ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ

Περίπατο στην παραλία της Βάρκιζας θα θυμίζει σε λίγους μήνες η λεωφόρος Τατοΐου που ενώνει τη Ν. Φιλαδέλφεια με τον Δήμο Μεταμόρφωσης. Ο Δήμος Μεταμόρφωσης ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την τοποθέτηση 200 φοινίκων με αυτόματο πότισμα. Το έργο του καλλωπισμού θα συνοδεύεται με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αλλαγή στα κάγκελα προστασίας και άλλες μικροεπεμβάσεις ώστε, όπως είπε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο τοπάρχης Δημήτρης Τζίτζιφας, οι κάτοικοι να ευχαριστιούνται έναν όμορφο περίπατο. Απλά πράγματα, με μικρό κόστος, που κάνουν την καθημερινότητα πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη.

QQQ

Για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο ένας ακόμα γενικός γραμματέας τα βρόντηξε και έφυγε από τον Δήμο Ν. Ηρακλείου. Μέχρι τον Αύγουστο του 2007 γενικός γραμματέας ήταν ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Στέργιος Κατηχωρίτης. Οι καθημερινές όμως γκρίνιες που είχε με τη διοίκηση του Σταύρου Γεωργόπουλου τον οδήγησαν σε παραίτηση. Τότε είχε φύγει ένα πρωί από το γραφείο χωρίς να πει ούτε γεια. Μετά ανέλαβε ο πρώην νομάρχης Δράμας Ευθύμιος Μαύρος. Σοβαρός άνθρωπος, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Η σύμβασή του ξαφνικά διεκόπη από τον δήμαρχο -φυσικά είχε αυτό το δικαίωμα- χωρίς καμία εξήγηση. Πάει κι αυτός. Περιμένουμε τον επόμενο.

QQQ

Την άποψή μας για τον δήμαρχο Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο την έχουμε γράψει πολλές φορές. Είναι έντιμος και εργατικός. Πάει πρωί και φεύγει βράδυ από το δημαρχείο. Πήρε όμως μια απόφαση για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, που προφανώς, έτσι θέλω να πιστεύω, είναι μια «πολιτική παγίδα» από κάποιους άσπονδους συνεργάτες του. Ο διαγωνισμός, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι «φωτογραφικός» και ήδη μια γνωστή εταιρεία έχει προχωρήσει σε προσλήψεις αφού είναι σίγουρη ότι θα πάρει τη δουλειά. Προκύπτει σοβαρότατο ζήτημα με την τύχη των εργαζομένων, αφού η ειδικότητά τους δεν μπορεί να απορροφηθεί από το οργανόγραμμα άλλων δημοτικών υπηρεσιών, ούτε βέβαια μπορούν να εργαστούν στον ιδιώτη εργολάβο. Δήμαρχε, κάτι δεν πάει καλά. Ακούγονται πολλά. Πρόσεχε αυτούς που σε συμβουλεύουν. Δεν θέλουν όλοι το καλό σου.

QQQ

Το σχόλιό μας για τον αρχισυνδικαλιστή του Δήμου Χολαργού που κυκλοφορεί με πολυτελές αυτοκίνητο και σινιέ μπλουζάκια έφερε τα πάνω κάτω ανάμεσα στους εργαζομένους, που όλοι κατάλαβαν ποιον εννοούσαμε. Το σημαντικό όμως είναι ότι το κατάλαβε και ο δήμαρχος Δημήτρης Νικολάου, που, όπως έμαθα, έδωσε ήδη εντολή να αλλάξει υπηρεσία. Φυσικά και στη νέα θέση δεν θα πηγαίνει, αφού καλύπτεται από τη συνδικαλιστική του ιδιότητα, αλλά τουλάχιστον δεν θα προκαλούνται οι συνάδελφοί του στον τομέα καθαριότητας, οι οποίοι βουτάνε κάθε μέρα στην μπόχα και τη βρώμα.

QQQ

Αποστολή στην Κούβα ετοιμάζει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου εξαιτίας μιας αδελφοποίησης που έκανε με ένα χωριό της μακρινής χώρας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Από τη λίστα των ταξιδιωτών που έχω στη διάθεσή μου, εκ μέρους του δήμου προκύπτει ότι θα πάνε και κάποιοι ιδιώτες, χωρίς να δικαιολογείται με οποιοδήποτε τρόπο ο λόγος της παρουσίας τους. Δήμαρχε, είναι έτσι;

QQQ

Βουλευτές και «γαλάζιους» παράγοντες «πιάνει» ο τοπάρχης Δάφνης Μιχάλης Σταυριανουδάκης για να πείσουν τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο Μπουρνελέ να μην πραγματοποιήσει την απόφασή του για κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές, αφού αυτό θα σημαίνει ότι η καρέκλα του δημαρχιακού θώκου θα αποτελεί παρελθόν για τον Μιχαλιό. Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για τον δήμαρχο, αφού όλα δείχνουν ότι ο γιατρός, αν τελικά δεν πειστεί με κάποιο «αντάλλαγμα», θα πάρει μαζί του τουλάχιστον άλλους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και έναν αντιδήμαρχο που επίσης δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για τη θέση του μόνιμου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Μεγάλο «πέρασμα» όμως έχει και σε στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ ο γιατρός Μπουρνελές. Ο τοπάρχης ισχυρίζεται ότι «με μια θέση στο ΔΣ ενός μεγάλου οργανισμού όλα θα τακτοποιηθούν». Το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

QQQ

Κάτοικοι του Δήμου Παπάγου μού έστειλαν ένα τσουβάλι με μηνύσεις και καταγγελίες εις βάρος των αυθαίρετων κατασκευών που έχουν γίνει από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Παπάγου στο δάσος του Υμηττού. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τις καταφανέστατες πολεοδομικές παρανομίες, το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση έδωσε άδεια λειτουργίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Πάντως το αρμόδιο δασονομείο έχει παρέμβει εξαιτίας αυτών των καταγγελιών. Εδώ θα είμαστε και θα επανέλθουμε ξανά.

QQQ

Την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου και τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών κατά της δημοτικής αρχής Μαραθώνα διέταξε ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, εξαιτίας του γεγονότος ότι, παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για γκρέμισμα των παράνομων κτισμάτων που βρίσκονται στην παραλία του Σχινιά, ο δήμος δεν εκτελεί τις αποφάσεις. Στο έγγραφο του γενικού επιθεωρητή που έχει ΑΠ ΓΕΔΔ/Φ.115.07/ΜΑΪΟΣ 2008, επισημαίνεται ότι ο δήμος δίνει συνέχεια παρατάσεις στους ιδιοκτήτες των ταβερνών, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, αφού αυτές θα είχαν νόημα αν δεν υπήρχαν αμετάκλητες αποφάσεις. Το έγγραφο εστάλη και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως και στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας.

QQQ

Για δύο κακουργήματα διώκεται ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ύστερα από τη μήνυση που είχε υποβάλει εις βάρος του πριν από έναν χρόνο ένας επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται παραλιακή έκταση. Τα αδικήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι εκβίαση και απάτη. Ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται στη μήνυσή του ότι ο δήμαρχος του ζητούσε χρήματα για να μην του σφραγίσει το μαγαζί. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και είναι βέβαιο ότι θα πάει στο ακροατήριο. Η προσωπική μου άποψη για τον δήμαρχο είναι η εντελώς αντίθετη. Έπεσα από τα σύννεφα μόλις έμαθα για τις ασκηθείσες κατηγορίες. Η υπόθεση ήδη διερευνάται από τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει τις επόμενες ημέρες τον δήμαρχο να απολογηθεί. Δικονομικά, πάντως, ο ανακριτής έχει δικαίωμα να προτείνει ακόμη και προφυλάκιση. Περίεργη υπόθεση.

QQQ

Έχω βαρεθεί να λαμβάνω φακέλους με φωτογραφίες δημάρχων που στέκονται πάνω από μια διαφημιστική πινακίδα που βρίσκεται ξηλωμένη στο πεζοδρόμιο. Η πινακίδα «πεσμένη» και γύρω καμιά δεκαριά στελέχη της εκάστοτε δημοτικής αρχής, με γραβάτες και μανικετόκουμπα να χαμογελούν στον φακό, σαν τους κυνηγούς γύρω από το θήραμά τους. Το αυτονόητο δηλαδή γίνεται διαφημιστικό επίτευγμα. Αυτό που θα έπρεπε να είχαν κάνει χρόνια τώρα όλοι οι δήμαρχοι, το κάνουν αναγκαστικά λόγω των εισαγγελικών αρχών. Αυτή είναι η ιστορία. Πάντως, όπως μου λένε αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, έχει προκύψει σε πολλούς δήμους μείζον θέμα για το ποιες πινακίδες ξηλώνονται και σε ποιες εταιρείες ανήκουν. Ακόμη και εδώ υπάρχει διαπλοκή.

QQQ

Έσπασαν τα τηλέφωνα της εφημερίδας μας για τον πιστολέρο ειδικό συνεργάτη του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη. Αξιόπιστη πηγή μου είπε ότι η περίπτωση του τύπου αυτού είναι γνωστή σε όλο το Μαρούσι. Κατά το παρελθόν, μαζί με τον αδελφό του, είχε πάει στα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας και τα είχε κάνει γυαλιά καρφιά επειδή είχε γράψει ένα σχόλιο για τις «ένδοξες» μέρες του ως ΟΝΝΕΔίτη. Μιλάμε για μπουμπούκι. Ακόμη περιμένω απάντηση από τον φίλο μου τον τοπάρχη Γιώργο, τι κάνει επ’ αυτού.

QQQ

Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου που διαθέτει επιχείρηση ελέγχθηκε από κλιμάκιο του πρώην ΣΔΟΕ και αποκαλύφτηκε ότι είχε πάρει εικονικά τιμολόγια, αξίας 90.000 ευρώ.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ποιος δήμαρχος τηλεφώνησε στο σπίτι προέδρου σωματείου του δήμου και διατύπωσε απειλές προς τα παιδιά του στην περίπτωση που κάνει απεργία το σωματείο; Αυτά ειπώθηκαν σε δημοτικό συμβούλιο.


Σχολιάστε εδώ