Πυρηνική ενέργεια
Πολλές φορές είχα εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους κινδύνους που απειλούσαν και τη χώρα μας από τους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοσλοντούι της Βουλγαρίας. Ζητούσαμε, τότε, ή τον εκσυγχρονισμό του ή την κατάργησή του με δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, είχαμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων στη Βουλή, για να αποτραπεί μέσα από διπλωματικές ενέργειες στους διεθνείς οργανισμούς, η μελετώμενη από τότε με καναδική συνδρομή δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της Τουρκίας.
Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των λαών, έχει και τεράστια σημασία για την πρόοδο και την οικονομική τους ανάπτυξή. Τον τελευταίο καιρό, η εντεινόμενη πετρελαϊκή κρίση έφερε στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης πλέον της πυρηνικής ενέργειας σε μερική κάλυψη ή αντικατάσταση των αναγκών ενέργειας στον τόπο. Προκύπτει, όμως και η σκοπιμότητα, όταν στη χώρα μας υπάρχουν πλουσιοπάροχες στο φυσικό περιβάλλον οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κ.λπ.), οι οποίες, δυστυχώς, δεν έχουν αξιοποιηθεί. Δεν θα ήταν προτιμότερος ένας μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος επενδυτικός προγραμματισμός προς την κατεύθυνση αυτή, όταν είναι γνωστό ότι η πετρελαϊκή κρίση, πέρα από το οικονομικό κόστος, έχει και τις γνωστές ρυπαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου θα πρέπει να επισπευσθεί ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας; Παράλληλα, και παρά τις επιφυλάξεις μας, προσεγγίζουμε ρεαλιστικά και την ανάγκη αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας, στην οποία μας οδηγούν δύο σκέψεις: α) το γεγονός ότι με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας προστατεύεται περισσότερο το περιβάλλον και β) με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν οι ασφαλέστερες επιλογές της σύγχρονης τεχνολογίας. Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη σκέψη, η οποία είναι, ίσως, η σημαντικότερη και εκπορεύεται από το γεγονός ότι στη δημιουργία αντιδραστήρων προχωρούν και η Αλβανία και τα Σκόπια και η Τουρκία (στη Βουλγαρία υπάρχει ήδη). Και ερωτάται κανείς: όταν οι γείτονες επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα και από την πυρηνική ενέργεια, γιατί να καθυστερήσει η Ελλάδα;
Εξάλλου, αν ο μη γένοιτο, προκύψει κάποιος πυρηνικός κίνδυνος στις εν λόγω χώρες, ποιος θα εμποδίσει τη διέλευση της ραδιενέργειας στη χώρα μας; Μήπως οι συνοριακοί φρουροί; Κατά συνέπεια, παράλληλα με την αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, να εξεταστεί και η αξιοποίηση αντιδραστήρα. Άλλωστε, την ασφάλεια λειτουργίας του την εμπιστεύομαι περισσότερο στην ευφυΐα και ευαισθησία των Ελλήνων, παρά στην ευφυΐα οποιουδήποτε άλλου.
e-mail: [email protected]