Υπόγειες διαδρομές Ζήμενς/ΟΤΕ – Τelepassport!

Δύο άλλοτε κορυφαία στελέχη της ελληνικής Siemens και του ΟΤΕ «διασταυρώθηκαν» επιχειρηματικά στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telepassport, που κατά σύμπτωση ιδρύθηκε το 1998, δηλαδή τον αμέσως επόμενο χρόνο μετά τις προγραμματικές συμφωνίες του Οργανισμού με τη Siemens και τους λοιπούς εθνικούς προμηθευτές, για τις οποίες τώρα αποκαλύπτεται στη Γερμανία ότι πληρώθηκαν τεράστιες μίζες στην Ελλάδα.

Η σύντομη επιχειρηματική ιστορία της Telepassport αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το φως των αποκαλύψεων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, καθώς από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχουν «παρελάσει» δύο στελέχη που πρόσφατα κλήθηκαν σε απολογία επειδή φέρονται να έχουν αναμιχθεί στην υπόθεση:

– Ο Ηλίας Γεωργίου, παλαίμαχο στέλεχος του τηλεπικοινωνιακού βραχίονα της Siemens στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ʼ80 και προκάτοχος του Πρόδρομου Μαυρίδη, το 2003 εμφανίζεται στο διοικητικό συμβούλιο της Telepassport, μαζί με τον γιο του Σωτήρη. Ως αντιπρόεδρος, ανέλαβε μάλιστα από τον Μάρτιο του 2006 την ευθύνη του τεχνικού τομέα της εταιρείας.

– Ο Γιώργος Σκαρπέλης, ύστερα από μακρά θητεία στον ΟΤΕ, όπου είχε μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα των διεθνών δραστηριοτήτων, εντάχθηκε μετά την αποχώρησή του από τον Οργανισμό στο διοικητικό συμβούλιο της Telepassport. Από τον Μάρτιο του 2006 ήταν στέλεχος-κλειδί της εταιρείας, αρμόδιος για την εποπτεία του οικονομικού και εμπορικού τομέα.

Στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Telepassport, η οποία ίδρυσε στην πορεία τής επιχειρηματικής της δραστηριότητας και την εταιρεία Telepass, μετείχαν και πρόσωπα πολύ γνωστά από τον χώρο της πολιτικής στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες, λίγο πριν την είσοδο του κ. Σκαρπέλη στο ΔΣ, ανέλαβε ο Σούλης Αποστολόπουλος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη μετοχική σύνθεση της Telepassport είχε ενταχθεί και άλλο υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αν και είχε εντελώς αντίθετο εσωκομματικό προσανατολισμό από αυτόν του κ. Αποστολόπουλου…

Άλλος ισχυρός πολιτικός άνδρας στο συμβούλιο της εταιρείας ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου (1999-2003, επί Γλαύκου Κληρίδη) Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος εισήλθε στο ΔΣ της Telepassport τον Απρίλιο του 2006.

Τον Αύγουστο του 2006 εντάχθηκε στο δ.σ. ως διευθύνων σύμβουλος ο επιχειρηματίας Γιώργος Ψαρράς, άλλοτε στενός συνεργάτης του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος είχε εμφανισθεί να αγοράζει με μετρητά από το Ίδρυμα Ωνάση, έναντι 10 εκατ. ευρώ, σημαντικό ποσοστό των μετοχών του Alpha TV. Την υπόθεση διερεύνησε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, πριν την ξαφνική αποχώρησή του κ. Ψαρρά από τον σταθμό.

Η Telepassport ακολούθησε περίεργη πορεία στο επιχειρηματικό στερέωμα των τηλεπικοινωνιών. Ενώ ήταν μέσα στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών που διασυνδέθηκαν με τον ΟΤΕ από το 1998 για την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, βρέθηκε τη διετία 2005-2006 να έχει «φεσώσει» τον Οργανισμό με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να… τεθεί εκτός δικτύου.

«Γάμος από ανάγκη» ήταν η απορρόφησή της το 2006 από τη Lannet του ομίλου Λαναρά (Κλωνατέξ), που ανέλαβε και το βάρος των οφειλών. Η Lannet έκλεισε τη χρήση του 2007 με μεγάλες ζημιές, η τιμή της μετοχής της έχει σχεδόν εκμηδενιστεί (έπεσε κάτω και από τα δύο λεπτά του ευρώ), ενώ αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με μετρητά για να ορθοποδήσει.

Ο ρόλος Γεωργίου – Σκαρπέλη

Το όνομα του Ηλία Γεωργίου ενεπλάκη τελευταία στη δικαστική έρευνα για τη Siemens, μετά την κατάθεση στον Εισαγγελέα της Ζηνοβίας Νέγρη, συζύγου του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και πρώην μέλους του ΔΣ του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Θόδωρου Νέγρη.

Καταθέτοντας σχετικά με έναν λογαριασμό στην Ελβετία, στον οποίο εμφανίζονταν να έχουν διακινηθεί μεγάλα ποσά τη δεκαετία του ʼ90 από τη Siemens, η κ. Νέγρη ισχυρίσθηκε ότι ανοίχθηκε μεν στο όνομά της, αλλά ο πραγματικός δικαιούχος ήταν ο κ. Γεωργίου. Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κ. Γεωργίου αρνήθηκε κάθε σχέση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και ισχυρίσθηκε ότι όλες οι ροές κεφαλαίων προς τον ίδιο ήταν νόμιμες και καταγεγραμμένες στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας.

Ο κ. Σκαρπέλης έχει συνδεθεί από την εισαγγελική έρευνα με το ψευδώνυμο «Φρανς», στο οποίο είχαν κατευθυνθεί μεγάλα ποσά από τα «μαύρα ταμεία». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι το πρόσωπό του έχει σχέση με το ψευδώνυμο και το «μαύρο» χρήμα, ενώ έσπευσε να αναφερθεί στις ευθύνες πολιτικών στελεχών για τις προγραμματικές του 1997, «δείχνοντας» προς τον τότε υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη, με την υπογραφή του οποίου είχαν εγκριθεί.

Τα ερωτήματα

Πάντως, τα ερωτήματα για την Telepassport είναι πολλά και αναπάντητα:

• Ήταν συμπτωματικό, άραγε, ότι εμφανίσθηκε στο επιχειρηματικό στερέωμα έναν χρόνο μετά τις προγραμματικές τού ΟΤΕ; Θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθεί η μετοχική της σύνθεση, ώστε να φανεί ποιοι ήταν τότε, αλλά και τα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι που συνεισέφεραν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας…

• Ήταν συμπτωματικό, άραγε, ότι τόσα γνωστά και ισχυρά πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική βρέθηκαν στην ίδια επιχειρηματική στέγη, στον τομέα μάλιστα των τηλεπικοινωνιών; Τι μπορεί να συνδέει πρόσωπα φαινομενικά ετερόκλητα, όπως ο Σ. Αποστολόπουλος και ο Σ. Χάσικος, με μια ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπου έχουν τον πρώτο λόγο ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και ένα της Siemens;

• Γιατί η Telepassport φάνηκε ξαφνικά, λίγο πριν «σκάσει» στη Γερμανία το σκάνδαλο της Siemens και ενώ είχαν αρχίσει οι έρευνες στο Λιχτενστάιν για τους λογαριασμούς Μαυρίδη, να «ξεμένει» από κεφάλαια και να οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο;

• Είναι συμπτωματικό, άραγε, ότι λίγο πριν αρχίσει να «σαρώνει» και την ελληνική επικαιρότητα το διεθνές σκάνδαλο, η Telepassport απορροφήθηκε εσπευσμένα από τη Lannet; Γιατί, άραγε, δεν μπόρεσαν τόσα πρόσωπα με ευρύτατο δίκτυο ισχυρών γνωριμιών να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που ήταν αναγκαία για να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της η Telepassport;


Σχολιάστε εδώ