειών! Σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς σχετικά με το ποιος θα δώσει τις μεγαλύτερες τιμές-στόχους υπέρ ορισμένων εισηγμένων επιχειρήσεων, έχουν επιδοθεί την τελευταία περίοδο πολλοί από τους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτικούς οίκους. Γιατί άραγε;
>Τόσο «απεχθείς» ήταν οι όροι; Σε μια περίοδο «ακριβού» δανεισμού, είτε τραπεζικού είτε χρηματιστηριακού είτε εταιρικού, εντύπωση προκαλεί η απόφαση της Περσέας να προβεί σε προπληρωμή του ομολογιακού της δανείου.
>Σε «ευχολόγια» και «διθυραμβικά» σχόλια υπέρ της Πολιτείας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των τραπεζών, προχώρησε ο κ. Καπράλος, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε για την είσοδο των εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας στη Σοφοκλέους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος αν και έδειξε άγνοια επί των διαδικασιών, εντούτοις επέμεινε στους λόγους για τους οποίους οι έλληνες εφοπλιστές «θα έρθουν στο ΧΑ». Κάτι ανάλογο έπραξε και ο κύριος Αλογοσκούφης, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να δώσει άμεση προτεραιότητα στην προσέλκυση των ναυτιλιακών εταιρειών. Εμείς πάντως κρατάμε «μικρό καλάθι», καθώς παρά τις χαριστικές ρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο, τις διευκολύνσεις στις προϋποθέσεις εισαγωγής και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, θεωρούμε ότι η ελληνική χρηματαγορά δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει μαζικές εισαγωγές εταιρειών μεγάλου μεγέθους.
>Μπορεί τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, στο πρώτο τρίμηνο του 2008, να ανήλθαν στα 401 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με πέρυσι, μπορεί η συνεισφορά της Finansbank να άγγιξε τα 129 εκατ. ευρώ, όμως οι διαφορές στη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ τουρκικής λίρας και ευρώ οδήγησαν σε σημαντική μείωση των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ το «χαράτσι» που επιβλήθηκε από το τουρκικό Δημόσιο της κόστισε 22 εκατ. ευρώ.
>«Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει» μέχρι τότε! Σύμφωνα με τον κ. Κροντηρά, το 2010 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την πορεία του Ομίλου της Εμπορικής, καθώς βάσει των εκτιμήσεων της Διοίκησης, «κάπου εκεί» αναμένεται να μπει σε τροχιά κερδοφορίας.
>Κάτι είναι και αυτό! Η «αδυναμία» στην ανάγνωση της Συνολικής Ετήσιας Πραγματικής Επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ), ήταν η αιτία που απαγορεύτηκε η προβολή δύο διαφημιστικών σποτ που είχαν να κάνουν με τα καταναλωτικά δάνεια των τραπεζών Εθνική και Γενική.
>Απʼ ό,τι φαίνεται, η ΝΔ δεν διαθέτει πολλά ικανά στελέχη! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι αν και δεν έχει βρει ακόμα τον αντικαταστάτη του στη γενική γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, εντούτοις ορίστηκε νέος πρόεδρος της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Περί του κ. Παπάζογλου ο λόγος.
>Ούτε 50 ούτε 100 ούτε καν 200 αλλά περίπου 400 είναι οι ενδιαφερόμενοι, βλέπε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς του ευρύτερου Δημοσίου που θέλουν να λάβουν «κομμάτι από την πίτα» των κοινοτικών χρημάτων, για κοινωφελείς και ερευνητικούς σκοπούς.
>Πολλές, μα πάρα πολλές, είναι πλέον οι «ορθές επαναλήψεις» στις ανακοινώσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων! Η αναφορά μας στη Βιοσώλ και στην πρόσφατη ενημέρωση για την εισαγωγή των μετοχών της, που προέρχονται από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
>«Συγγνώμη αλλά δεν θα πάρουμε»! Διαφωνούμε πλήρως με τα γιουσουφάκια του οικονομικού ρεπορτάζ, τα οποία, εκτελώντας εντεταλμένη υπηρεσία, «έτρεξαν» να αποδώσουν την κάθετη πτώση των κερδών της Vivartia στην αποχώρηση του γνωστού και μη εξαιρετέου κύριου Δασκαλόπουλου.
>Μπορεί οι μετακινήσεις υψηλόβαθμων στελεχών μεταξύ τραπεζών να αποτελούν «κλειστές – εσωτερικές» υποθέσεις, δεν παύουν όμως να επηρεάζουν και την εγχώρια χρηματαγορά, γιʼ αυτό και η «επέλαση» των τεχνοκρατών που ανήκουν στη «σφαίρα επιρροής» των αλλοδαπών επενδυτικών ομίλων, θα έπρεπε τουλάχιστον να μας προβληματίζει.
>«Βόμβα στα θεμέλια» του ΙΚΑ βάζει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση για το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των οφειλομένων ενσήμων στις οικοδομές, γεγονός που μπορεί να δώσει λαβή για να εγείρουν κάποιοι αξιώσεις.
>Κάθε επένδυση της κυρίας κ. Αγγελικής Φράγκου έχει τη σημασία της! Κατόπιν αγοράς μετοχών, το ποσοστό της συμμετοχής της επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της SingularLogic διαμορφώθηκε στο 10,68%.
>Διαχρονικά κερδισμένοι! Το «κυνήγι» της είσπραξης μερισμάτων απέδωσε και πάλι καρπούς, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που πόνταραν τα χρήματά τους, ακολουθώντας πιστά αυτού του είδους τη στρατηγική, με αποτέλεσμα να «εγγράψουν» αποδόσεις άνω του 5%.
>Από εξυπηρετήσεις άλλο τίποτε! Μετά την Εμπορική και η Εθνική αύξησε το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, αφού φυσικά «αποδέχθηκε» τη μερική κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων της εν λόγω εταιρείας.
>Ψάχνουν να βρουν αιτίες, μήπως και «δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα»! Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, εφεύραν τη στατιστική που θέλει την τέταρτη χρονιά μετά την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων να είναι και η πιο δύσκολη από τουριστικής απόψεως για τη χώρα που τους φιλοξένησε.
>«Καθάρισε για πάρτη» των «γαλάζιων» υπουργών! Ο λόγος για τον «όμιλο Βγενόπουλου», που αρχικά μέσω της MIG «βοήθησε» τον κ. Αλογοσκούφη να κλείσει το deal μεταξύ ΟΤΕ και DT, στη συνέχεια μέσω της Blue Star Ferries «στήριξε» τον κ. Βουλγαράκη για να διατηρήσει τα ναύλα των ακτοπλοϊκών εταιρειών σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ακολούθως, μέσω της Vivartia, «εξυπηρέτησε» τον κ. Φώλια, μειώνοντας την τιμή του φρέσκου γάλακτος ΔΕΛΤΑ κατά 3%.
>«Θα ακούνε Ελλάδα και θα τρέχουν»… οι ξένοι! Νέες ζημίες εμφάνισε η Geniki, στο α΄ τρίμηνο του 2008, λόγω της διεθνούς συγκυρίας και του γεγονότος ότι η τράπεζα εξακολουθεί να προβαίνει σε υψηλές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
>Σαν να μην πέρασε… μια ημέρα! 18 μήνες μετά και το νέο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι καμία από τις προτάσεις που είχαν «πέσει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων δεν εφαρμόστηκε.
>Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους! Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ένα είναι το βέβαιο, ότι το «ΠΑΡΟΝ» δεν είναι απλώς μια «… τοπική… εφημερίδα…», όπως λανθασμένα ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωση της Unibrain AE.
>Έχει τη σημασία του! Στην ομόρρυθμη εταιρεία ο εταίρος εγγυάται για το σύνολο των υποχρεώσεων της επιχείρησης σε προσωπικό, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., ακόμη και με την προσωπική του περιουσία. Στην ετερόρρυθμη εταιρεία, ο εταίρος εγγυάται μόνο για τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στο κεφάλαιο που έχει συνεισφέρει για την ίδρυσή της.
>Ο διορισμένος, ακριβοθώρητος και πλουσιοπάροχα αμειβόμενος μάνατζερ της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλος, έστειλε το «μπαλάκι των ευθυνών στην… εξέδρα»! Απεργιακές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις εργαζομένων, ακριβά καύσιμα και πρόβλεψη δαπάνης ελλείμματος δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα ήταν κάποιοι από τους λόγους που τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2008 εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 26,8%. Κατά τα άλλα, ο «μέγας» αυτός τεχνοκράτης επιβεβαίωσε τον «διορισμό» νέων διευθυντών, ενώ, «άκουσον-άκουσον», απαίτησε τη μετακύλιση των δαπανών στους καταναλωτές.
> Αυξήσεις επί αυξήσεων σε ό,τι κινείται! Εισιτήρια του τραμ, κόμιστρα των ταξί, ναύλα των πλοίων, εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών πήραν ή αναμένεται να πάρουν την ανιούσα.
>Ποιος να ήταν άραγε ο μέτοχος, ποσοστού άνω του 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της υπό εκκαθάριση εταιρείας ΑΚΤΙΒ Επενδυτικής, ο οποίος ζήτησε και έλαβε αναβολή της τακτικής γενικής της συνέλευσης;
>Πόσες από τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, βάζοντας ως εγγύηση τα χαρτοφυλάκιά τους, μετά την πρόσφατη πτώση του γενικού δείκτη τιμών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να πουλάνε ακόμα και τις μετοχές τους;
>Σε αντίθεση με τις εκποιήσεις που παρουσιάζουν προμηθειακό ή επιχειρηματικό ενδιαφέρον, οι οποίες «τυγχάνει» να καταλήγουν στα χέρια των ισχυρών ΑΧΕΠΕΥ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μεσοβδόμαδα αποφάσισε και διόρισε τη Fortius Finance ΑΧΕΠΕΥ ως αρμόδιο μέλος για τη διενέργεια της «πώλησης» ποσότητας 6.030 κατασχεμένων μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας.
>Από το sale and lease back… στο απλό leasing! Μαθαίνουμε ότι οι θυγατρικές των πιστωτικών ιδρυμάτων «ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια» τους, προκειμένου να αναλάβουν μέρος των συμβάσεων που θα συνάψει το ελληνικό δημόσιο με εταιρείες του κλάδου.
>Μια από τις βασικές αιτίες των αιφνίδιων, μαζικών και βίαιων ρευστοποιήσεων είναι η υλοποίηση «πακέτων» με μεγάλη διαφορά πραγματικού τιμήματος και τρέχουσας τιμής μετοχών, με αποτέλεσμα ο κάτοχος να ρευστοποιεί αμέσως, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη.
>Η παρέμβαση των «υψηλά ιστάμενων» έφερε αποτελέσματα! «Αλλαγή ρότας» στις εκτιμήσεις της θυγατρικής του κ. Αράπογλου, βλέπε Εθνική-Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, για τις κρατικού ενδιαφέροντος εισηγμένες επιχειρήσεις, βλέπε ΟΛΠ, καθώς παρά τις ζημίες του οργανισμού οι «ειδικοί» της βλέπουν θετικά την πορεία τόσο της μετοχής όσο και της ιδιωτικοποίησης των
ΣΕΜΠΟ.
>«Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει»! Αυτή είναι η άποψή μας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σχετικά με τις διαρροές που έχουν να κάνουν με το προωθούμενο από το υπουργείο Οικονομίας νομοσχέδιο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
>Υπάρχει και η άλλη πλευρά των εισηγμένων, αυτή που όσο και να προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν δεν μπορούν! Παρά την αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, η Autohellas «γύρισε» από κέρδη 794.000 ευρώ την προηγούμενη χρήση, σε ζημιές 349.000 στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
>«… Καλώ τους κατηγορουμένους… να πουν την αλήθεια και να ζητήσουν συγγνώμη από την κοινωνία… για το κακό που έκαναν…»! Κάπως έτσι έκλεισε την αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζητώντας παράλληλα την ενοχή των κατηγορουμένων για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, μεταξύ των οποίων ήταν και η γνωστή από τις «υποτιθέμενες» έρευνες του χρηματιστηριακού σκανδάλου 1999-2000 πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.
>Σαν να μην πέρασε μια ημέρα! Με αφορμή τη μεταβολή στη μετοχική σύνθεση της Alapis, που έχει να κάνει με την αύξηση των ποσοστών της Fortis OBAM, ρωτάμε ποιοι να είναι όλοι αυτοί που «κρύβονται» πίσω από τέτοιου είδους fund και εταιρείες;
>Μπορεί να μη «… μεταβάλουν τα δημοσιευμένα στοιχεία…», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΧΑΕ, εξακολουθούν όμως να αφήνουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την σημείωση 10 παράγραφος 3, στην οποία «διευκρινίζεται» «… ότι σαν μεταγενέστερο του ισολογισμού γεγονός θεωρείται η μη απεικόνιση της υπεραξίας (IFRS-5), διότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση αγοράς από το ΔΣ της ΕΤΕ… ωστόσο τα κτίρια περιλαμβάνονται στον ισολογισμό…».
> Αφήστε και κάτι για τους επόμενους! Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, «ο θεός να την κάνει», του ελληνικού δημοσίου με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, η «γαλάζια προπαγάνδα» αναζητά και νέους στρατηγικούς εταίρους, «ιδιώτες αγοραστές δηλαδή», για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.
>«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «εδέησε να παίξει» τον εποπτικό της ρόλο, ζητώντας 1) από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, περισσότερη σαφήνεια, μεγαλύτερη ακρίβεια και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ειδικά στο σημείο που αφορά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις-αναθεωρήσεις μεγεθών και 2) από τις ΑΕΔΑΚ να υιοθετήσουν την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, που ορίζει ο νόμος, έτσι ώστε να μπορούν να αποτιμηθούν τα εταιρικά και δομημένα ομόλογα, που τους «φόρτωσαν» οι τράπεζες.
>Η υστέρηση των κρατικών εσόδων έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε «υστερία»! Προκειμένου λοιπόν να εκκαθαριστούν «άμεσα» οι φορολογικές δηλώσεις και να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, οι ευθύνες πέφτουν στους κατά τόπους εφόρους.
>Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί οι «γαλάζιοι» βουλευτές, οι οποίοι μέχρι πρότινος κατηγορούσαν τους «πράσινους» υπουργούς για το «έγκλημα του χρηματιστηρίου», κάνοντας αναφορές ακόμα και για την καταλήστευση της περιουσίας των επενδυτών; Ποια η θέση τους σχετικά με την «υποχρέωση» της υποβολής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ; Τι έχουν να δηλώσουν για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των 115.000 μετόχων του οργανισμού;
>Μπέρδεψαν τους πάντες! Την ίδια ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωνε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη της προχωρούσαν σε πωλήσεις μετοχών της. Για ποια εισηγμένη χτυπά η καμπάνα;
>Αν και πρωτοπόρος του όλου εγχειρήματος στον τραπεζικό κλάδο, εντούτοις χαμηλή αποδείχθηκε η κάλυψη της αύξησης, λόγω επανεπένδυσης μερίσματος. Η αναφορά μας στην Eurobank, της οποίας το εν λόγω ποσοστό ανήλθε στο 8,16 %.
>«Ακούγεται» καλό ως σκέψη, φαίνεται δύσκολο ως υλοποίηση! Ο λόγος για τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν από το ΕΒΕΑ και την ΤτΕ, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι τραπεζικές υπηρεσίες και να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.
>Τι και αν ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η συμφωνία που υπεγράφη ήταν προς όφελος του
ΟΤΕ, τι και αν προσπάθησε να πείσει ότι θα βοηθήσει στην οικονομική και τεχνολογική ενίσχυση του οργανισμού, τι και αν κατεγράφη οριακή αύξηση 0,1% των καθαρών κερδών α τριμήνου, οι αναλυτές εξακολουθούν να «σφυροκοπούν ανελέητα» με αρνητικές εκθέσεις, οι οποίες κατά βάση μειώνουν την τιμή στόχο της μετοχής του.
>Τα συμπεράσματα δικά σας! Οι δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου σχετικά με την εμπλοκή της Marfin στην υπόθεση-σκάνδαλο των ομολόγων ήταν «όλα τα λεφτά»: «… είναι απαράδεκτο να δαιμονοποιούνται συνολικά τα δομημένα ομόλογα… πουλήσαμε προϊόν που ήταν και είναι εξαιρετικό… το πήραμε πίσω όχι ως πράξη ενοχής αλλά ως πράξη προστασίας της επιχείρησής μας… εμείς κερδίσαμε 8 εκατ. ευρώ από αυτό…».
>Με αφορμή την αυξημένη συμμετοχή της ATEbank και των θυγατρικών της σε διαγωνισμούς που έχουν να κάνουν με έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, κυρίως σε κατασκευές, τεχνικές διαχείρισης και συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων, ρωτάμε ποιος είναι ο αριθμός των απανταχού «ειδικών» που έχουν προσληφθεί από τον όμιλο, ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί «συνεργάτες», προκειμένου να υποβάλλουν τις απαιτούμενους μελέτες και τους ολοκληρωμένους φακέλους; Εμείς πάντως γνωρίζουμε τουλάχιστον μία, πρόσφατα «διορισθείσα», «γαλάζια» κυρία.
>Σοκ και δέος στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων μεσοβδόμαδα, καθώς με αφορμή τη χαλάρωση των περιορισμών εξαγωγής ρυζιού από τις χώρες παραγωγούς, η τιμή του εν λόγω προϊόντος σημείωσε για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις «limit down».
>Ενός κακού μύρια έπονται! Ελέω των τιμών πετρελαίου και τροφίμων, ενίσχυση του πληθωρισμού προβλέπει για τους επόμενους μήνες ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, εκτιμώντας ότι τον Μάιο θα ξεπεράσει ακόμη και το 4,6%.
>Στον απόηχο των δηλώσεων για πιθανή αύξηση των επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, και για μείωση της ζήτησης καυσίμων, λόγω υψηλών τιμών, το μεν δολάριο κινήθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ, το δε πετρέλαιο παρουσίασε πτωτικές τάσεις.


Σχολιάστε εδώ