τυποΘεσσαλονίκη

~Πέντε παρατάξεις διεκδίκησαν τις ψήφους των 700 περίπου δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης που προσήλθαν χθες στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο και τα λοιπά όργανα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

~Συγκεκριμένα εκλέχτηκαν τα νέα τριμελή Πειθαρχικά Συμβούλια (πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο), η επίσης τριμελής Εξελεγκτική Επιτροπή, η πενταμελής Επιτροπή Δεοντολογίας και η 9μελής επιτροπή διοίκησης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης.

~Την ώρα που γράφονταν αυτές οι σειρές οι κάλπες δεν είχαν ακόμη ανοίξει, ενώ την ώρα που κρατάτε στα χέρια σας το φύλλο της εφημερίδας μας τα αποτελέσματα έχουν εκδοθεί, καθώς οι εκλογές προγραμματίστηκαν για χθες (Σάββατο, από το πρωί μέχρι το απόγευμα).

~Έτσι, το να κοινολογήσω τις προβλέψεις μου είναι τελείως άσκοπο. Γιʼ αυτό και θα αρκεστώ να σημειώσω πως αυτές οι εκλογές έγιναν σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του επί μια δεκαετία προέδρου της Ένωσης Δημήτρη Γουσίδη, στο πρόσωπο του οποίου ασκήθηκε έντονη κριτική κατά τη διάρκεια της απολογιστικής συνέλευσης που έγινε το προηγούμενο Σάββατο. Εκεί, τα πνεύματα άναψαν όταν ο, πάντα μη δεκτικός σε κριτική, Γουσίδης δεν δίστασε να αποκαλέσει «τσογλάνι» έναν δημοσιογράφο που τόλμησε να μην εκφράσει την… υποταγή του. Έτσι τον έμαθαν κάποιοι άλλοι συνάδερφοι, όπως για παράδειγμα εκείνος που πρότεινε να του στήσουν ανδριάντα επειδή –όπως είπε– τους μονιμοποίησε στην ΕΡΤ3. (Θου Κύριε, φυλακή τω στόματί μου!)

~Τον Γουσίδη διαδέχτηκε στην κορυφή της παράταξής του (Δημοκρατική Ενότητα) ο Μάκης Βοϊτσίδης, του οποίου ο προσηνής και συγκαταβατικός χαρακτήρας βρίσκεται στον αντίποδα του εκρηκτικού και απόλυτου Γουσίδη.

~Την επιδίωξη του Μάκη να κρατήσει την παράταξή του στην πρώτη θέση, πράγμα που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει την προεδρία της Ένωσης (για απόλυτη πλειοψηφία ούτε λόγος, καθώς και ο Γουσίδης εκλέγονταν ύστερα από επεισοδιακές συνεδριάσεις στο τέλος των οποίων εξασφάλιζε… εξωτερική υποστήριξη), την αμφισβητεί ο συνήθης ηττημένος Γιώργος Αδάμ (επί χρόνια δεύτερος και καταϊδρωμένος), ο οποίος για άλλη μια φορά ηγείται του προσκείμενου στο κυβερνών κόμμα ψηφοδελτίου.

~Για να μην αδικήσω τον Αδάμ και να μη μειώσω τον αριθμό των… Δεξιών συναδέρφων, να υπογραμμίσω πως αρκετοί από αυτούς προτιμούσαν τον Γουσίδη για τη θέση του προέδρου, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική του υποστήριξη. (Ακόμη συζητείται η αγιοποίηση του Γουσίδη και η πρόταση για υπερψήφιση του Βοϊτσίδη που εκστόμισε από το βήμα της συνέλευσης ο διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ3 Χρήστος Νικολαΐδης).

~Σφήνα ανάμεσα στις δύο παρατάξεις των Βοϊτσίδη και Αδάμ φιλοδοξούσε να μπει η «ενωτική πρωτοβουλία – προοπτική», η καινούργια δηλαδή δημοσιογραφική παράταξη που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των δύο παρατάξεων που κινούνται κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι Ντόζης, Φωκιανίδης, Αυγέρη, Ηλιάδης, Αθανασόπουλος κ.ά., ύστερα από πολύωρες και πολυήμερες συζητήσεις, αποφάσισαν να συγχωνευτούν ώστε να αποτελέσουν εναλλακτική λύση για τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ.

~Οι άλλες δύο παρατάξεις, που διεκδίκησαν χθες τις ψήφους των δημοσιογράφων του βορρά, ήταν ο «ασύνταχτος τύπος» των Μπίκα, Δεριαδέ κ.ά., και η παράταξη των Ανανιάδη, Στρίκου, Παπαδόπουλου κ.ά., που δημιουργήθηκε κυρίως από ρεπόρτερς των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

~Η ένταση της προεκλογικής αντιπαράθεσης έφτασε μέχρι τα… μπαράκια, καθώς το βράδυ της Πέμπτης όλες οι παρατάξεις είχαν τις δικές τους συναντήσεις σε διαφορετικά μπαράκια του κέντρου, υποχρεώνοντας τους συναδέρφους που ήθελαν να εμφανιστούν σε όλους να κάνουν… clubbing.

~Ενδιαφέρουσα ήταν η συνομιλία που είχαν ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον διευθυντή της μεγάλης γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», Ερίκ Φοτορινό, για τη σχέση του βιβλίου με την πολιτική, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ βιβλίου, στο γαλλικό περίπτερο. Τη συζήτηση συντόνισε ο καλός συνάδερφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Ο Θεσσαλονικιώτης


Σχολιάστε εδώ