Σκηνικό πολέμου…
Για σχεδόν πέντε ώρες έδινε τις δικές του εξηγήσεις στην αρμόδια Επιτροπή για την εμπλοκή της εταιρείας του στην αγοραπωλησία μετοχών του ΟΤΕ. Είπε ότι στόχος δεν ήταν να πάρει το μάνατζμεντ του Οργανισμού, ότι δεν λειτούργησε μετά από μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση ή με τη γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ». Ακόμη, υποστήριξε ότι το Δημόσιο βγαίνει ζημιωμένο από την πώληση του ΟΤΕ και αμφισβήτησε ευθέως τους χειρισμούς του Γ. Αλογοσκούφη. Κατόπιν αυτών, το μεν υπουργείο Οικονομικών συμπέρανε ότι αποδεικνύονται αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του ΠΑΣΟΚ περί «υπόγειας συνεννόησης» της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία, ενώ το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κατέληξε ότι από όσα κατήγγειλε ο κ. Βγενόπουλος στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας στην πώληση του ΟΤΕ. Πάντως, ο επιχειρηματίας επανέλαβε ότι θα επιμείνει στις αγωγές που έχει καταθέσει εκτός και αν οι Παπανδρέου και Τσίπρας ζητήσουν συγγνώμη για όσα είπαν σε βάρος της εταιρείας του.
Πεδίο μάχης…
ΣΚΗΝΙΚΟ πολέμου στον χώρο της Παιδείας, όπου τις προηγούμενες ημέρες οι πρυτανικές εκλογές «σημαδεύτηκαν» από επεισόδια, συγκρούσεις, μολότοφ και τραυματισμούς πρυτάνεων όσο και φοιτητών, σαν… συνέπεια της προσπάθειας μιας μικρής μειοψηφίας αριστεριστών φοιτητών που προσπαθούν με κάθε μέσο (νόμιμο η παράνομο) να ματαιώσουν τις εκλογές. Κυβέρνηση και κόμματα (πλην ΣΥΡΙΖΑ) καταδίκασαν τα επεισόδια, ωστόσο το ΚΚΕ έκανε λόγο για στημένες συγκρούσεις και ο Αλ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «τακτική κουκουλοφόρων»! Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού διατηρούν ψηλά το θερμόμετρο. Ειδικώς δε, το τελεσίγραφο προς τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων «Εφαρμόστε τον νόμο-πλαίσιο, διαφορετικά δεν θα πάρετε χρήματα». Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον κ. Στυλιανίδη «προβοκάτορα που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία», ενώ τα κόμματα της Αριστεράς κάλεσαν τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Την ίδια στιγμή οι πρυτανικές εκλογές διεξάγονται μετʼ εμποδίων λόγω του ότι πολλά ΑΕΙ τελούν υπό κατάληψη από τους φοιτητές.
Η ακρίβεια στην αγορά, σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, «στοιχειώνει» τα όνειρα των κυβερνητικών στελεχών και «τρομάζει» το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τα 41 μέτρα (που ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί εξ ολοκλήρου) τα αρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν νέο πακέτο μέτρων, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αποτελεσματικότητά τους. Τις προσπάθειες τις δυσχεραίνουν οι διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ τους.
Έβαλε τέλος…
ΤΙΤΛΟΥΣ τέλους στο (μονόπλευρο) φλερτ με το ΠΑΣΟΚ έβαλε –έτσι τουλάχιστον φαίνεται– ο Αλ. Αλαβάνος. Μιλώντας στο Ηράκλειο (Κρήτης) σημείωσε ότι τυχόν εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων θα… σήμαινε κάθοδο στον Άδη για τον Συνασπισμό! Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα. Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες τοποθετήσεις των Κ. Σκανδαλίδη, Ν. Κωνσταντόπουλου και Θ. Πάγκαλου υπέρ της συνεργασίας. Σε αντίθετη τροχιά ο Β. Βενιζέλος, που ανέφερε ότι πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι η αυτοδυναμία. Από τη Χαρ. Τρικούπη επέμεναν να κρατούν «ανοιχτή» την πόρτα του διαλόγου, αλλά την ίδια μέρα των δηλώσεων του κ. Αλαβάνου ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς για την κίνησή τους να υπερψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση 4 διατάξεις στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τους κατηγόρησε ότι «έγιναν συμπλήρωμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μια αναθεώρηση μικροκομματικής σκοπιμότητας».
Η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα στην Τουρκία, εν μέσω προκλήσεων στο Αιγαίο, πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης, ενώ ο υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης μίλησε για πολιτικό κατήφορο και η Ντ. Μπακογιάννη σχολίασε ότι η εθνική ομοψυχία μεταβάλλεται σε κομματική μικροψυχία. Αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη επίσκεψη φέρεται ότι είχαν εκφράσει και αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί, που θεωρούν ότι η χώρα μας τηρεί «υποχωρητική τάση» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Δεν αλλάζουν
ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ των εκλογών τα Σκόπια κλιμάκωσαν, όπως ήταν φυσικό, τις «προκλήσεις» τους έναντι της Ελλάδας με εθνικιστικές κορόνες και εδαφικές διεκδικήσεις. Από το Βατικανό, ο προκαθήμενος της Σκοπιανής Εκκλησίας ισχυρίσθηκε ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι ελληνική, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το συνταγματικό της όνομα, διαφορετικά θα προτιμήσει να μην μπει καθόλου. Αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε καταγγέλλοντας την τακτική της γειτονικής χώρας, αλλά στη συνέχεια… διευκρίνισε ότι δεν θα παρασυρθεί στην προεκλογική ρητορεία των Σκοπιανών.
ΝΕΕΣ διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τις «μίζες» της «Ζήμενς», μετά την κατάθεση στη Γερμανία στελέχους της εταιρείας που διαχειριζόταν το «μαύρο ταμείο», ότι εκατομμύρια μάρκα κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Στην Αθήνα οι 11 (πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας, αλλά και του ΟΤΕ) που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν προσήλθαν στον αρμόδιο εισαγγελέα να καταθέσουν, αλλά έστειλαν μέσω των δικηγόρων τους απολογητικό υπόμνημα, όπου αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν καμιά σχέση με τις «μίζες». Στο μεταξύ, ο Τ. Μαντέλης, υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Σημίτη, τον οποίο οι φήμες εμπλέκουν στην υπόθεση, δήλωσε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν από τη διοίκηση του ΟΤΕ, ότι ο ίδιος δεν έχει συμμετοχή και ότι, όποτε χρειαστεί, θα είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα.