Με λευκή απεργία απειλούν οι καθηγητές

Σε λευκή απεργία είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι πανεπιστημιακοί, καθώς αισθάνονται πλέον απροστάτευτοι και έρμαια στις ορέξεις των κάθε είδους κατευθυνόμενων τραμπούκων, που δεν… λογαριάζουν ούτε άσυλο ούτε καθηγητές!

Τα γεγονότα που γίνονται τελευταία σε πανεπιστημιακούς χώρους και δίνουν εικόνα κατάλυσης που κυριαρχεί στα ΑΕΙ, δεν είναι παρά το… βούτυρο στο ψωμί εκείνων που θέλουν να υποβαθμίσουν τη δημόσια παιδεία και να ανοίξουν τον δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η αίσθηση που κυριαρχεί μάλιστα στον κόσμο είναι πως κάτι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο στρώνουν το χαλί στην ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, αλλά επιταχύνουν την έλευσή της!

Τα γεγονότα αυτά έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη που διαπιστώνει πως τα κόμματα –δυστυχώς– δεν μπορούν να δώσουν λύση και απλώς προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση για δικό τους όφελος.

Στη Βουλή μάλιστα, κατά τη συζήτηση της «Ώρας του πρωθυπουργού», ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε ως υποκινητή των επεισοδίων στα πλαίσια της αποκόμισης πολιτικών ωφελειών από την αναμπουμπούλα, τον Αλ. Αλαβάνο, λέγοντας ότι προχώρησε σε «έμμεση προαναγγελία εμπρηστικών καταστάσεων στα πανεπιστήμια»!

Πολλοί καθηγητές δηλώνουν πλέον ότι φοβούνται ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα με αυτά που γίνονται στα πανεπιστήμια.

Κι όλα βέβαια γίνονται επειδή ο ισχύων νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ προβλέπει ανάδειξη διοικητικών οργάνων (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.λπ.) μέσω εκλογών που συμμετείχαν φυσικά και οι φοιτητές μέσω των παρατάξεών τους!

Δηλαδή ανάλογα με τα ποσοστά που είχε κάθε παράταξη στις φοιτητικές εκλογές, είχε και τους αντίστοιχους εκλέκτορες. Και βέβαια οι πανεπιστημιακές αρχές εκλέγοντο με βάση την παράταξη που κυριαρχούσε στις εκλογές των φοιτητών!

Αντιθέτως ο νέος νόμος προβλέπει απευθείας ψήφο από τους φοιτητές, χωρίς τη συμμετοχή παρατάξεων. Αυτό έχει… πειράξει ορισμένους, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς γιατί –προφανώς– τους συμφέρει.

Γιʼ αυτό γίνεται σήμερα αυτό το… μπάχαλο στα ΑΕΙ, που φέρνει όλο και πιο κοντά τους ιδιώτες…

Απαξιώνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο

Στο… κλίμα των ημερών και η δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου, που κάνει λόγο για… απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμιου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Οι εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού και οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εξωπανεπιστημιακών αλλά και ακραίων μειοψηφιών στα πανεπιστήμια βαθαίνουν καθημερινά την κρίση. Τα άκρα συναντώνται στο ίδιο αποτέλεσμα: απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Οι προοδευτικές δυνάμεις που θεωρούν το δημόσιο πανεπιστήμιο ως θεμέλιο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα οφείλουν σήμερα να καταδικάσουν τα απαράδεκτα γεγονότα και να πάρουν σαφή θέση.

Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την πραγματική αυτονομία του πανεπιστημίου. Πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί ηγέτες και φοιτητές ενεργοί πολίτες που δεν αφήνουν άλλους να αποφασίζουν γιʼ αυτούς πρέπει να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τη λειτουργία του πανεπιστημίου.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πάνω απʼ όλα ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο κι εμείς, που έχουμε δεσμευτεί με ολοκληρωμένες προτάσεις και σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, για την ποιοτική αναβάθμιση όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, υποστηρίζουμε τη δημιουργική και απρόσκοπτη λειτουργία του, κάτι που αποτελεί και απαίτηση του ελληνικού λαού».


Σχολιάστε εδώ