ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΤΥΠΗΘΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΘΕΙΑ

Ποια είναι, αλήθεια, η τύχη του εγχειρήματος των 41 μέτρων κατά της ακρίβειας, πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι, ειδικά όταν τα συναρμόδια υπουργεία δεν συνεργάζονται;

Πώς μπορεί να εφαρμόζεις αγορανομικού τύπου απαγορεύσεις και ελέγχους, όταν είσαι σχεδόν βέβαιος ότι αν έρθεις αντιμέτωπος με τις επιχειρήσεις, νομικά δεν θα σταθείς και το μόνο που μπορεί να ελπίζεις είναι απλώς να σε φοβηθεί η αγορά;

Πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που καλπάζει και «πνίγει» τα ελληνικά νοικοκυριά, όταν τα ανασύρεις από το μπαούλο της Δεξιάς της περασμένης εικοσαετίας;

Μπορεί μια νέα στρατιά χωροφυλάκων – αγορανόμων να εξασφαλίσει την ομαλότητα στην αγορά και να δέσει τα χέρια των κερδοσκόπων οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτοι σε βάρος του απλού έλληνα καταναλωτή;

Ας πάρουμε τα πράγματα ψύχραιμα και από την αρχή εξετάζοντας τα βασικότερα μέτρα ένα, ένα.

Η ΔΙΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΤΑΓΗ για τις συνδιαλλαγές των χονδρεμπόρων θα κάνει μόνο τη ζωή των αγροτών πιο δύσκολη. Οι έμποροι λένε, και κανείς δεν τους διέψευσε ακόμη, ότι οι αγρότες – πελάτες τους δεν θα μπορούν να δώσουν τη δίγραμμη επιταγή στον γεωπόνο ως αντάλλαγμα για φυτοφάρμακα επί παραδείγματι, όπως γίνονταν με τις απλές επιταγές οι οποίες είναι πιστωτικές μέχρι και τρεις μήνες. Η δίγραμμη επιταγή αν έχει πιστωτικό χαρακτήρα θα μένει στο συρτάρι μέχρι την ημερομηνία εξόφλησής της.

Η ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ που παίρνουν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ από τις βιομηχανίες, δηλαδή οι εκπτώσεις επί της χονδρικής τιμής που αναγράφεται στο τιμολόγιο.

Τι γινόταν μέχρι σήμερα: Αγόραζε το σούπερ μάρκετ από τη Χ βιομηχανία το Χ προϊόν με χονδρική τιμή 2 ευρώ τη συσκευασία. Αυτή η τιμή αναγραφόταν στο τιμολόγιο. Το σούπερ μάρκετ πωλούσε στη λιανική το ίδιο προϊόν στο ράφι 2,20 ευρώ φαινόταν ότι η διαφορά από την τιμή χονδρικής στη λιανική ήταν μόνο 10%,

Στην πραγματικότητα, όμως, πάνω στο ίδιο προϊόν το σούπερ μάρκετ εξασφάλιζε μυστική συμφωνία για έκπτωση επί παραδείγματι 10% και στην ουσία πλήρωνε τιμή χονδρικής 1,80 ευρώ.

Αντί να περάσει αυτά τα 20 λεπτά στην κατανάλωση ή να τα μοιραστεί τέλος πάντων με τον καταναλωτή, το σούπερ μάρκετ τα έβαζε στο πορτοφόλι και ήταν και απολύτως νόμιμο.

Τώρα, θα πρέπει αυτήν την τιμή με την έκπτωση να την αναγράφει στο τιμολόγιο, δηλαδή να γράφει: τιμή χονδρικής 2 ευρώ ανά τεμάχιο, έκπτωση 10%, τελική χονδρική τιμή 1,80 ευρώ ανά τεμάχιο.

Το μέτρο πιέζει σημαντικά το λιανεμπόριο και θα λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση να πέσουν οι τιμές καταναλωτή, ΜΟΝΟ αν συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα κάνει τη σχετική φορολογική ρύθμιση για τις βιομηχανίες που κάνουν την έκπτωση.

ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ!

Για να είναι αποτελεσματικό όμως, θα πρέπει να λειτουργήσει και το άλλο μέτρο, δηλαδή η

ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ των εταιρειών ή των σούπερ μάρκετ που κερδίζουν διπλά, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιοι λειτουργούν σε βάρος του και τον βάζουν να πληρώσει χρυσάφι για αγαθά που θα μπορούσε να τα πληρώσει λιγότερο.

Η διαπόμπευση πρέπει να λειτουργήσει μαζί με το μέτρο της ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, πάνω στο οποίο θα βασιστεί το ποιες εταιρείες κάνουν αισχροκέρδεια.

Ο ορισμός του υπερβολικού κέρδους είναι κάτι το οποίο δεν «στέκει» στην ελεύθερη αγορά, ωστόσο, στο νέο νομοσχέδιο που καταθέτει τον Ιούνιο στη Βουλή το υπ. Ανάπτυξης επιχειρεί να το προσδιορίσει «Λαμβάνοντας υπʼ όψιν το τίμημα της αγοράς, τις ειδικές δαπάνες του εμπορίου, βιομηχανίας ή βιοτεχνίας, την απόδοση κεφαλαίων, την αμοιβή του επιχειρηματία» και μια σειρά άλλων δεδομένων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά στην ίδρυση ενός ενιαίου φορέα ελέγχου της αγοράς, όπως η παλιά αγορανομία, κάτι δηλαδή σαν

ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟ ΣΔΟΕ πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων.

Ξαναζεσταμένο φαγητό, αλλά δυστυχώς για να αντιμετωπιστεί η ασυδοσία της αγοράς μόνο με τον φόβο της αγορανομίας μπορεί αυτό να γίνει.

Οι πολυεθνικές αλυσίδες τροφίμων θα πρέπει να υποβάλλουν κοστολογικά στοιχεία προς το υπουργείο Ανάπτυξης έτσι ώστε να γίνεται ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ για τα ίδια προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό θα φαίνεται ποια προϊόντα πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας και οι εταιρείες στην ουσία θα πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί γίνεται αυτό, από τη στιγμή που οι μισθοί στη χώρα μας είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους άλλων κρατών.

Αν οι εταιρείες συμμορφωθούν, θα απογυμνωθεί όλο το καρτέλ των εταιρειών που αισχροκερδούν σε βάρος μας.

Το μέτρο αυτό φαίνεται πως επηρέασε και οδήγησε στη μείωση τιμών από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, κατά 3% στην τιμή του γάλακτος

ΔΕΛΤΑ από τη Vivartia.

Για να σταματήσουν τα γνωστά ΒΑΦΤΙΣΙΑ των τροφίμων στη χώρα μας, δηλαδή το φαινόμενο να τρώει ο έλληνας καταναλωτής πατάτες ή κρεμμύδια Αιγύπτου και να τα πληρώνει σε «ελληνικές» τσουχτερές τιμές ως ελληνικά προϊόντα, ισχύει πλέον από 15 Μαΐου το ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ, δηλαδή θα δηλώνει ο κάθε αγρότης ότι επί παραδείγματι καλλιεργεί 2 στρέμματα πατάτες. Θα ελέγχεται αν είναι πραγματικά έτσι και οι ποσότητες της πατάτας τις οποίες θα έχει πουλήσει θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με εκείνες που μπορούν να καλλιεργηθούν σε δύο στρέμματα και όχι σε διακόσια.

Δεν μπορεί δηλαδή να πουλήσει κάποιος αγρότης διακόσιους τόνους πατάτα όταν μπορεί να παράγει μόνο δύο. Γιατί αν το κάνει, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο αγρότης πούλησε πλαστά τιμολόγια στον έμπορο ή του πούλησε πατάτες που έχει αγοράσει από αλλού. Και για να συμφέρει η δεύτερη περίπτωση θα πρέπει οι πατάτες αυτές να είναι εισαγωγής οι οποίες ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ελληνικές και πωλούνται πανάκριβα.

Αυτά είναι τα βασικότερα μέτρα από τα οποία ο κ. Καραμανλής περιμένει άμεσο αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη να μειωθούν μέχρι 3% και οι τιμές σε όλα τα βασικά αγαθά και μάλιστα άμεσα. Και σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το καλό παράδειγμα θα πρέπει να δώσουν πρώτα οι κρατικές ΔΕΚΟ, οι οποίες τραβούν συνήθως πρώτες τον χορό των ανατιμήσεων.

Το ΙΝΚΑ, μάλιστα, ύστερα από την ιστορία με το διατροφικό σκάνδαλο με το ουκρανικό ηλιέλαιο και την επιβολή πλαφόν στις τιμές του λαδιού, το προχωρά και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει και στη διατίμηση στο γάλα, το κρέας, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα ζυμαρικά, στα εισιτήρια των πλοίων και αλλού.


Σχολιάστε εδώ