Νέα Γιάλτα στα ΜΜΕ μετά το ραντεβού Μπόμπολα – Ρουσόπουλου

«Σε 6 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τον ʽʽβασικό μέτοχοʼʼ». Αν κάποιος έλεγε τη φράση αυτή το 2002, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση του Κ. Καραμανλή κορύφωνε την πολεμική της εναντίον του Κ. Σημίτη για το ζήτημα του «βασικού μετόχου», θα είχε απόλυτο δίκιο. Διότι η κυβέρνηση με το ραντεβού, την περασμένη Πέμπτη (αποκάλυψη από το «Ποντίκι»), του ιδιοκτήτη του Πήγασου και του Θόδωρου Ρουσόπουλου, έβαλε τέλος στον μύθο της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Η ιστορία του «βασικού μετόχου» λίγο έλειψε να στοιχίσει στον Γιώργο Μπόμπολα το συγκρότημά του, αφού δέχθηκε υψηλές πιέσεις τα Χριστούγεννα του 2005 από τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία ήθελε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Όμως ο Γ. Μπόμπολας κέρδισε τη μάχη με την κυβέρνηση, η οποία και ηττήθηκε κατά κράτος από έναν επιχειρηματία, και το επιστέγασμα για τη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Το γεύμα, το μεσημέρι της Πέμπτης, θεωρείται το τέλος του πολέμου. Οι δύο άνδρες δεν ασχολήθηκαν με το παρελθόν αλλά συζήτησαν για το μέλλον, όπως διοχετεύτηκε από διάφορες πηγές το βράδυ της Πέμπτης. Η πλευρά Μπόμπολα εμφανίζεται να ζήτησε την υποστήριξη για την κατασκευή του κτιρίου ελληνικής πρεσβείας σε χώρα όπου ήδη δραστηριοποιείται, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση. Επί της ουσίας όμως η συνάντηση αυτή δεν εμπεριέχει κάποια κεντρική συμφωνία, αλλά τη διάθεση της προσέγγισης μετά τον πόλεμο.

Κάθε πλευρά αναγνωρίζει τον διακριτό ρόλο της άλλης και πλέον δεν προβαίνει σε εχθρικές πράξεις. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν αναζητά τρόπους να διακόψει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου σε κατασκευές και ΜΜΕ, κάτι άλλωστε που συμβαίνει την τελευταία τριετία, και ο Πήγασος μειώνει την ένταση της κριτικής. Η απόφαση αυτή έχει επιπτώσεις στο Mega και το «Θέμα». Το πρώτο θα συνεχίσει να κάνει αντιπολίτευση, αλλά αποκτώντας ευαισθησίες έναντι συγκεκριμένων προσώπων, ενώ για το «Θέμα» μεγαλώνει κατά πολύ η λίστα των υπουργών που θα βρεθούν εκτός κριτικής και των ολοσέλιδων προσωπικών δημοσιευμάτων. Για τη σημειολογία των γεγονότων σημειώνουμε πως προ του γεύματος με τον Ρουσόπουλο προηγήθηκε η δημοσίευση συνέντευξης του Π. Παυλόπουλου, ο οποίος είναι ο ένας από τους συντάκτες του ατυχούς νόμου για τον «βασικό μέτοχο».

Με τη συμφωνία αυτή φαίνεται πλέον να ομαλοποιούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης με όλους του επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει πλέον ιδιοκτήτης ΜΜΕ που να θέλει να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μέσω των εφημερίδων του και των καναλιών του. Μπαίνουμε επί της ουσίας σε μια μακρά περίοδο συναίνεσης, η οποία μπορεί να ανατραπεί μόνο από συγκρούσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, αν δηλαδή κάποιος από τους παίχτες των ΜΜΕ δείξει επεκτατικές διαθέσεις.

Αξίζει όμως μια ακόμη αναφορά στην περίπτωση του Γ. Μπόμπολα, ο οποίος με την κίνηση αυτή δείχνει πως είναι ίσως από τους πιο αθόρυβους και ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του ομίλου με κατασκευές, διόδια και μέσα ενημέρωσης. Σε αυτήν την κούρσα της επιβίωσης έδειξε πως μπορεί να κερδίσει μια κυβέρνηση και προς την πλευρά Λαμπράκη πως είναι σε θέση πλέον να αυτονομηθεί αποκτώντας το 70% του «Θέματος» και να στήνει, έναντι των αθλητικών σχεδίων του ΔΟΛ («Εξέδρα»), τον δικό του αθλητικό όμιλο, με το «Goal News» και τον ραδιοφωνικό σταθμό Gold. Επίσης δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με κανέναν, αφού πριν από έναν μήνα βρισκόταν σε συζητήσεις με το συγκρότημα του Νέου Φαλήρου για την απόκτηση του Gold FM.


Σχολιάστε εδώ