Ξεκινά η πρώτη φάση ενοποίησης των Ταμείων

Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, η έναρξη των διαδικασιών ενοποίησης των Ταμείων ξεκινά με αυτά που θα ενσωματωθούν στο ΙΚΑ. Το νέο ενιαίο Ταμείο θα καλύπτει τους μισθωτούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ – τράπεζες) και του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα περιλαμβάνει κλάδο σύνταξης και κλάδο ασθενείας.
Με τις πρώτες κινήσεις ενοποίησης των Ταμείων θα ξεκινήσουν και οι πρώτες δικαστικές προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα και αντιασφαλιστικότητα του επίμαχου νόμου, με βάση οδηγίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και τη συμπαράσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ). Η δικαστική εμπλοκή είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει σύνθετα προβλήματα (καθυστερήσεις κυρίως) με δεδομένο ότι η προωθούμενη ενοποίηση γίνεται χωρίς αναλογιστικές μελέτες, όρους και προϋποθέσεις και με ριζική την αντίθεση των εργαζομένων.
«Το Ασφαλιστικό δεν έκλεισε με αυτό τον νόμο. Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι μπροστά μας και θα είναι μπροστά μας», όσο δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά του προβλήματα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι δύο ειδών: Αυτά που αφορούν στο εσωτερικό του συστήματος και εκείνα που αφορούν σε άλλους σημαντικούς τομείς γενικότερης πολιτικής. Μεταξύ άλλων είναι:
• Η ασυνέπεια Δημοσίου
Σε καμία χώρα δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο σύστημα, όταν το ίδιο το Δημόσιο δεν ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις του.
• Η εισφοροδιαφυγή
Σε καμιά χώρα δεν μπορεί να ισορροπήσει οικονομικά το σύστημα, όταν η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στο 20% – 30%.
• Οι δαπάνες
Καμιά επιχείρηση και πολύ περισσότερο κανένα Ταμείο δεν μπορεί να έχει βιώσιμη προοπτική εάν δεν γνωρίζει τους ασφαλισμένους του και τι δαπανά για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί.
• Η ανάπτυξη
Καμιά χώρα δεν μπορεί να στηρίξει ένα ασφαλιστικό σύστημα εάν δεν έχει ανάπτυξη, εάν δεν παράγει, εάν δεν έχει ανταγωνιστική οικονομία.
• Η αναδιανομή
Η ανάπτυξη δεν μπορεί από μόνη της να στηρίξει κοινωνικές πολιτικές, εάν δεν συνοδεύεται από πολιτικές αναδιανομής του πλούτου. Χαμηλό εισόδημα σημαίνει χαμηλές παροχές, χαμηλές συντάξεις.
• Η απασχόληση
Η μείωση της ανεργίας και η πλήρης απασχόληση είναι βασικές παράμετροι για την οικονομική ισορροπία του συστήματος. Αντίθετα, η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης δημιουργούν μεγάλες οικονομικές απώλειες.
• Το δημογραφικό
Η δημογραφική γήρανση είναι μια παράμετρος που ασφαλώς επηρεάζει δυσμενώς τα οικονομικά των Ταμείων. Δεν έχει ασφαλώς τις διαστάσεις που πολλοί δίνουν και κινδυνολογούν. Ωστόσο πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιβεβλημένες για πολλούς λόγους και για την ενίσχυση των ασφαλιστικών συστημάτων.
Εάν όλα τα παραπάνω δεν τα αναλύσουμε, καταλήγει ο συνδικαλιστής, δεν τα συζητήσουμε ως χώρα και δεν τα αντιμετωπίσουμε δεν υπάρχουν λύσεις για το ασφαλιστικό πρόβλημα. Αντίθετα, θα ερχόμαστε κάθε φορά, όπως συνέβη και με τον τελευταίο νόμο, να ρυθμίζουμε επιμέρους θέματα, να ανατρέπουμε δικαιώματα με υψηλό κοινωνικό κόστος και πενιχρό οικονομικό αποτέλεσμα.


Σχολιάστε εδώ