Οι ικεσίες προς ΣΥΝ για συνεργασία έχουν εξοργίσει πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ

Με δυο λόγια, τέλος δεν έχουν τα πάθη του ΠΑΣΟΚ και δίνουν έτσι στη δεινά χειμαζόμενη κυβέρνηση ανάσες. Και αυτά τα πάθη δύσκολα θα ξεπεραστούν, αφού η βασική αιτία παραμένει. Και όπως λέει παλιός αγωνιστής και στενός συνεργάτης του Ανδρέα, το ΠΑΣΟΚ τραυματίστηκε σοβαρά από την εσωκομματική κρίση. Και αυτό το τραύμα δεν ξεπερνιέται.

Ο Γιώργος εξακολουθεί να αμφισβητείται. Το κάθε γκάλοπ είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Πέφτει η αποδοχή του. Δεν είναι τυχαίο ότι αμφισβητούνται βασικά σημεία της στρατηγικής του. Και είναι χαρακτηριστικό πως αμφισβητούνται πλέον και από στελέχη τα οποία τον στήριξαν στη μεγάλη εσωκομματική αναμέτρηση μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη. Ανάμεσά τους και ορισμένα ιστορικά στελέχη με μεγάλο ειδικό βάρος στις εσωκομματικές διεργασίες…

Ζητήματα αιχμής της οξείας κριτικής που του ασκούν είναι και τα εξής:

• Μέγα λάθος, τονίζουν, η αποχώρηση απʼ τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δυνάμει κόμμα εξουσίας δεν είναι παρόν σε μια τέτοια θεσμική διαδικασία και αυτό δημιουργεί σοβαρό προηγούμενο με σοβαρότατη θεσμική διάσταση. Και υπογραμμίζουν ότι αυτή η αποχώρηση κόστισε πολύ στο ΠΑΣΟΚ.

• Η ανανέωση, προσθέτουν, που επαγγέλθηκε ο Γιώργος και είχε επιτέλους μοναδική ευκαιρία να την προωθήσει μετά τη μεγάλη νίκη της 11ης Νοέμβρη, ούτε αυτήν τη φορά ήρθε. Εξαντλήθηκε σε ανακυκλώσεις «πιστών» στελεχών και πέραν αυτού ουδέν…

• Του καταλογίζουν ακόμα ότι πολιτεύεται και πορεύεται σχεδόν αποκλειστικά με βάση και «πιλότο» τις δημοσκοπήσεις.

• Επισημαίνουν επίσης ότι «δεν υπάρχει σπονδυλική στήλη κόμματος», «δεν υπάρχει οργανωμένο κόμμα» με συλλογικότητα. Απλώς υπάρχει η μεμονωμένη λειτουργία των «σκιωδών» υπουργών, πολλές φορές αυτόνομη, κυρίως από ορισμένους που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο και κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ούτε οι ΚΤΕ έχουν στελεχωθεί, άγνωστο για ποιον λόγο, και αυτό χρεώνεται στην ηγεσία.

«Η παράσταση τελείωσε»!

Όταν από ακραιφνή παπανδρεϊκά στελέχη ακούγονται εκφράσεις του τύπου «η παράσταση τελείωσε», καθώς και το «δεν πάει άλλο», είναι απολύτως κατανοητό πως η εσωκομματική παράσταση έχει ακόμα πολλά επεισόδια και φυσικά δεν εξαντλήθηκε στην οξύτατη αντιπαράθεση μετά τις εκλογές.

Ακούγεται επίσης απʼ τα ίδια στελέχη έντονη κριτική τόσο κατά του νέου γραμματέα Γ. Ραγκούση όσο και κατά του νέου εκπροσώπου Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παρασκηνιακά βέβαια, καθώς σχεδόν άπαντες περιμένουν και σχεδόν κανείς δεν μιλάει, για να μην κατηγορηθεί ως υπονομευτής την… ώρα της μάχης.

Αλλά είναι και πολύ ανησυχητικό ότι ο Γιώργος με αποκλειστικά δική του ευθύνη έχει περιθωριοποιήσει τις πιο «παραγωγικές» δυνάμεις εξ όσων τον στήριξαν τον περασμένο Νοέμβρη (Τσούρας, Παπαϊωάννου, συνδικαλιστές) και έχει ξανά εγκλωβιστεί σε ένα νέο «περιβάλλον», το οποίο τον οδηγεί από γκάφα σε γκάφα.

Τον περιορίζει σε μια αδιέξοδη κατάσταση αλαλούμ και ελλείμματος πολιτικής.

Με αποτέλεσμα η δραστηριότητα του κόμματος να εξαντλείται σε επικοινωνιακά κόλπα και στην έκδοση δελτίων τύπου, άντε και σε δηλώσεις των «σκιωδών» με τις οποίες υποτίθεται ότι κάνουν αντιπολίτευση…

Χαμός για τα… μάτια του Τσίπρα!

Μέσα στη γενική σύγχυση «κατάφεραν» να εξαντλήσουν την –όποια…– δυναμική τους για τα… μάτια του Τσίπρα.

Την ώρα που η κυβέρνηση παραδέρνει στα μύρια προβλήματα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συγκρούστηκαν για το αν πρέπει να απευθύνουν πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογική συνεργασία!

Δηλαδή για ένα θέμα «πεθαμένο», αφού φρόντισε ο Αλ. Αλαβάνος να το «τελειώσει» με τη γνωστή ρήση του περί… καθόδου στον Άδη (!) απαξιώνοντας μάλιστα με τον πιο καθαρό τρόπο κάθε σχετική διεργασία.

Ωστόσο γύρω απʼ αυτό το ζήτημα ξέσπασε τέτοιος καβγάς, που ξανάφερε στο προσκήνιο όλη την πασοκική παθογένεια.

Και μάλιστα όταν πλέον όλοι συνομολογούν ότι ήταν τραγικό σφάλμα να συζητούν προεκλογική συνεργασία με το κόμμα των Τσίπρα – Αλαβάνου. Και μάλιστα να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα εξουσίας, να εκλιπαρεί συνεργασία!

Μάλιστα περισσότερο οργισμένα ήσαν στελέχη παπανδρεϊκά, υπογραμμίζοντας ότι:

• Όσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν φύγει προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επαναπατριστούν, αφού το πρώην κόμμα τους παρακαλά το νέο για συνεργασία και μάλιστα προεκλογική!

• Μια τέτοια πρόταση σπέρνει μόνο ηττοπάθεια, αφού δείχνει ότι ακόμα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως θα χάσουν τις επόμενες εκλογές και πάνε να αθροίσουν τα δικά τους ποσοστά με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τη ΝΔ!

• Επιπλέον βγάζουν έτσι μια εικόνα ότι είναι απλά και μόνο «λιγούρια της εξουσίας» και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επάνοδος σʼ αυτήν, την εξουσία, συμμαχώντας χωρίς αρχές με ένα άλλο κόμμα.

Τα στελέχη που ασκούν οξεία κριτική σε αυτήν τη στρατηγική υπενθυμίζουν ότι «αφού δώσαμε το μισό μας συνέδριο στον Τσίπρα, τώρα δείχνουμε ότι τον παρακαλάμε σε συνεργασία, επειδή δεν πιστεύουμε σε πρωτιά και αυτοδυναμία».

Επισημαίνουν ότι η σωστή στρατηγική θα έπρεπε να είναι:

– Ναι, είμαστε κόμμα εξουσίας, γιʼ αυτό φυσικά και διεκδικούμε την αυτοδυναμία. Επειδή όμως έχουμε διδαχθεί απʼ το κακό μας παρελθόν και δεν θέλουμε να το επαναλάβουμε, δηλώνουμε ρητά και δεσμευόμαστε ότι παρά την αυτοδυναμία μας εμείς θα καλέσουμε μετά τις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ για να συγκυβερνήσουμε.

– Παράλληλα και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επιμένει στην άρνηση οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας, τότε το ΠΑΣΟΚ να τον καταγγείλει ανοιχτά ότι αβαντάρει την κυβέρνηση. Έτσι θα τον στριμώξει πολιτικά.

Η επανεμφάνιση Βενιζέλου…

Αυτήν τη σύγχυση, αυτήν την ηττοπαθή εικόνα, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Β. Βενιζέλος. Πιάνοντας τον παλμό του οπαδού, του ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ, στην εμφάνισή του στο δελτίο του Mega την περασμένη Τετάρτη, επεσήμανε τα αυτονόητα.

Έτσι κέρδισε πόντους. Και μάλιστα έκανε και μια άλλη εύστοχη κίνηση. Απέφυγε επιμελέστατα να θέσει θέμα ηγεσίας, ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι «δεν έκανε το χατίρι στους σχολιαστές (μόνο;) του Mega, που επί 25 λεπτά περίπου τον πίεζαν γιʼ αυτό».

Βέβαια ακριβώς γιʼ αυτόν τον λόγο δυσαρέστησε τα στελέχη του ρεύματός του. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπάρχει διχασμός μεταξύ των υποστηρικτών του που τον κατηγορούν για εσωκομματική «ηττοπάθεια»…

Από την άλλη πλευρά, στελέχη του περιβάλλοντος του Γιώργου έκαναν λόγο για «στημένη εμφάνιση» του Βενιζέλου…

… η απογοήτευση

των βουλευτών…

Μέσα σε αυτό το κλίμα αυτό που κυριαρχεί μεταξύ των βουλευτών είναι η απογοήτευση, αφού βλέπουν το κόμμα τους για άλλη μια φορά ανίκανο να εκμεταλλευτεί τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση.

Αλλά έχουν και ένα επιπλέον λόγο να είναι απογοητευμένοι οι βουλευτές. Διαπιστώνουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να βρίσκεται χαμηλά, και ανεξάρτητα με το αν η ΝΔ πετύχει αυτοδυναμία, τότε θα χαθούν πολλές θέσεις στις επόμενες εκλογές.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στην Αʼ Αθήνας, αν δεν βελτιωθεί το κλίμα, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει στις επόμενες εκλογές να εκλέξει μόνο 3 βουλευτές!

Ενώ στους νομούς όπου το ΠΑΣΟΚ έχει τώρα 2 βουλευτές, κινδυνεύει να χάσει τον ένα!

… και η επάνοδος των «μαϊμούδων»!

Και δεν έφταναν τα παραπάνω, ήρθε στις εσωκομματικές εκλογές η επανεμφάνιση των χειρότερων στιγμών της εσωκομματικής ιστορίας, η νοθεία, οι διπλοψηφίες, οι κλοπές καλπών, η μεταφορά αλλοδαπών ψηφοφόρων προκειμένου να διαμορφωθούν συσχετισμοί!

Επανάληψη δηλαδή φαινομένων παρακμής που το ΠΑΣΟΚ ήθελε να λησμονήσει και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμιά σχέση με το νέο ήθος που έχει επαγγελθεί ο Γιώργος!

Απίστευτα πράγματα, που δείχνουν ένα κόμμα σε αποσύνθεση!

Βέβαια ο Γιώργος δεσμεύτηκε ότι όπου διαπιστωθούν τα παραπάνω θα προχωρήσει σε διαγραφές. Αλλά όλοι αναρωτιούνται αν πράγματι θα το τολμήσει, αφού τις μαϊμουδιές τις έκανε και ο δικός του μηχανισμός προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα!

Κλείνοντας, η διαπίστωση από τα συμβαίνοντα σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι άλλοι περιμένουν τον Οκτώβρη για να προχωρήσουν σε αποφάσεις και άλλοι θεωρούν κρίσιμο σταυροδρόμι των εξελίξεων μέσα στο κόμμα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, χωρίς να κρύβουν ότι νίκη δεν βλέπουν. Οπότε θα πρέπει να ξέρουν ότι ο Γιώργος και τότε δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος.


Σχολιάστε εδώ