ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Με την «κόντρα» για τον ΟΤΕ θα πάμε στα θερινά
Σε αντίθεση με την «πρεμούρα» που δείχνει σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση για να τελειώνει μια ώρα γρηγορότερα με τις κοινοβουλευτικές εκκρεμότητες, στη σύμβαση για την παραχώρηση του ΟΤΕ στη Ντόιτσε Τέλεκομ το πάει λάου-λάου, περιμένοντας προφανώς να χωνευτούν οι αντιφάσεις.
Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε τη σύμβαση την Πέμπτη το μεσημέρι και την έστειλε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας στη Βουλή, αλλά δεν βιάζεται για τη συζήτησή της στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία δεν θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, αλλά τη μεθεπόμενη.
Έτσι η έγκρισή της από την Ολομέλεια θα γίνει εκτός απροόπτου γύρω στις 15 Ιουνίου και μετά από αυτήν τη μάχη, που αναμένεται να είναι σκληρή, η Βουλή θα διακόψει για τα θερινά τμήματα. Ο πρόεδρος του σώματος Δημ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι οι διακοπές θα ξεκινήσουν μεταξύ 15 και 24 του μηνός.
————–*—————
«Ψήνεται» αναθεώρηση
για τους δύο κανονισμούς
Θύελλα διαμαρτυριών από βουλευτές ξέσπασε την Τετάρτη, στη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα που φυσικά απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η μονοπώληση του βήματος από τους αξιωματούχους (κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και μέλη της κυβέρνησης) εξόργισε πολλούς που πήγαν από νωρίς το πρωί και γράφηκαν για να μιλήσουν, αλλά στις 4 η ώρα που ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, αφού είχε προκαθοριστεί να αρχίσει η ψηφοφορία, ελάχιστοι ήταν εκείνοι πρόλαβαν να μιλήσουν.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας αναγνώρισε το δίκιο τους και υποσχέθηκε ότι με την αναθεώρηση του Κανονισμού που προετοιμάζεται θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τους απλούς βουλευτές.
Και φαίνεται ότι δεν θα αργήσει πολύ αυτό, αφού, όπως μαθαίνει η στήλη, συνεργάτες του προέδρου, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες, δουλεύουν εντατικά και ετοιμάζουν αλλαγές και στους δύο κανονισμούς του σώματος: τον κοινοβουλευτικό, που ρυθμίζει τα θέματα των βουλευτών, και τον υπηρεσιακό που αφορά το καθεστώς των εργαζομένων.
Πηγές μας από την άτυπη επιτροπή που έχει σχηματιστεί και δουλεύει νυχθημερόν μας λένε ότι θα υπάρξουν καινοτομίες τέτοιες που αν τις δεχθούν και τα κόμματα θα αλλάξουν πολλά στη Βουλή.
————–*—————
«Πράσινες» αντιρρήσεις
για την ομιλία Σαρκοζί
Αντιρρήσεις εκφράστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τον «πράσινο» αντιπρόεδρο του σώματος Φ. Πετσάλνικο για την παρουσία την ερχόμενη Παρασκευή στο Κοινοβούλιο του γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα εκφωνήσει και λόγο.
Αν και τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας που συνεπάγεται η παρουσία στη Βουλή του γάλλου ηγέτη οι κυβερνητικοί έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τον κ. Σαρκοζί -που, προς λύπη πολλών, θα έρθει χωρίς την Κάρλα Μπρούνι- επειδή θεωρεί ότι η φιέστα θα λειτουργήσει επικοινωνιακά υπέρ της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας απέρριψε τις αιτιάσεις των δύο «πράσινων», λέγοντας ότι είχε ενημερώσει τον πρόεδρο τους για την πρόσκληση και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν απόλυτα σύμφωνος.


Σχολιάστε εδώ