Τους… επανέφερε στην τάξη ο Αλαβάνος

Ο έμπειρος Α. Αλαβάνος είδε ότι η συνεχιζόμενη συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ βλάπτει την εικόνα του σχήματος και υπονομεύει τα μετεκλογικά του κέρδη και έτσι έσπευσε να ξεκόψει κάθε σχετική συζήτηση. Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του Κ. Σκανδαλίδη και του Θ. Πάγκαλου για κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές ήταν απόλυτος: «Η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σήμαινε κάθοδο στον Άδη για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει πιστέψει ότι μπορεί να γίνει κάτι άλλο στη χώρα από την Αριστερά».
Όπως έχει επισημάνει το «ΠΑΡΟΝ» σε προηγούμενα δημοσιεύματα, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η βασική του συνιστώσα, ο ΣΥΝ, δεν πρόκειται να αφήσουν καμία «χαραμάδα» για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του εκτιμούν ότι όσο κρατούν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, τόσο θα σταθεροποιούνται τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που σημειώνει το κόμμα μετεκλογικά και ευελπιστούν ότι αυτά θα μεταφερθούν στις κάλπες των Ευρωεκλογών και κάτι τέτοιο θα αλλάξει όχι μόνο τους «ενδοαριστερούς συσχετισμούς», αλλά θα θέσει σε νέα βάση τις συζητήσεις για το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι τότε τα στελέχη του κόμματος θα εξακολουθούν να ασκούν κριτική όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική ήταν η ρήση του Α. Τσίπρα ότι σήμερα «υπάρχει σύγκλιση, αλλά αυτή είναι μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».
Είναι κοινή πεποίθηση στα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος ότι μια συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι αρκούντως βλαπτική, πολύ περισσότερο που τώρα πια το «δημοσκοπικό φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» σταδιακά ξεφουσκώνει, αν και διατηρείται σταθερά σε διψήφια ποσοστά (στις πρόσφατες εκλογές είχε 5%).
Ο Α. Αλαβάνος ξεκόβοντας κάθε σχετική συζήτηση εκτίμησε ότι πιθανή κοινή εκλογική κάθοδος του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ θα σήμανε και «μια απότομη κάθοδο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».
Πάντως υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συναντηθεί με δυνάμεις που ακολουθούσαν παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά αυτό δεν θα γίνει «με κόλπα στις κορυφές». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει τη θέση του για τη συνεργασία με τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δώσει πειστική απάντηση ποιοι αποτελούν αυτόν τον χώρο, με τον οποίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε «τον μπελά του» σε έναν χώρο που θεωρούσε προνομιακό, αυτόν της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ενώ θεωρούσαν ότι αποκόμισαν κέρδη από τη μάχη που έδωσαν κατά του νόμου-πλαίσιο της Μ. Γιαννάκου, βλέπουν να τα χάνουν στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου αυτού. Η προωθούμενη από την κυβέρνηση εκλογή των πρυτανικών αρχών με καθολική συμμετοχή στην ψηφοφορία των φοιτητών έχει διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις συνιστώσες της συμμαχίας. Η διαμάχη μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό του ΣΥΝ, με τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση να καταδικάζει τις ακραίες ενέργειες μερίδας φοιτητών που απήγαγαν τις κάλπες που στήθηκαν για τις πρυτανικές εκλογές και τον Α. Αλαβάνο που καταδικάζει μεν τέτοιες ενέργειες, αλλά να θεωρεί ως ηθικό αυτουργό τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, οι οποίοι «με εριστικές δηλώσεις προσπάθησαν να ρίξουν σε μια τεράστια κρίση τα πανεπιστήμια».


Σχολιάστε εδώ