Υποχώρησαν μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης του Εργατικού Κινήματος

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ την Παρασκευή διεξήχθη σ’ ένα πράγματι ενωτικό κλίμα (με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ). Έτσι, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων (και κορυφαία συνδικαλιστικά – κομματικά στελέχη), όπως και οι σύνεδροι, μίλησαν (με υπογράμμιση των ιδεολογικών τους διαφορών) χωρίς οξύτητες και φραστικές αλληλοκατηγορίες, υπογραμμίζοντας την αταξική ενότητα των εργαζομένων.

Η ακρίβεια, το Ασφαλιστικό, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απομαζικοποίηση των συνδικάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Βασικοί ομιλητές οι κ. Γ. Παναγόπουλος (πρόεδρος της ΓΣΕΕ / ΠΑΣΚΕ), ο Κ. Πουπάκης (γενικός γραμματέας / ΔΑΚΕ), Αλ. Καλύβης (αναπλ. πρόεδρος / Αυτόνομη Παρέμβαση) και ο Γ. Πέρρος (μέλος ΕΕ / ΠΑΜΕ), που ανέπτυξαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, με ήπιες όμως τις αιχμές ανάμεσά τους.

Όπου επιχειρηθεί η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3655/08 τα συνδικάτα θα σταθούν εμπόδιο. Ακόμη δεν πρόκειται να διεκδικήσουν την προεδρία σε ασφαλιστικά ταμεία, θα στείλουν όμως εκπροσώπους στα διοικητικά συμβούλια. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στη διάρκεια του Ιουνίου – Ιουλίου και ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην προετοιμασία του συνδικαλιστικού κινήματος για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα αντεργατικών μέτρων τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Υπογραμμίζεται η πρόταση του κ. Κ. Πουπάκη για «επιβολή διατίμησης – ελέγχου τιμών σε κάποια μεμονωμένα είδη πρώτης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα…». Είχε προηγηθεί καταγγελία για «καρτέλ και ολιγοπώλια που λυμαίνονται τον τόπο».


Σχολιάστε εδώ