Ιδιωτικοποιείται και η Λυρική Σκηνή!
Το «Παρόν» δικαιώνεται για μια ακόμη φορά για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του μεγαλοβιομήχανου. Ο Οδ. Κυριακόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Λυρικής Σκηνής, κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού εισηγητική έκθεση για την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου 2273/1994 που διέπει τη Λυρική Σκηνή, όπου προτείνει την ιδιωτικοποίησή της, την πλήρη διοίκησή της και τον πλήρη έλεγχό της από το διοικητικό συμβούλιο, την κατάργηση των καλλιτεχνικών συνόλων, ορχήστρα, χορωδία, μπαλέτο, μονωδούς, συντελεστές σκηνής κ.ά. (πρωτάκουστο και πρωτοφανές παγκοσμίως), την αφαίρεση σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων του νεόφερτου καλλιτεχνικού διευθυντή Τζοβάννι Πάκορ -δικής του επιλογής- παραχωρώντας του τη θέση εισηγητή του καλλιτεχνικού προγραμματισμού και προϋπολογισμού, κατατάσσοντάς τον έτσι στον υποδεέστερο ρόλο του διευθυντή διανομών Ηλ. Τζεμπετονίδη. Επίσης, προτείνει νέα θέση γενικού διευθυντή που θα προσλαμβάνεται από το ΔΣ, όπως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, αφαιρώντας έτσι αρμοδιότητα του υπουργού Πολιτισμού. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε αποσπάσματα από την εισήγηση, βάσει της οποίας η Λυρική Σκηνή εμφανίζεται σαν παραγωγική βιομηχανία που κάνει… εξαγωγές και πρέπει μάλιστα να μειώσει το κόστος! Και όποιος δεν το πιστεύει, ιδού και το σχετικό σημείο της έκθεσης:
«Η Λυρική Σκηνή πρέπει να παράγει εξαγώγιμο προϊόν υψηλής ποιότητος και να επιδιώκει συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο (συμπαραγωγές). Αυτή η κατεύθυνση, συνδεδεμένη απαραίτητα με την αναγκαιότητα ελέγχου και μείωσης του κόστους (!), προϋποθέτει την άσκηση ικανού μάνατζμεντ, τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης με ανταγωνιστικά δεδομένα, τη χρησιμοποίηση δεξιοτήτων με γνώσεις στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, στη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στη σύγχρονη τεχνολογία.»
Σε άλλο σημείο σχετικά με τον τρόπο διοίκησης προβλέπονται τα εξής:
«Το ΔΣ λαμβάνει κάθε απόφαση και ασκεί κάθε εξουσία για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση της ΕΛΣ. Ενδεικτικά:
α) Χαράσσει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτιστικής πολιτικής της ΕΛΣ μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, του κανονισμού και των οικονομικών δυνατοτήτων της ΕΛΣ.
β) Συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί κάθε σύμβαση απαραίτητη για την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΛΣ.
γ) Έχει πειθαρχική εξουσία δευτέρου βαθμού για όλο το προσωπικό της ΕΛΣ.
δ) Καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και συντάσσει την ετήσια έκθεση και τον ισολογισμό στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης.
ε) Διενεργεί έλεγχο νομιμότητας του έργου όλων των οργάνων διοίκησης της ΕΛΣ και ορίζει τους ορκωτούς ελεγκτές, καθώς και τον υπεύθυνο εσωτερικού ελέγχου.
στ) Προσλαμβάνει, κατά παρέκκλιση οποιωνδήποτε διατάξεων περί προσλήψεων, γενικό διευθυντή και καλλιτεχνικό διευθυντή.»
Και πρόσθετες αμοιβές στους δικούς μας…
Εξάλλου, με τροποποίηση του σχετικού νόμου προβλέπονται τα εξής:
«Με απόφαση του ΔΣ της ΕΛΣ επιτρέπεται η καταβολή, στους αποσπασμένους και στους διατεθειμένους στην
ΕΛΣ υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, πρόσθετων αμοιβών, το ύψος των οποίων είναι ανάλογο με τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και το αντικείμενο του έργου που τους ανατίθεται, με δυνατότητα παρέκκλισης από κάθε σχετική γενική ή ειδική διάταξη. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΛΣ.»
Αλήθεια, οι 700 και πλέον εργαζόμενοι της Λυρικής πού θα απασχοληθούν, αφού οι περισσότεροι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου;
Δύσμοιροι καλλιτέχνες, ας μην έρθει η εποχή που, όπως έλεγε ο αείμνηστος βαθύφωνος Νικόλα Ζαχαρίου, «… βλέπω κάποια στιγμή τους καλλιτέχνες της Λυρικής στο πεζοδρόμιο της οδού Ακαδημίας να πουλάνε ως μικροπωλητές φρούτα εποχής, πορτοκάλια, λεμόνια, κεράσια, φράουλες, καρπούζια, πεπόνια και να μην ξεχνάμε τις ντομάτες και τα αγγούρια».
Να τον χαίρεστε, κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ Πολιτισμού!