«Σωτήρια» τα δάνεια του ΟΕΚ για τους μισθοσυντήρητους

«Πώς μπορούμε να πάρουμε στεγαστικό δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας» είναι το αγωνιώδες ερώτημα που απευθύνουν πολλοί αναγνώστες στο «ΠΑΡΟΝ». «Η ακρίβεια μάς γονάτισε, τα ενοίκια ανεβαίνουν στα ύψη, όλα είναι αβέβαια. Ας έχουμε ένα κεραμίδι στο κεφάλι μας τουλάχιστον». Σχεδόν με τα ίδια λόγια εργαζόμενοι και εργαζόμενες αναζητούν λύση για τις οικογένειές τους – «να γλιτώσουν από τον βραχνά του ενοικίου, εφόσον μπορούν και το δικαιούνται».

Στον αντιπρόεδρο του ΟΕΚ (και εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ) Φώτη Αγαδάκο απευθυνθήκαμε για τη συγκέντρωση των σχετικών πληροφοριών. Οι απαντήσεις ακολουθούν:

Για δάνειο αγοράς ή ανέγερση κατοικίας εξελίσσεται μέχρι 31.3.2009 δανειοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από τον οργανισμό. Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχουν Έλληνες και αλλοδαποί που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

Και συγκεκριμένα:

Στο δανειοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου συμμετέχουν:

1. Όλοι οι εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι ασφαλισμένοι σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών, από τον οποίο έχουν παρακρατηθεί εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον πληρούν τις ασφαλιστικές και λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κανονισμό του ΟΕΚ.

2. Οι πολύτεκνοι που προστατεύουν 3 παιδιά και πάνω και εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα πολυτέκνων για τη χορήγηση ατόκου δανείου αγοράς κατοικίας.

Σημείωση: Οι πιο πάνω δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από 6.457 ? και πάνω.

Τρόπος Εξόφλησης – Χορήγησης Δανείου:

Τα δάνεια χορηγούνται από στεγαστικά κεφάλαια των τραπεζών και εξοφλούνται σε 15 χρόνια σε μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

Ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο αυτών των δανείων για 9 χρόνια παράλληλα με το Δημόσιο που επιδοτεί το ίδιο επιτόκιο για 7,5 χρόνια.

Το επιτόκιο επί του οποίου υπολογίζονται οι επιδοτήσεις είναι το εκάστοτε ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια. Συγκεκριμένα είναι το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πλέον του περιθωρίου κέρδους της Τράπεζας και της εισφοράς του Ν. 128/75 (0,12%).

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

1. Αίτηση και Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, την οποία θα συμπληρώσετε σύμφωνα με το παρακάτω υπόδειγμα. Την υπεύθυνη δήλωση την βρίσκετε στο έντυπο της αίτησης.

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από Δήμο ή Κοινότητα. Αν δηλωθούν παιδιά που σπουδάζουν, απαιτείται πιστοποιητικό σπουδών. Αν δηλωθούν παιδιά ανίκανα για βιοποριστικό επάγγελμα, απαιτείται βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής. Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης απαιτείται απόφαση για δικαστική επιμέλεια των παιδιών έστω και προσωρινή (αντίγραφο επικυρωμένο) και διαζευκτήριο (εφόσον έχει εκδοθεί). Σε περίπτωση αλλοδαπού δικαιούχου το πιστοποιητικό να έχει εκδοθεί από την χώρα του και να είναι επίσημα μεταφρασμένο από το Υπουργείο Εξωτερικών, επικυρωμένο από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή και για τη διαπίστωση από τον ΟΕΚ της συνοίκησης των προστατευόμενων μελών του, πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο της άδειας διαμονής του ιδίου και των προστατευόμενων μελών του, επικυρωμένα από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή και φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου τους.

3. Αντίγραφο* φορολογικής δήλωσης, του οικονομικού έτους υποβολής της αίτησης για δανειοδότηση.

Εάν δεν έχει κατατεθεί φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους υποβολής της αίτησης, τότε ο δικαιούχος θα προσκομίζει αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου οικονομικού έτους.

4. Αντίγραφο του εντύπου Ε9* του έτους 2005 που κατατέθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ για την περιουσιακή τους κατάσταση και του έτους υποβολής της αίτησης, εφόσον υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης. Όσοι δεν ήταν υπόχρεοι για υποβολή του Ε9 το 2005 και το έτος υποβολής της αίτησης, διότι δεν είχαν κανένα περιουσιακό στοιχείο, το δηλώνουν στην υπεύθυνη δήλωση.

5. Βεβαίωση του Οργανισμού Κύριας Ασφάλισης (μόνο οι εργαζόμενοι) στην οποία θα αναγράφονται: α) το σύνολο των ημερομισθίων που έχει πραγματοποιήσει ο δικαιούχος μέσα στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας, από την έναρξη της ασφάλισης μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, β) τα συνολικά ημερομίσθια για τα τρία προηγούμενα της αίτησης χρόνια, γ) τα ημερομίσθια του χρόνου υποβολής της αίτησης ή επικυρωμένο αντίγραφο της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του ΙΚΑ και δ) εάν έχουν γίνει κρατήσεις υπέρ ΟΕΚ.

6. Απόφαση συνταξιοδότησης (οι συνταξιούχοι) από τον ασφαλιστικό φορέα, η οποία θα αναφέρει για τα ημερομίσθια βάσει των οποίων συνταξιοδοτήθηκαν εάν είχαν παρακρατηθεί οι υπέρ ΟΕΚ εισφορές.

(*) Τα αντίγραφα φορολογικής δήλωσης και εντύπων Ε9 πρέπει να είναι πιστά και ακριβή φωτοαντίγραφα αυτών που κατατέθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως θα δηλωθεί και στην Υπεύθυνη Δήλωση. Σε περίπτωση που ο σύζυγος ή τα προστατευόμενα παιδιά του δικαιούχου υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις ή Ε9, θα συνυποβληθούν αντίστοιχα και αυτά.


Σχολιάστε εδώ