Κίνδυνος μπλακ άουτ το καλοκαίρι

Η κίνηση αυτή γίνεται από τη ΔΕΗ, επειδή παραμένουν εκτός λειτουργίας δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες στον Άγιο Δημήτριο στην Κοζάνη, ενώ βρίσκεται εκτός λειτουργίας και θα είναι έτσι τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιουνίου το υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει Ελλάδα – Ιταλία.

Η ζημιά από τις καταλήψεις στους δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ στην Κοζάνη είναι μέχρι σήμερα 40 εκατ. κιλοβατώρες, ενώ το σύστημα χάνει 400 MW από το υποβρύχιο καλώδιο Ιταλίας – Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται υπό συντήρηση.

Οι προγραμματισμένες περικοπές δεν αποφεύγονται ακόμη και αν σταματήσει η κατάληψη στον Άγιο Δημήτριο, αφού η ζημιά έχει γίνει και δεν διορθώνεται αμέσως.

Τα αποθέματα λιγνίτη έχουν μειωθεί σε περίπου 400.000 τόνους και σύμφωνα με τη ΔΕΗ είναι ικανά να τροφοδοτούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για πέντε ημέρες ακόμη.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία δεν μπορεί να αφήσει το σύστημα να ξεμείνει από ρεύμα, ζητά από τη ΔΕΗ να βάλει μπροστά τα υδροηλεκτρικά φράγματα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς τα αποθέματα νερού είναι ήδη πολύ χαμηλά, με κίνδυνο να μείνουν χωρίς ύδρευση και άρδευση πολλές περιοχές που εξαρτώνται από τις τεχνητές λίμνες.

Το ενδεχόμενο να μπουν τα φράγματα σε λειτουργία και να φύγει νερό από τους αποταμιευτήρες, που το έχουμε ανάγκη το καλοκαίρι, είναι μικρό και η ΔΕΗ απευθύνει πλέον δραματική έκκληση προς τους καταληψίες του Αγίου Δημητρίου να σταματήσουν, γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος μπλακ άουτ από τον Ιούνιο κιόλας…

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της ΔΕΗ μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα περνά πλέον στα τιμολόγια η «ρήτρα ρύπων», δηλαδή στην ουσία οι καταναλωτές θα πληρώσουν τα πρόστιμα που τρώει η επιχείρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον με ρυπογόνες ουσίες.


Σχολιάστε εδώ