Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Παρά το γεγονός, όπως εξηγεί, ότι οι βλάβες στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα είναι τεκμηριωμένες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την εταιρεία, ενώ και η δυσοσμία από το διυλιστήριο συνεχίζει να πλήττει σε καθημερινή βάση την περιοχή και ο κίνδυνος επανάληψης ενός μεγάλης έκτασης ατυχήματος αποτελεί πραγματική ασύμμετρη απειλή, η διοίκηση των ΕΛΠΕ συζητά κολοσσιαία επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου της εγγύτερα στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, προκαλώντας απορίες με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά της.

> Την εφαρμογή προγράμματος αγοράς γης για νέους κτηνοτρόφους, προκειμένου να παράγουν οι ίδιοι ζωοτροφές, προτείνουν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Ν. Σταυρογιάννης, Σ. Λιβανός, Μ. Γιαννάκης, Σ. Κωνσταντινίδης, Π. Σκανδαλάκης, Κ. Μπαντουβάς, Γ. Βαγιωνάς, Α. Φλωρίνης, Κ. Τσιάρας, Α. Καρπούζας. Συγκεκριμένα, προτείνουν πρόγραμμα άτοκων δανείων από την ΑΤΕ μακράς διάρκειας αποπληρωμής, αλλά και επιδότηση ενοικίου για την εκμίσθωση κτημάτων προς καλλιέργεια ζωοτροφών.

> Στις διαστάσεις που παίρνει ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αποτελεί μια νέα μορφή εξάρτησης, αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Σημαντικό ρόλο αποδίδει στην ανωνυμία του δικτύου, που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για απόκρυψη ή και εναλλαγή ταυτοτήτων με άμεσο κίνδυνο για την ενδεχόμενη εμπλοκή νέων σε κυκλώματα βίας, πορνογραφίας και παιδοφιλίας και προτείνει την καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των ΜΜΕ προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά γονείς και έφηβοι. Παράλληλα με άλλη ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Επικρατείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τους υπεύθυνους για τη μη εφαρμογή έως σήμερα των διατάξεων του ν. 1866/89 και τη μη απόδοση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς του οφειλόμενου ποσού στην παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών.

> Τον κίνδυνο δημιουργίας ενός νέου γκέτο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, όπου η αστυνομία απουσιάζει, επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου. Τονίζει ότι η κατάσταση απαιτεί την παρέμβαση του κράτους με στρατηγική και συντονισμένη δράση και επαναφορά του αστυνόμου της γειτονιάς και των πεζών περιπολιών και ερωτά αν υπάρχει σχέδιο οργάνωσης των υπηρεσιών της αστυνομίας για την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων.

> Ανειδίκευτο προσωπικό και υποτυπώδη χρηματοδότηση του κράτους για τις Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων διαπιστώνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα. Υπογραμμίζει ότι οι πέντε από τις πενήντα περίπου εταιρείες προστασίας ανηλίκων όλης της χώρας που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν στέγες φιλοξενίας όπου διαμένουν παιδιά κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας στελεχώνονται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους χωρίς εκπαίδευση, με θητεία και εμπειρία μόνο στις φυλακές, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν την καθημερινότητα παιδιών από 6-18 ετών που προέρχονται ήδη από βεβαρημένο περιβάλλον.

> Να τεθεί τέρμα στην ομηρία εκατομμυρίων πολιτών με τον εξορθολογισμό του συστήματος «Τειρεσίας» στη βάση της αρχής της αναλογικότητας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων προσώπων, προκειμένου οι καταγραφές των ατομικών πληροφοριών και πολύ περισσότερο οι μεταγενέστερες διαγραφές να ανταποκρίνονται στην πραγματική εξυπηρέτηση των αναγκών των συναλλαγών, χωρίς υπερβολές και ακρότητες, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ

Απόστολος Σταύρου.

> Αν προτίθεται η πολιτεία να αναμορφώσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη στέγαση αξιωματικών-υπαξιωματικών (διεύρυνση δικαιώματος στέγασης από δύο σε τρία χρόνια, κατάργηση ενοικίου για τους αξιωματικούς-υπαξιωματικούς που ήδη στεγάζονται, κατάργηση της απαγόρευσης της εκ νέου στέγασης σε ΣΟΑ-ΣΟΜΥ αμέσως μετά την αποστέγαση), ερωτά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Ζητά επίσης την καθιέρωση επιδόματος ενοικίου στην περίπτωση στρατιωτικών που δεν στεγάζονται σε στρατιωτικά οικήματα.

> Σχετικά με τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον νομό Ιωαννίνων, όπου το θέμα παραμένει άλυτο, ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, Βαγγέλης Αργύρης και Μιχάλης Παντούλας. Σημειώνουν ότι το θέμα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε σημείο να υπάρχουν και απειλές για επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να επιβληθεί η θέση που προτείνει η Περιφέρεια.

> Ελλείμματα στη λειτουργία του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων Βούλας επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Επικαλείται το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι καλύπτονται μόνο οι βασικές ανάγκες των φιλοξενουμένων, χωρίς καμία επιστημονική μέθοδο, χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται βασικές ανάγκες 100 περίπου νοσηλευόμενων παιδιών με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

> Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στη χορήγηση του εμβολίου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις ασφαλισμένες του ΙΚΑ, ερωτά τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Τονίζει ότι, παρά το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ένα μεγάλο ποσοστό, το 65% του συνόλου των ασφαλισμένων γυναικών δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο.

> Ανεξόφλητοι παραμένουν από το 2004 οι γεωτεχνικοί εργολήπτες πρασίνου, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Για τις οφειλές αυτές οι περισσότεροι γεωτεχνικοί έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και ήδη άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες διαταγές πληρωμής κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και, όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής, τα οφειλόμενα ποσά θα εξοφλούνται πλέον λόγω της υπερημερίας του οφειλέτη τους με τη νομιμότοκη επιβάρυνση σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών.

> Τη θέση του υπουργείου Πολιτισμού για την ελεύθερη είσοδο μαθητών σε σχολεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά τη διάρκεια των σχολικών τους εκδρομών, ζητά να πληροφορηθεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά άρνησης εισόδου μαθητών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τους οποίους απαιτείται να καταβάλουν αντίτιμο.

> Στην ανεπάρκεια μέτρων για την εξοικονόμηση νερού αναφέρεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν προγραμματίζει η κυβέρνηση κάποια ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, ποια είναι η πορεία των δαπανών για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εξοικονόμηση νερού κατά την τελευταία διετία και ποια είναι η μεταβολή στις δαπάνες για τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης.

> Τελείως άστοχη χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει σε διατίμηση της τιμής του λαδιού, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας μετά την απόσυρση από την αγορά μεγάλων ποσοτήτων ηλιελαίου. Θεωρεί ότι αυτό δείχνει την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου όσον αφορά τον εντοπισμό του επικίνδυνου ηλιελαίου και τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά, αλλά αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο το περιορισμένο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, καθώς θα μειωθεί η τιμή πώλησης του ελαιολάδου ακόμα και πέρα από τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

> Καρκινοβατεί το νοσοκομείο Μεταξά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η κλινική ημέρας όπου εξυπηρετούνται οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία είναι αδύνατον να λειτουργήσει σε δύο βάρδιες, αφού δεν εξασφαλίζονται τα 4-5 άτομα προσωπικού που απαιτούνται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν από 20 μέρες ως ένα μήνα για να αρχίσουν τη θεραπεία τους, ενώ μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών αναγκάζεται να περιμένει έως και δύο μήνες μέχρι να χειρουργηθεί.

> Την καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές του νομού Ημαθίας που οι φυτείες τους καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις έντονες βροχοπτώσεις του Μαΐου, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Σιδηρόπουλος. Αναφέρει ότι οι παραγωγοί υποχρεώθηκαν να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα προετοιμασίας σποράς και ζιζανιοκτονίας.

> Με αφορμή τα 14 εντοπισμένα κρούσματα μελιταίου πυρετού στον Θεολόγο της Θάσου, που αποδίδονται στην ανεξέλεγκτη παράνομη εισαγωγή αμνοεριφίων, αλλά και την έλλειψη κτηνιάτρου στο νησί εδώ και πέντε χρόνια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου ερωτά τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών αν θα εξετάσουν τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του κτηνιατρείου με τη μόνιμη παρουσία κτηνιάτρου στο νησί, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η υγεία των κατοίκων και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από ανάλογα κρούσματα στο μέλλον.


Σχολιάστε εδώ