Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δδ Στο ξεκίνημα της εβδομάδας μας έφταιγαν οι αργίες στις αγορές της Wall Street και του Λονδίνου. Μετά τα διόλου θετικά νέα από το μέτωπο του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom, οι… αποκαλύψεις Βγενόπουλου για το πώς φτάσαμε έως τους Γερμανούς και η κατρακύλα των μετοχών του Οργανισμού στο ΧΑΑ.
Μετά ξημέρωσε (Τετάρτη) μια ημέρα με απρόσμενη… κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου και η αγορά μας βρέθηκε να σημειώνει πιένες και να κερδίζει πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λίγες ώρες.
δδ Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μιαν αγορά με ελάχιστη συμμετοχή ιδιωτών μικροεπενδυτών, με ισχνό τζίρο και με βαρίδι ενίοτε τη συμπεριφορά των δεικτοβαρών τίτλων, ιδίως των τραπεζικών μετοχών.
δδ Η απαξίωση των ιδιωτών επενδυτών –ασχέτως αν είναι μάλλον «αναγκαστική» έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες– επιχειρήθηκε να αποδοθεί εν μέρει και στην επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών σε σχέση με τις επικείμενες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου των κυριότερων εισηγμένων. Ακόμα όμως κι όταν αυτές έρχονται τελικά και είναι και θετικότατες (λόγου χάριν Εθνική – Alpha – Τράπεζα Κύπρου) τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο.
δδ Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να επανακάμψουν οι… απαισιόδοξοι, εκείνοι δηλαδή που δημοσιοποιούν προβλέψεις για πτωτική κίνηση έως και τα επίπεδα των 3.700 (!) μονάδων.
Για όσους τώρα προτιμούν να κρατάνε τα θετικά στοιχεία, ας δούνε προσεκτικά την τεχνική ανάλυση, που προσδοκά πολλά από τις επόμενες συνεδριάσεις. Πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το τι θα κάνουν οι ευρωαγορές και πρωτίστως η Wall Street. Ζητούμενο η σταθεροποίηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε επίπεδα όχι χαμηλότερα των 2.200 μονάδων.
ΥΓ.: Για όσους αρέσκονται –ακόμα;- να δίνουν βάση στις πάσης φύσεως εκθέσεις, συστάσεις και προβλέψεις ξένων οίκων, ας προβληματιστούν για ποιον λόγο την εβδομάδα που πέρασε ένας οίκος (Μorgan Stanley) κυριολεκτικά «βομβάρδισε» με εκθέσεις την ελληνική αλλά και τις ξένες αγορές. Πέραν λοιπόν των συστάσεων για μεμονωμένους τίτλους και κλάδους, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα και μια έκθεση – κόλαφο για τη μελλοντική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, στην οποία εκτιμά πως οι πιθανότητες να ανακάμψουν οι μεγάλες ευρωαγορές είναι περιορισμένες, ενώ πολύ μεγαλύτερες (δίνει μάλιστα και ποσοστό άνω του 50%) είναι οι πιθανότητες οι ευρωαγορές να πέσουν σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια! Οψόμεθα…