Καλοπληρωμένοι «Γερμανοί» και σε Παμπελοποννησιακό και Παγκρήτιο

Μετά τα όσα καταμαρτύρησαν στην εταιρεία οι δύο δήμαρχοι, ο Ανδρέας Φούρας της Πάτρας και ο Γιάννης Κουράκης του Ηρακλείου, αμφότεροι διατελέσαντες υφυπουργοί Αθλητισμού στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, που από την άλλη πλευρά «ξεπουλάνε» την παραλιακή ζώνη Φαλήρου σε ιδιώτες για την ανέγερση εμπορικών συγκροτημάτων, απέστειλαν επιστολές στους δύο δημάρχους καλώντας τους σε διάλογο για την παραχώρηση των δύο σταδίων. Μέσα σε λίγες ημέρες, δηλαδή, έγινε αυτό που περίμεναν οι δύο πόλεις επί σειρά ετών και αυτό επετεύχθηκε λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει μια αναφορά των δύο δημάρχων στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, η οποία εξηγεί, πιθανώς, και την καθυστέρηση από μέρους των Ολυμπιακών Ακινήτων στην παραχώρηση των δύο σταδίων. Οι Ανδρέας Φούρας και Γιάννης Κουράκης είπαν πως τη συντήρηση των δύο σταδίων έχει αναλάβει έναντι υψηλότατης αμοιβής ιδιωτική εταιρεία, κάτι που σημαίνει πως αντί το ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει στους δήμους τα στάδια για να τα συντηρούν αυτοί, τα κρατά το ίδιο και πληρώνει και έναν σωρό λεφτά σε ιδιώτες για τη συντήρησή τους.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποια είναι η εταιρεία που συντηρεί τα δύο στάδια σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Η εταιρεία αυτή είναι η γερμανική κοινοπραξία της Χόχτιφ, η οποία κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το πλέον εξοργιστικό της υπόθεσης αυτής είναι το πόσο πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο για τη συντήρησή τους. Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας το ποσό ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ και στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου το ποσό ανέρχεται στα 1,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χρήματα που, αν εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια που ζητούν τα δύο στάδια οι δήμοι, θα είχαν γλιτώσει οι έλληνες φορολογούμενοι.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου πάντως, που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο δήμαρχοι των πόλεων αυτών, τα Ολυμπιακά Ακίνητα φαίνεται να αλλάζουν στάση και να κάνουν στροφή 180 μοιρών στο θέμα. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Κώστας Ματάλας, απέστειλε επιστολές στους δύο δημάρχους με τις οποίες, αφού αναφέρει ότι «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπιστώσαμε από τις δημόσιες δηλώσεις σας ότι ο δήμος σας είναι σε θέση να αναλάβει τη συντήρηση και φύλαξη του Σταδίου και μάλιστα με ποσά που υπολείπονται σημαντικά από αυτά που δαπανούν τα Ολυμπιακά Ακίνητα για να διατηρείται το Στάδιο σε άριστη κατάσταση», επισημαίνει ότι «παραμένει σταθερή η πρόθεσή μας όπως το Στάδιο περάσει στην τοπική κοινωνία, με εξασφαλισμένη την προοπτική αυτοσυντήρησής του, το ταχύτερο δυνατόν, γεγονός που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και σε σχετικά δελτία Τύπου μας», για να καταλήξει: «Μετά λοιπόν από τις ανακοινώσεις σας, σας αναμένουμε άμεσα εντός της ερχομένης εβδομάδος προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση του Σταδίου στον δήμο με τους όρους που δημόσια αναφέρατε».


Σχολιάστε εδώ