«Πύρρειος νίκη» Φασούλα για τα δάνεια
Όπως είχαμε γράψει, η πλειοψηφία, παρά τα προβλήματά της, κατάφερε να συγκεντρώσει 22 ψήφους υπέρ (από 21 που απαιτούνταν), ασχέτως αν οι ανεξαρτητοποιηθέντες Βουγιουκλάκης και Παρασκευόπουλος μαζί με τον διαγραφέντα Λ. Κούβαρη, καταψήφισαν το δάνειο. Κι αυτό γιατί είχε… φροντίσει να αντικαταστήσει τη Βίκυ Λέανδρος, που παραιτήθηκε, με τον πρώτο επιλαχόντα Μανώλη Χρυσοφάκη, ενώ ψήφισε υπέρ των δανείων η Δάφνη Μπόκοτα, που παρά την πικρία της για την αντιμετώπιση που έχει από τον συνδυασμό στον οποίο ανήκει, παρέδωσε μαθήματα ήθους και ανωτερότητας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Παρά όμως την ικανοποίηση που υπάρχει στην πλειοψηφία για την υπερψήφιση των δανείων που δίνουν στον δήμο σημαντικές ανάσες για τα επόμενα δύο χρόνια, τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα από συμβούλους που εξελέγησαν με τη… σημαία της, έχουν προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία.
Μιλώντας ο Λεωνίδας Κούβαρης, που διεγράφη πρόσφατα από τον συνδυασμό, αναρωτήθηκε με σημασία ποιος διοικεί τον δήμο: Ο δήμαρχος, εξωθεσμικοί παράγοντες ή η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΕΠ κ. Κόχυλα; Αυτό το είπε επειδή -όπως ισχυρίστηκε- η συγκεκριμένη κυρία τον πίεζε να ψηφίσει τα υπέρογκα ποσά για τον στολισμό της πόλης τα Χριστούγεννα. Ο κ. Κούβαρης αποκάλεσε επίσης τον Π. Φασούλα «προσωρινό δήμαρχο» και ανέφερε πως κάποιοι ήρθαν στον δήμο για να βγάλουν λεφτά! Δεν είπε όμως ποιοι είναι αυτοί αν και προκλήθηκε. Άραγε φοβήθηκε να τους αποκαλύψει ή δεν τους ήξερε;
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Δάφνη Μπόκοτα, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Κύριοι συνάδελφοι, μετά από έναν χρόνο στην προεδρία της ΔΕΠΑΠ, βλέπω ότι σε ορισμένους κύκλους δεν είμαι αρεστή. Βέβαια πρέπει να πω ότι στον Πειραιά δεν ήρθα για να γίνω αρεστή, αλλά να δουλέψω για την πόλη. Όμως λόγοι προσωπικής αξιοπρέπειας μου επιβάλλουν, απʼ όπου δεν είμαι αρεστή, να αποχωρώ. Έτσι λοιπόν δεν διεκδικώ καμιά θέση από το σημερινό καθεστώς διοίκησης και δεν ζητώ οτιδήποτε άλλο. Παραμένω πιστή στην παράταξη και κυρίως στον πολιτικό χώρο με τον οποίο εξελέγην δύο φορές δημοτική σύμβουλος στις δύο μεγάλες πόλεις, πρώτα στην Αθήνα και μετά στον Πειραιά. Παραμένω πιστή στους ανθρώπους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους».
Με το σκεπτικό αυτό έδωσε και θετική ψήφο στην πρόταση της πλειοψηφίας για τα δάνεια.
Καταπέλτης κατά της δημοτικής αρχής ήταν ο ανεξαρτητοποιημένος πλέον σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι λίγες οι φορές που διαφοροποιήθηκα από τη δημοτική αρχή, η οποία προέρχεται από τον πολιτικό χώρο που υπηρετώ με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως ενδεικτικές, γιατί οι διαφοροποιήσεις μου δεν ήταν ʽʽάσφαιρα πυράʼʼ αλλά πάντοτε απηχούσαν το λαϊκό αίσθημα, τη φωνή του απλού κόσμου που με στήριζε μέχρι σήμερα και στηρίζει και το κόμμα στο οποίο ανήκω.
Διαφοροποιήθηκα στο θέμα του τραμ, που δεν είναι τραμ αλλά τρένο και θα χωρίσει την πόλη στα δύο. Από αυτήν την υπόθεση μόνοι κερδισμένοι θα είναι η ΤΡΑΜ ΑΕ και οι μελετητές που έχουν βρει τη φόρμουλα να βγάλουν άκοπα χρήματα εις βάρος των Πειραιωτών.
Το άλλο θέμα που δεν συμφώνησα ήταν το δάνειο-μαμούθ των 80 εκατ. ευρώ που θα υποθήκευε το μέλλον του πειραιώτικου λαού για πολλές… δεκαετίες! Τώρα, τόνισε ο Δ. Παρασκευόπουλος, ο δήμος… αγκομαχάει επειδή του παρακρατούνται πόροι για εξόφληση χρεών. Με το δάνειο αυτό θα γινόταν πιο επώδυνη η κατάσταση. Τα οικονομικά δεν είναι πολιτική. Είναι απλές αλλά σοβαρές κινήσεις και κυρίως βούληση. Αν υπάρχει βούληση, αν θέλει η εκάστοτε δημοτική αρχή μπορεί να… νοικοκυρέψει τον δήμο. Όλα τ’ άλλα που ακούγονται είναι ”προφάσεις εν αμαρτίαις”. Είχα μιλήσει στις αρχές της θητείας του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και είχα πει ότι πρέπει να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή που να αναλάβει τα οικονομικά του δήμου. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τρόπους που θα ξεπεραστούν τα προβλήματα, αλλά κανένας δεν με κάλεσε να τους αναλύσω. Γι’ αυτό είναι άτυχος ο Πειραιάς. Γιατί οι κρατούντες δεν έχουν μάθει να ακούνε! Ο κόσμος όμως έτσι έχασε την εμπιστοσύνη του στον νέο δήμαρχο και την υπομονή του.
Τα δάνεια τα καταψηφίζω γιατί δεν μου λέει κανένας ξεκάθαρα πού θα διατεθούν τα χρήματα. Επιπλέον θεωρώ ότι οι Πειραιώτες δεν αντέχουν άλλον δανεισμό. Είναι εξωθεσμική πρακτική ο δανεισμός σ’ έναν ήδη υπερχρεωμένο δήμο. Πού θα πάμε τελικά; Πόσο ακόμα θα… φορτώνουμε τον κόσμο; Εμείς κάποτε θα φύγουμε από τα έδρανα και τις ευθύνες. Τα χρέη όμως θα παραμείνουν στην πόλη. Ένα ακόμη αρνητικό γεγονός που μου δημιουργεί πρόσθετους λόγους να μην ψηφίσω τα δάνεια είναι το νέο… φρούτο της ιδιωτικοποίησης τομέων της δημοτικής δραστηριότητας. Πρόσφατα δόθηκαν απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, 250.000 ευρώ σε ιδιώτη για να βοηθήσει στον καθαρισμό της πόλης. Ενώ θα έπρεπε να γίνει ειδική έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να πάρουν θέση όλοι οι σύμβουλοι και όλες οι παρατάξεις. Ο Πειραιάς μπορεί να βγει από το αδιέξοδο και χωρίς δάνεια. Απλώς για να βρεθούν δικαιολογίες για τα δάνεια, διογκώνονται τα πραγματικά του προβλήματα. Και αυτές οι δικαιολογίες αλλού αποσκοπούν… Ο Πειραιάς είναι βιώσιμος και θα υπάρξει και μετά από εμάς και χωρίς εμάς! Αρκεί να μπει μια τάξη στη διαχείριση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει!».