Ο Γ. Ρωμανιάς, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης
Ο διορισμός του κ. Ρωμανιά, συμβούλου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπου επί καθημερινής βάσεως των συνδικάτων κατά του αντιασφαλιστικού νέου νόμου, πυροδοτεί συζητήσεις και πολιτικές ενστάσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών στελεχών. Αν δηλαδή μπορεί να παραμείνει στο ΙΝΕ, όταν θα κατέχει την κυβερνητική θέση και αν η θέση αυτή θα υπονομεύει ή ακόμη και θα ακυρώνει τις όποιες επίσημες τοποθετήσεις του. Ή με την κυβέρνηση ή με τα συνδικάτα.
Από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που έδωσαν το «πράσινο φως» για να αποδεχθεί ο κ. Ρωμανιάς την προεδρία, υποστηρίζεται πως από τη θέση αυτή «είναι πιθανόν τα συνδικάτα να μπορέσουν να επηρεάσουν, ή να περάσουν άποψη πλησιέστερη στη δική τους». Οι ίδιοι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως η εκπροσώπηση στο Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης είναι τριμερής (εργαζόμενοι – εργοδότες – κράτος) και «κοντά στον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ θα υπάρχει τώρα και ο πρόεδρος».
Πάντως ο κ. Ρωμανιάς από το 2004, όταν η ΝΔ κέρδισε στις γενικές εκλογές, είχε επιδιώξει να αναλάβει κυβερνητική θέση και συγκεκριμένα στόχευε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης. Το «πλήρωμα του χρόνου» τον έφερε στην προεδρία του ΕΠΑ και το μέλλον θα δείξει πόσο συμβατές είναι οι δύο ιδιότητες που χαρακτηρίζουν τον κ. Ρωμανιά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2000 σε νόμο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ συγχωνεύτηκαν το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ με το Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης με διαφορετικά πρόσωπα στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Το ΕΠΑ είναι μία από τις τρεις ΑΕ που προέκυψαν από τον νόμο του 2000 (είναι οι σύμβουλοι ΟΑΕΔ, η κατάρτιση ΟΑΕΔ και η απασχόληση – πληροφορική). Όμως είναι και ΑΕ και ΔΕΚΟ με νόμο της ΝΔ με συνέπεια το νομικό καθεστώς των εταιρειών να είναι θολό. Σίγουρο είναι ότι υπάγονται και στο υπουργείο Οικονομίας και στο υπουργείο Απασχόλησης.