ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΟΝΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ»

Η αποτίμηση της εφημερίδας ανήλθε σε 85 εκατ. ευρώ και το τίμημα της πώλησης στα 63,750 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αναμένεται πως θα καλυφθούν τα προσωπικά δάνεια των μετόχων που είχαν ληφθεί για τις ανάγκες της επιχείρησης και ανέρχονται κατʼ εκτίμησιν στα 30 εκατ. ευρώ, άλλες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, ενώ μετά την καταβολή των φόρων θα υπάρξει και ένα κεφάλαιο τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των δύο εφημερίδων.

Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι και η επένδυση στο internet, δουλεύοντας με μια μικρή ομάδα συντακτών. Επόμενος στόχπος είναι η πώληση της Mediatel, ενώ ακόμη δεν ελήφθη απόφαση για το μέλλον του ιδιόκτητου κτιρίου στον Νέο Κόσμο. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση της μεταβίβασης και η απόσχιση του κλάδου των μικρών αγγελιών της θυγατρικής εταιρείας Έψιλον Γραφικές Τεχνικές Εκδόσεις, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 20 Ιουνίου 2008. Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι ότι προς το παρόν η εκδοτική εταιρεία θα παραμείνει εντός του χρηματιστηρίου, αν και προ δύο μηνών εξέταζε την έξοδό της.

Η Global Finance, που πρόκειται να αποκτήσει το 75% της «Χρυσής Ευκαιρίας», δεν είναι κάποια εταιρεία ΜΜΕ. Θα «τρέξει» για ένα διάστημα ετών την εφημερίδα, η οποία έχει κατά μέσον όρο 7-8 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, και μετά θα αναζητήσει νέο επενδυτή.

Είναι όμως το τίμημα τόσο υψηλό που θα πρέπει η εταιρεία επενδύσεων να πιστεύει πάρα πολύ στο εγχείρημα της εφημερίδας των μικρών αγγελιών. Από την άλλη πλευρά, η ιδιοκτησία της Χ. Κ. Τεγόπουλος απαλλάσσεται με αυτήν την κίνηση από τα δάνεια που είχε λάβει και μπορεί να σχεδιάσει χωρίς μεγάλη πίεση το μέλλον, αλλά βέβαια και χωρίς το 75% των κερδών της εφημερίδας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η πίεση θα μεταφερθεί στις δύο εφημερίδες, ώστε να είναι κερδοφόρες, άρα και στους δημοσιογράφους των δύο φύλλων.


Σχολιάστε εδώ