ΕΕ ΚΑΙ ΟΗΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΗΣ

Ανάλογη ήταν και η θέση του εκπροσώπου των Ην. Εθνών στην Κύπρο Ταγιέν – Μπουρκ Ζεριχού όταν ρωτήθηκε για την παρθενογένεση. Όπως είπε: «Αφέντες για τη βάση της λύσης είναι οι ηγέτες των δύο πλευρών»!
ξ Ερωτήματα
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 26 Μαΐου άρχισαν οι εργασίες της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ. Παρόντες ήταν ως κύριοι ομιλητές ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Όλι Ρεν και ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.
Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων και της εν συνεχεία συζήτησης, ο κύπριος ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης έθεσε προς τους κ. Μπαμπατζάν και Ρεν τα εξής ερωτήματα:
1) Εάν η Τουρκία υποστηρίζει την παρθενογένεση σε ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού και εάν συνεχίζει να υποστηρίζει τις δυο κυριαρχίες.
2) Γιατί μετατίθεται το βάρος της ευθύνης στους ώμους των δύο κοινοτήτων, τη στιγμή που σύμφωνα με την 4η Διακρατική Προσφυγή η Τουρκία φέρει την ευθύνη στην Κύπρο; Και κατά πόσο ο κ. Ταλάτ μπορεί να αποφασίζει μόνος του;
ξ Αθώωση Άγκυρας
O κ. Ρεν, απαντώντας στον κ. Mάτση, είπε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες του Κυπριακού. Διευκρίνισε ότι η Επιτροπή στηρίζει το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Mαΐου και επέμεινε στην πάγια πλέον θέση του, ότι η λύση είναι «δουλειά των ηγετών των δύο κοινοτήτων», και με τον τρόπο αυτό έδωσε εκ νέου λευκό ποινικό μητρώο στην κατοχική Τουρκία. Ταυτοχρόνως, επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού και η νέα διαδικασία θα είναι στο πλαίσιο του OHΕ. Ως προς τον ρόλο της ΕΕ τόνισε ότι θα έχει χαρακτήρα «νομικής και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης».
ξ Οι συνταγματολόγοι
Αναφερόμενος στη λύση, ο κ. Ρεν είπε ότι εξαρτάται και από την πολιτική βούληση των δυο πλευρών και απαντώντας στο ερώτημα περί παρθενογένεσης δεν την απέκλεισε. Όπως είπε: «Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν έγκριτους συνταγματολόγους με ευφάνταστες ιδέες που θα μπορέσουν ακόμη και να τετραγωνίσουν τον κύκλο»! Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενδύσει νομικά και άλλως πώς την τελική λύση. Δηλαδή, εάν τα βρουν οι δυο ηγέτες με τους έγκριτους συνταγματολόγους, η ΕΕ έχει τους τρόπους να αποδεχθεί τη λύση της παρθενογένεσης.
ξ Έποικοι και «συνιδρυτικά κράτη»
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει όσα αποφασίστηκαν στις 23 Μαΐου. Ταυτοχρόνως έθεσε ζήτημα παραμονής εποίκων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να καθοριστεί το καθεστώς των ανθρώπων αυτών. Εν συνεχεία ήρθε στο ψητό. Αναφερόμενος στην παρθενογένεση, είπε ότι το ζητούμενο είναι «πώς τα δύο συνιδρυτικά κράτη θα δημιουργήσουν ένα νέο κράτος»!
ξ Διαφωτιστικός ο Μπαμπατζάν
Την επόμενη μέρα, στις 27 του μήνα, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Μπαμπατζάν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός.
Διευκρίνισε ότι η αναφορά σε «δύο κράτη» και «δύο λαούς» εμπίπτει στον διζωνικό χαρακτήρα της λύσης και των «δύο συνιστώντων κρατών», όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου!
Η θέση αυτή, όπως και άλλες διατυπώθηκαν κατόπιν δύο ερωτημάτων που ετέθησαν από τον κύπριο ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη και τον ελλαδίτη συνάδελφό του Γιώργο Γεωργίου.
ξ Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Το πρώτο ερώτημα Κασουλίδη είχε ως εξής: Κατά πόσο η Τουρκία συνεχίζει να δεσμεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ότι η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται στις «πραγματικότητες», σε «δύο κράτη» και σε «δύο λαούς», καθώς και αν οι Κύπριοι θα αποφασίσουν μόνοι τους για τη λύση;
Το δεύτερο ερώτημα ήταν το ακόλουθο: Εάν η Τουρκία θα εφαρμόσει ή όχι το πρωτόκολλο που σημαίνει και τον τερματισμό του εμπάργκο που η χώρα αυτή επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτές τις ερωτήσεις προστέθηκε και το εξής ερώτημα του ελλαδίτη ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Γεωργίου: Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και ταυτοχρόνως να κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ;
Απαντώντας ο κ. Μπαμπατζάν, επισήμανε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον κ. Ταλάτ και βρίσκεται πίσω του. Προχώρησε ακόμη ένα βήμα και τόνισε ότι η Τουρκία είναι με βάση τις συνθήκες δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εγγυήτρια Δύναμη και πρόσθεσε: «Για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας»!
ξ Οι εγγυήτριες
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό των Εξωτερικών, η Τουρκία δεν είναι η μόνη εγγυήτρια δύναμη. Είναι τόνισε εγγυήτριες δυνάμεις και η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα, η οποία, παρατήρησε, διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο… Και έπειτα από αυτά επέστρεψε στο Σχέδιο Ανάν για να επισημάνει ότι με το σχέδιο αυτό, το οποίο, όπως είπε, απερρίφθη από τους Ελληνοκύπριους και ενεκρίθη από τους Τουρκοκύπριους, ο αριθμός των ελληνικών και των τουρκικών στρατευμάτων θα μειωνόταν. Τώρα, πρόσθεσε, στο πλαίσιο των νέων προσπαθειών λύσης στόχος είναι η μείωση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο κ. Μπαμπατζάν δεν αναφέρθηκε σε πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, παρά μόνο στη μείωσή τους.
ξ «Δύο κράτη»
Επί της λύσης των «δύο κρατών» και των «δύο λαών» ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών ήταν σαφής. Την ερμήνευσε με βάση το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Απευθυνόμενος προς τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Μπαμπατζάν υπενθύμισε ότι συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ προνοεί τη διζωνικότητα, καθώς και τα «δύο συνιστώντα κράτη ισότιμου καθεστώτος». Παραλλήλως, ως προς το ερώτημα εάν οι Κύπριοι θα αποφασίσουν για τη λύση, ο κ. Μπαμπατζάν ήταν εξίσου διαφωτιστικός. «Είμαστε», τόνισε, «εγγυήτρια δύναμη», όπως και η Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει να έχει άποψη και η Ελλάδα, όπως και εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις».
ξ Πρωτόκολλο γιοκ
Εξίσου προκλητικός ήταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών για την εφαρμογή ή όχι των διατάξεων του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης. Όπως είπε ο κ. Μπαμπατζάν, η Τουρκία δεν συμφωνεί ότι με βάση το πρωτόκολλο έχει νομική υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι ούτως ή άλλως βρίσκονται εν εξελίξει συνομιλίες, στο πλαίσιο των οποίων τα ζητήματα αυτά μπορούν να διευθετηθούν.


Σχολιάστε εδώ