Κόβουν τιμολόγια ο ένας στον άλλον και έτσι ανεβάζουν τις τιμές!
Το χειρότερο όμως απʼ όλα, εκείνο που πραγματικά προκαλεί τρόμο, είναι η αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο πως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα, αφού δεν φαίνεται το αρμόδιο υπουργείο ικανό να ανακόψει την ασυδοσία των καρτέλ και των πολυεθνικών μεγαλεμπόρων και υπερκαταστηματαρχών που κατέκλυσαν την ελληνική αγορά σʼ όλα τα επίπεδα και σʼ όλες τις πόλεις, «στραγγαλίζοντας» τους παραδοσιακούς μπακάληδες και μανάβηδες, οι οποίοι είχαν τον πρώτο λόγο πριν από 30 χρόνια στην ελληνική αγορά.
Η διαφαινόμενη λοιπόν έλλειψη δυνατότητας κρατικού παρεμβατισμού ενάντια στην ασυδοσία των «νταβατζήδων» της αγοράς και την ακρίβεια (που είναι βέβαια αποτέλεσμα της ασυδοσίας αυτής), αλλά και η… ανυπαρξία ελέγχων, έχουν προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας στους καταναλωτές που αγωνιωδώς αναζητούν κάποια λύση στα οικονομικά αδιέξοδα που προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση. Γιατί στην κυριολεξία οι καταναλωτές είναι εκείνοι που βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Αφού από τη μία τους περιμένουν οι μεγαλοκαρχαρίες της αγοράς για να τους πάρουν το… κομπόδεμα και από την άλλη οι τραπεζίτες για να τους το ξαναδώσουν δανεικό με ληστρικό επιτόκιο!
Και όμως. Κύκλοι που γνωρίζουν τα κυκλώματα της αγοράς υποστηρίζουν πως υπάρχει λύση! Με απλά μέτρα που δεν κοστίζουν τίποτα! Και με ελεγκτικούς μηχανισμούς που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι κύκλοι αυτοί, θα πρέπει όλη η διακίνηση τροφίμων στο λεκανοπέδιο να γίνεται μέσω της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη. Εκεί θα συγκεντρώνονται όλα τα γνωστά προϊόντα και από εκεί θα διατίθενται στα σημεία πώλησης, είτε είναι υπερμάρκετ είτε όχι. Για να διασφαλιστεί όμως το ότι η διακίνηση όλων των ειδών θα γίνεται μέσω λαχαναγοράς, πρέπει να υπάρχει σοβαρός έλεγχος στην Αθηνών – Κορίνθου, την Αθηνών – Λαμίας και στο λιμάνι.
Όλα τα οχήματα που μεταφέρουν είδη προς την Αθήνα θα καταγράφονται και θα… τσεκάρεται αν μπήκαν με όλο το φορτίο τους στη λαχαναγορά. Γιατί το μεγάλο κόλπο των χονδρεμπόρων που ανεβάζουν τις τιμές εκεί γίνεται. Συγκεκριμένα:
Από τα προϊόντα που κατευθύνονται στην Αθήνα μόλις το 11% πηγαίνει στη λαχαναγορά. Το 89% συγκεντρώνεται σε αποθήκες χονδρεμπόρων, οι οποίοι αγοράζουν και πουλάνε εικονικά όλα τα προϊόντα 5 και 6 φορές με αποτέλεσμα να ανεβάζουν 5 και 6 φορές τις τιμές τους! Έτσι οι ντομάτες φεύγουν από τον παραγωγό με 0,50 ευρώ το κιλό και φθάνουν στον καταναλωτή 2,5 έως 3 ευρώ το κιλό!
Και βέβαια όλα είναι νόμιμα, γιατί ο τελευταίος χονδρέμπορος δίνει το τιμολόγιο αυξημένο στον πωλητή και βέβαια εκείνος πουλάει το προϊόν πιο ακριβά γιατί προσθέτει και το δικό του κέρδος!
Με τον τρόπο αυτόν εκτοξεύονται οι τιμές στα ύψη και οι καταναλωτές υποφέρουν. Αν όμως συγκεντρώνονταν όλα τα προϊόντα στη λαχαναγορά και δεν… διέρρεαν φορτηγά προς τις αποθήκες των χονδρεμπόρων, οι τιμές θα ήταν απίστευτα χαμηλότερες.
Όσον αφορά τα πολυεθνικά σούπερ μάρκετ, που έχουν φθάσει μέχρι τις πιο απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις, κι αυτά μπορεί να ελεγχθούν. Αρκεί να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους οι αρμόδιες υπηρεσίες στις διάφορες χώρες. Και να ρωτάμε τους ιθύνοντες των καταστημάτων πώς η φέτα π.χ. «Δωδώνη» είναι φθηνότερη στη Γερμανία απʼ ό,τι στην Ελλάδα; Πόσο την αγοράζει ο επιχειρηματίας από το εργοστάσιο; Σε άλλη τιμή τού πουλάει η κάθε «Δωδώνη» τη φέτα του… εξωτερικού και σε άλλη του… εσωτερικού; Αν γίνουν τέτοιοι έλεγχοι, η ακρίβεια θα… τιθασευτεί. Δεν είναι ακατόρθωτη η ομαλοποίηση της αγοράς. Αρκεί να γίνονται σωστοί έλεγχοι. Και κυρίως στα πολυεθνικά καταστήματα. Γιατί αυτά μαζεύουν όλο το χρήμα της ελληνικής ενδοχώρας και το στέλνουν στο εξωτερικό. Τίποτε δεν μένει και δεν επενδύεται στην Ελλάδα! Όλα πάνε έξω. Ενώ παλιά τα χρήματα έμεναν και ανακυκλώνονταν στη χώρα και αποτελούσαν βαθιά ανάσα για την οικονομία μας. Τώρα αποτελούν «βαθιά ανάσα» για τις… τσέπες των ξένων επενδυτών…
Υπάρχουν λοιπόν τρόποι για να μην… αδειάζει το πορτοφόλι μας μόλις… πατήσουμε σε κάποιο σούπερ μάρκετ. Χρειάζεται όμως σύστημα, σοβαρότητα, μεθόδευση, επιμονή και κυρίως βούληση! Θέλει το αρμόδιο υπουργείο, η κυβέρνηση, να τα βάλει με τους χονδρέμπορους, τα καρτέλ, τις πολυεθνικές εταιρείες και όλους αυτούς τους… «νταβατζήδες» της αγοράς; Αν θέλει υπάρχει λύση. Και το κράτος, το κάθε κράτος, μπορεί να τη βρει και να την επιβάλλει. Αρκεί να θέλει…