ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΛΑΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Με στόχο την καταπολέμηση της κυκλοφορίας πλαστών φαρμάκων, τη διασφάλιση της διανομής ασφαλών προϊόντων και την ενίσχυση της ακεραιότητας της αλυσίδας εφοδιασμού, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος υποστηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, όπως η απαγόρευση της ανασυσκευασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΕ: Υποστηρίζουμε πλήρως τη θέση ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση των πλαστών φαρμάκων είναι η απαγόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της ανασυσκευασίας, διότι αποτελεί την πόρτα εισόδου πλαστών φαρμάκων στην αγορά. Τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδέσμων και Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), της οποίας αποτελεί μέλος, στηρίζουν το απαραβίαστο της εξωτερικής συσκευασίας των φαρμάκων ώστε η συσκευασία να ανοίγεται μόνο από τον τελικό χρήστη (ασθενή, γιατρό ή από το νοσοκομείο).

Τα μέτρα αποβλέπουν στην:

α) Διασφάλιση της διακίνησης ασφαλών φαρμάκων. β) Ενίσχυση της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων. γ) Συσκευασία ασφαλείας ώστε η συσκευασία των φαρμάκων να ανοίγεται μόνο από τον τελικό χρήστη (ασθενή, γιατρό ή από το νοσοκομείο).

Η EFPIA πιστεύει ότι οι κυρώσεις για τα πλαστά φάρμακα πρέπει να είναι ανάλογες των κυρώσεων για τα ναρκωτικά. Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν τα φάρμακα που διακινούνται μέσω διαδικτύου. Η ποιότητα των φαρμάκων είναι ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα διότι παρατηρείται αύξηση της κυκλοφορίας πλαστών φαρμάκων. Η χώρα μας πάντως, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, διαθέτει ένα από τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη για την αποτροπή τής κυκλοφορίας φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας.


Σχολιάστε εδώ