«Χρυσές» αγιογραφίες

Την έκθεση, που διήρκεσε δύο ημέρες, την εγκαινίασαν ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, πατέρας Συνοδινός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σπουδαία δουλειά της αγιογράφου, ενώ έμεινε άναυδος από την προσέλευση του κοινού, που κατέκλυσε την αίθουσα, αλλά και τον τεράστιο διάδρομο του Πνευματικού Κέντρου. («Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αίθουσες», σχολίασε χαρακτηριστικά.)

Οι αγιογραφίες της Μαρίας Γαροφαλάκη-Ντίτα είναι δουλεμένες κυρίως πάνω σε παλιά ξύλα, καρδάρες, πινακωτές, αλλά και σε μουσαμά. Χρησιμοποιεί παραδοσιακά υλικά, καθώς και φύλλα χρυσού 24 καρατίων. Οι αγιογραφίες της είναι πιστή αντιγραφή πρωτότυπων βυζαντινών εικόνων άλλων εποχών και ιδιαίτερα της Κρητικής σχολής.
Η Μαρία Γαροφαλάκη-Ντίτα είναι εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και ασχολείται με την αγιογραφία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η έκθεσή της αυτή είναι η τρίτη, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στην έκθεση παραβρέθηκαν πολλοί επώνυμοι, εκπρόσωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων και πολλοί εκκλησιαστικοί παράγοντες.
Η αγιογράφος σκέφτεται να επαναλάβει την έκθεσή της σύντομα, μετά τη μεγάλη προσέλευση του κοινού.


Σχολιάστε εδώ