ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΟΣΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία) που παρουσιάστηκε στο Athens Summit 2008, η προστασία του περιβάλλοντος είναι η δεύτερη προτεραιότητα που θέτουν οι πολίτες, μετά την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαθμολογούν ως απελπιστική την κατάσταση του περιβάλλοντος σε ποσοστό 86,7%.

Στην Ελλάδα, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μιλάει για Πράσινη Οικονομία και ίδρυση ανεξάρτητου και ισχυρού υπουργείου Περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασχολείται μόνο με επικοινωνιακά τρικ, αφήνοντας τη χώρα να σπάει τα αρνητικά ρεκόρ στην προστασία του Περιβάλλοντος το ένα μετά το άλλο. Τελευταίο της «επίτευγμα» η αποπομπή μας από τη διαδικασία της εμπορίας ρύπων του Κιότο, από τον ΟΗΕ, και φυσικά η πρωτιά μας σε παραπομπές τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Είναι προφανές ότι με τους ρυθμούς που κινείται η κυβέρνηση, αλλά και με τις αντί-περιβαλλοντικές πολιτικές που ακολουθεί (ποιος ξεχνάει την πρώτη απόφαση της κυβέρνησης το 2004 με το έγκλημα των μονοπύθμενων δεξαμενοπλοίων;) η Ελλάδα χάνει το τρένο της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης.

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, αλλά και από τη μηδενική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μεγάλη μείωση στους πόρους για προστασία και την εν γένει επιδείνωση της παρεχόμενης ποιότητας ζωής στους πολίτες, η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση τόσο στην πρόληψη των πυρκαγιών όσο και στα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων.

Όλοι θυμόμαστε πέρυσι, τέτοιον καιρό, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να κάνει πομπώδεις δηλώσεις για τον καλύτερο σχεδιασμό όλων των εποχών για την αποφυγή πυρκαγιών. Όλοι επίσης θυμόμαστε, μόλις δύο μήνες μετά, τον αρμόδιο υπουργό να ρίχνει τις ευθύνες στον «στρατηγό άνεμο» και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «ασύμμετρη απειλή», προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να κατατρομοκρατήσει τους πολίτες.

Σήμερα, έναν σχεδόν χρόνο μετά, οι πυρόπληκτοι, της Ηλείας, της Μεσσηνίας και των άλλων περιοχών της χώρας που επλήγησαν από τις φωτιές, παραμένουν ακόμα ξεχασμένοι και απροστάτευτοι. Στην Πάρνηθα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, οι αναδασώσεις αλλά και η πυροπροστασία καθυστερούν χαρακτηριστικά, ενώ πιο βόρεια, στη Χαλκιδική, δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και ενώ το ΠΑΣΟΚ θέτει συνεχώς στο προσκήνιο αυτά τα ζητήματα, με συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα (αν έχει βγάλει) για το τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, για όλες αυτές τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Αντ’ αυτού, στις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα παρακολουθήσουμε για μια ακόμα φορά τις γνωστές μεγαλοστομίες από τα χείλη των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργού, με ταυτόχρονο καταιγισμό διαφημίσεων στον Τύπο. Τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, δηλαδή, αντί να πηγαίνουν σε έργα, καλύπτουν τις ανάγκες της προπαγάνδας μιας κυβέρνησης η οποία -και- στο Περιβάλλον πληγώνει καθημερινά την αξιοπρέπεια των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ