Κατάργηση των αναβολών και αύξηση της θητείας

Οι εξαγγελίες αφορούν στη στρατιωτική θητεία, στους εξοπλισμούς, στην υποχρεωτική ή μη αποστρατεία στελεχών των ΕΔ και γενικά σε τροποποιήσεις που σκέπτεται το υπουργείο να επιφέρει προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση των ΕΔ.

Όλα απορρέουν από το μεγάλο πρόβλημα της μειώσεως του πληθυσμού της χώρας (δημογραφικό) και αποτέλεσμα τούτου είναι και η μείωση του αριθμού των προς στράτευση νέων.

Η στρατιωτική θητεία στη χώρα μας είναι υποχρεωτική για τους νέους, διάρκειας 12 μηνών.

Το ερώτημα είναι: Καλύπτονται οι ανάγκες των ΕΔ; Απάντηση: Όχι. Άρα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις!

Έχουμε δεχθεί ότι προηγούνται χρονικά οι σπουδές από τη στρατιωτική θητεία, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρατεύσιμοι να ελλείπουν από τις ΕΔ κάθε χρόνο και ένας αριθμός εξ αυτών, ουχί ευκαταφρόνητος, να αποφεύγει τη στράτευση οριστικά (περίπτωση ανυποτάκτων και μηδέποτε επαναπατριζόμενων!). Τούτο όμως είναι το καλύτερο;

Μήπως μπορεί να ευρεθεί μια λύση ώστε να μην επηρεάζεται αποφασιστικά η πρόοδος των νέων, αλλά και να ικανοποιείται το αίτημα των ΕΔ για επαρκή στελέχωση των μονάδων;

Θεωρώ, κατ’ αρχάς, ότι οιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω μείωση της θητείας είναι εξωπραγματική.

Τον Νοέμβριο του 2003 είχα δι’ άρθρου μου διαφωνήσει με τη σχεδιαζόμενη από τη ΝΔ μείωση της θητείας στους 6 μήνες. Ευτυχώς δεν εμειώθη. Πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας ότι η γεωγραφική μας θέση δεν είναι οία της Δανίας ή της Ολλανδίας, αλλά τέτοια που δυστυχώς έχουμε εξ ανατολών συνεχή απειλή!

Εάν δεν λυθεί το Κυπριακό και το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτό πρέπει να μας γίνει συνείδηση. Λέγουν μερικοί ότι οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί, τους υποστηρίζουμε για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (έχω ζωηρές αμφιβολίες εάν θα πραγματοποιηθεί ποτέ), αλλά η στάση τους και στην Κύπρο και στο Αιγαίο έχει αλλάξει;

Τελευταία δείγματα η στάση τους στο Βελιγράδι για το Σκοπιανό καθώς και η επακολουθήσασα επίσκεψη Γκιουλ στα Σκόπια, κατά την οποίαν είπε «θα μπείτε στο ΝΑΤΟ», που σημαίνει «ας κάνουν ό,τι θέλουν οι Έλληνες»! Για να μη θυμίσουμε τι προσπαθούν να κάνουν στη Θράκη. Με την τελευταία σε εξέλιξη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα (!) η γειτονική χώρα έγινε καταγέλαστη σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο της οικουμένης και ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα! Ακόμη και οι τελευταίες ενδείξεις στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνουν νευρικότητα, αν όχι πανικό!

Αυτή δεν είναι η πραγματικότης;

Δεν το βλέπουν αυτό μερικοί Έλληνες;

Επομένως, θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για τη θητεία είναι η στράτευση των νέων μετά τη δεύτερη προσπάθεια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για όσους δίδουν εξετάσεις.

Δηλαδή οι επιτυγχάνοντες στην πρώτη προσπάθεια θα στρατεύονται αμέσως – τα αποτελέσματα ανακοινώνονται κατά μήνα Αύγουστο. Οι προσπαθούντες δεύτερη φορά θα δίδουν εξετάσεις τον επόμενο Μάιο και αμέσως μετά θα στρατεύονται. Δεν θα δίδονται αναβολές ούτε στην πρώτη περίπτωση ούτε στη δεύτερη. Οι σπουδές μετά τη θητεία.

Κανονικά η θητεία έπρεπε να είναι μεγαλυτέρας διάρκειας και σύμφωνη με την εθνική στρατηγική.

Στην Κύπρο και στο Ισραήλ η στράτευση γίνεται στα 18 και διαρκεί 2 χρόνια, στην Κύπρο μάλιστα αυτοί που δεν συνεχίζουν σπουδές στο Λύκειο, στρατεύονται στα 17.

Εμείς έχουμε λιγότερο κίνδυνο από αυτές τις χώρες; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο; Υπήρξαν περίοδοι στην πρόσφατη ιστορία μας που οι Ελληνόπαιδες, λόγω των αναγκών της πατρίδας, υπηρετούσαν όχι 1 ή 2 χρόνια, αλλά πολλά περισσότερα. Δεν έλειψαν οι σπουδές σε αυτούς τους ανθρώπους, αρκετοί έγιναν επιστήμονες και μερικοί μάλιστα εξ αυτών διέπρεψαν. Εις το μέλλον, εκτιμώ, δυνατόν να παραστεί ανάγκη και για στράτευση γυναικών. Ο σχετικός νόμος ισχύει. Ισχυρίζονται μερικοί ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε επαγγελματικό στρατό, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες όμως δεν είναι υποχρεωτική η θητεία. Εμείς, όμως, είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε και επαγγελματίες για να συμπληρώσουμε τις οργανικές ανάγκες.

Νομίζω δεν υπάρχει στρατιωτικός που να ισχυριστεί ότι είναι η καλύτερη επιλογή να διαθέτεις ημιεπαγγελματικό στρατό!

Ο νέος στρατεύσιμος, καλά εκπαιδευμένος και με υψηλό φρόνημα, θεωρείται ο καλύτερος στρατιώτης. Αυτό αποδεικνύει η παγκόσμιος στρατιωτική ιστορία.

Επίσης, εξηγγέλθη ότι το νέο δόγμα θα μεταβληθεί από αμυντικό σε αποτρεπτικό. Βεβαίως, επειδή δεν είμαστε επιθετική χώρα, δεν θα μπορούσε ποτέ να ήτο επιθετικό!

Ερώτημα: Μέχρι τώρα δεν είμαστε αποτρεπτική δύναμη; Νομίζω ότι από ετών παρουσιάζουμε, με τους συνεχείς εξοπλισμούς, όχι την εικόνα αλλά την πραγματικότητα μιας δυνάμεως αποτροπής οιασδήποτε εχθρικής ενεργείας εις βάρος μας, που σημαίνει ότι εάν κάποιος επιχειρήσει κάποια ενέργεια εναντίον μας θα φάει τα μούτρα του, κατά το κοινώς λεγόμενο!

Ως εκ τούτου, είμαστε αναγκασμένοι, δυστυχώς, να δαπανούμε υπέρογκα ποσά για να εξοπλίζονται επαρκώς οι ΕΔ μας.

Βεβαίως, θα είμαστε πολύ ευτυχέστεροι εάν δεν υπήρχε η εξ ανατολών απειλή και επομένως να μην είχαμε μακροχρόνια στρατιωτική θητεία, να μη δαπανούμε τόσα ποσά για τους εξοπλισμούς, ίσως και να μην είχαμε υποχρεωτική θητεία και βέβαια τότε θα παρείχαμε πολύ περισσότερες παροχές στο κοινωνικό σύνολο!

Ποιος όμως ή ποιο ελληνικό κόμμα, εφόσον ο λαός το καταστήσει κυβέρνηση της χώρας, θα απεμπολήσει την ιερή υποχρέωση της θωρακίσεως της χώρας;

Εγράφη ότι κάθε τόσο εξαγγέλλεται αγορά του αιώνα. Αλλά είναι ευκόλως νοητό ότι οι εξοπλισμοί δεν γίνονται όλοι ταυτόχρονα! Επομένως, ανά χρονικά διαστήματα απαιτείται η ανανέωση μέρους του υλικού. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε μέχρι τώρα, καίτοι ανήκουμε σε συμμαχίες, να μας συνδράμει κάποιος, αν απαιτηθεί, στην προστασία των συνόρων μας. Πρέπει να είναι σαφές ότι η άμυνα της χώρας είναι αποκλειστική μας ευθύνη και κανένα ΝΑΤΟ και καμία ΕΕ δεν θα καταστεί αρωγός μας σε περίπτωση απευκταία. Ειρήσθω εν παρόδω ότι, ως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, συμφωνίες μη επιθέσεως, αλλά και μειώσεων εξοπλισμών δεν τηρούνται αλλά καταπατούνται. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο είναι ή αφελείς ή αιθεροβάμονες.

Οι νέοι μας πρέπει να διαπαιδαγωγούνται από την οικογένεια, το σχολείο και τον στρατό και να ιεραρχούν τις υποχρεώσεις τους, με πρώτιστη αυτήν προς την πατρίδα. Όσοι χαϊδεύουν τ’ αφτιά των νέων, μόνο κακό τους κάνουν και τους αποπροσανατολίζουν.

Καταλήγοντας, λέω ότι οι παλαιοί εκήρυτταν: «Πρώτα πρέπει να φράξεις το χωράφι και μετά να το καλλιεργήσεις, γιατί αν ο φράχτης έχει τρύπες θα μπουν κλέφτες». Ο νοών νοείτω.


Σχολιάστε εδώ